Referendumskim spremembam nasprotuje le NSi. Foto: BoBo
Referendumskim spremembam nasprotuje le NSi. Foto: BoBo

Državnozborska ustavna komisija je poleg predloga ustavnih sprememb predlagala tudi oblikovanje posebne strokovne komisije, ki bo o predlogu podala svoje mnenje, pripravila pa bo tudi javno predstavitev mnenj.

Strokovno komisijo bodo sestavljali Matej Avbelj, Janez Čebulj, Igor Kavčič, Janez Pogorelec, Ciril Ribičič, Lojze Ude in Tone Jerovšek, svoje mnenje o predlogu pa mora komisija pripraviti v enem mesecu.

Sklep, da naj DZ začne postopek za spremembo ustave, so podprle vse stranke razen NSi-ja. Vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin je v razpravi povedal, da se v njegovi stranki ne strinjajo z uvedbo 35-odstotnega kvoruma, ki bi bil potreben za veljavnost referenduma. Napovedal je tudi, da bo NSi v DZ vložil zakon, s katerimi bi zaostrili pogoje za začetek postopka za razpis referenduma.

Predlog ustavnih sprememb so v DZ vložili poslanci DL-ja, SDS-a, SD-ja, SLS-a in DeSUS-a, med drugim pa predvideva tri temeljne spremembe. Tako določa, da je referendum veljaven, če se ga udeleži vsaj 35 odstotkov volilnih upravičencev.

Referendum bi lahko zahtevalo le še 40.000 volivk in volivcev ali navadna večina poslancev v parlamentu, ne pa več tudi državni svet in tretjina poslancev. Predlog določa še, da referendum ne bi bil mogoč, kadar bi šlo za zakone fiskalne narave ali ko gre za človekove pravice.