Kot priče so bili, tokrat že drugič, vabljeni Miha Matek, Bojan Pograjc in Marko Grubar. Na prvem zaslišanju namreč ni bilo jasno, kateri dokumenti obrambnega ministrstva so še zaupni in kateri ne. Foto: EPA
Kot priče so bili, tokrat že drugič, vabljeni Miha Matek, Bojan Pograjc in Marko Grubar. Na prvem zaslišanju namreč ni bilo jasno, kateri dokumenti obrambnega ministrstva so še zaupni in kateri ne. Foto: EPA

Premier Janez Janša se je zaradi obveznosti tudi tokrat opravičil, prav tako na sojenje ni bilo Walterja Wolfa, saj se je vrnil v Kanado, je za Radio Slovenija Robert Škrjanc.

Kot priče so bili, tokrat že drugič, vabljeni Miha Matek, Bojan Pograjc in Marko Grubar. Na prvem zaslišanju namreč ni bilo jasno, kateri dokumenti obrambnega ministrstva so še zaupni in kateri ne. Posledično torej ni bilo jasno, kateri del pričanja bi moral zato potekati brez navzočnosti javnosti.

"Krkovič in Zagožen nista imela vpogleda"
Pričanje Grubarja je bilo zelo kratko, saj v samo izbiro oklepnikov ni bil neposredno vpleten in zato tudi ni mogel konkretno odgovarjati na vprašanja. Se je pa s podatki o nakupu patrij seznanil ob reviziji računskega sodišča, pri kateri je sodeloval.

Kot drugi je bil zaslišan Pograjc, ki je takrat vodil strokovno komisijo, ki je pregledovala ponudbe. Dejal je, da je strokovna komisija ugotovila le, da sta bili primerni vozili obeh ponudnikov, da pa ima ena ponudba boljše ekonomske učinke kot druga. Končno odločitev pa je imela pogajalska skupina, v kateri je bil tudi Dragan Bavčar.

Zanikal je kakršno koli politično vplivanje na strokovnost odločitev. Zatrdil je še, da ne Zagožen ne Krkovič nista dobila možnosti vpogledov v dokumentacijo ali imela kakršen koli vpliv na delo komisije.

Podobne odgovore je dal tudi tretjezaslišani Matek, ki je bil namestnik pogajalcev v strokovni komisiji, pozneje pa je sodeloval tudi v skupini, ki se je pogajala z izbranim Rotisom.

Sodnica želi zaslišati Avstrijca Wilhelmerja
Sojenje peterici obtoženih - predsedniku SDS-a Janezu Janši, nekdanjemu prvemu možu HSE-ja Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Walterju Wolfu - se je začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov patrija.

Po uvodnih zapletih zaradi zahteve obrambe po izločitvi dokazov in sodnice se je sojenje pozno jeseni nadaljevalo z branjem obtožnega predloga in zagovori obtoženih. Sledila so zaslišanja prič iz Slovenije. V začetku februarja se je sojenja po večmesečni odsotnosti zaradi bolezni udeležil tudi Walter Wolf, ki je tako kot obtoženi pred njim očitke tožilstva ostro zavrnil.

Sojenje naj bi se predvidoma nadaljevalo naslednji teden, ko želi sodnica Barbara Klanjšek prek videokonference zaslišati enega izmed obtoženih v avstrijskem sodnem procesu v zadevi Patria Hansa Petra Wilhelmerja. Vprašanje pa je, ali zaslišanje bo, saj lahko Wilhelmer kot obtoženi v Avstriji odkloni pričanje pred našim sodiščem.