Vizjak je optimist in upa na dober konec. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vizjak je optimist in upa na dober konec. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dušan Semolič
Vlada začenja intenzivna pogajanja s socialnimi partnerji o pokojninah. Foto: MMC RTV SLO

Socialni partnerji so začeli intenzivna pogajanja o pokojninskem zakonu, ki kot pogoj za polno pokojnino postavlja 40 let delovne dobe in 60 let starosti tako za ženske kot za moške. Vlada si je zastavila cilj, da zakon pod streho spravi do konca leta in tako omogoči njegovo uveljavitev prvega januarja prihodnje leto. Sindikati pravijo, da ne bo nobene katastrofe, če se bo uveljavitev pokojninske reforme zavlekla za mesec ali dva.

Pogajanja bodo potekala dvakrat na teden, ob ponedeljkih in sredah, "kar je kar intenziven tempo in nam nalaga, da vsakič pripravimo gradivo in zapise", je povedal minister za delo Andrej Vizjak. Poudaril je, da si bo prizadeval vprašanja ustrezno rešiti čim prej, pri čemer bo skušal čim večji del dogovora doseči že, preden bo predlog reforme romal na vlado. "Prepuščam pa tudi drugim, zlasti koaliciji in vladi, da tudi z drugih aspektov oceni potrebo po sprejemanju te zakonodaje, in časovnico bomo temu prilagodili," je povedal.

Sindikati: Nekaj stvari je treba doreči
Po besedah Lučke Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je v predlogu upoštevanih kar nekaj njihovih zahtev. "To pomeni, da je predlog veliko bolj pragmatičen." Menijo, da bo mogoče še marsikaj spremeniti. Vlada bo po njenih besedah sicer zagotovo vztrajala pri podaljšanju pokojninske dobe in dvigu upokojitvene starosti. Je pa treba doreči nekaj popravkov, zlasti za tiste, ki so se zaposlili pred 18. letom starosti. Prav tako so sindikati izpostavili tudi, da tisti, ki so študirali, nimajo nobene možnosti, da se upokojijo pred 65. letom starosti.

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja (KSJS) imajo po prvem krogu pogajanj pomisleke glede tega, da bo reforma res "nekje vmes med besedilom, ki je bilo na referendumu lani zavrnjeno, in zahtevami sindikatov", kar naj bi bilo za konfederacijo sprejemljivo. Kot so dejali v KSJS-ju, je minister Vizjak pogajanja o nekaterih vprašanjih izključeval. Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je dejal, da mora biti doseženo soglasje o besedilu, preden gre vlada z reformo v DZ.

Vojaki: Reforma ni sprejemljiva
Sindikat vojakov Slovenije je na premierja Janeza Janšo, ministra Andreja Vizjaka in Aleša Hojsa naslovil dopis, da predlagana pokojninska reforma zanje ni sprejemljiva. Menijo namreč, da vojakom protiustavno znižuje pravico do povečanega pokojninskega zavarovanja dodatnih treh mesecev za vsako dejansko opravljeno leto dela. V sindikatu opozarjajo, da po zakonu o obrambi iz leta 1991 pripadnikom Slovenske vojske za 12 mesecev dejanskega opravljanja dela pripada 15 mesecev zavarovanja, česar pa pokojninska reforma ne upošteva.

Delodajalci precej molčeči
Pogajalci delodajalske strani pa niso želeli dajati izjav. Kot je za Radio Slovenijo poročala Nataša Mulec, so bili delodajalci sicer pred začetkom pogajanj o pokojninski reformi zadovoljni, ker predlagane rešitve ne povečujejo stroškov dela.

Sicer pa ne gre spregledati dejstva, da so socialni partnerji dobro leto in pol pilili pokojninsko reformo z nekdanjim ministrom za delo in socialne zadeve Ivanom Svetlikom in da se Vizjakova ne razlikuje kaj dosti, zato je upravičeno pričakovati, da bo pot do sprejetja pokojninskega zakona kljub vsemu nekoliko lažja in krajša ter da brez popuščanj tudi tokrat ne bo šlo.

Začetek intenzivnih pogajanj o pokojninski reformi
Začetek intenzivnih pogajanj o pokojninski reformi