Težava izključevanja, nestrpnosti in sovraštva je še kako živa. Foto: www.zagovornik.net
Težava izključevanja, nestrpnosti in sovraštva je še kako živa. Foto: www.zagovornik.net

Živčni in celo sovražni odzivi nekaterih na javno zavzemanje za pravice istospolnih skupin na eni strani in na vrednote, ki jih gojijo verske skupnosti, na drugi strani so kot "lakmusov papir strukturnih predsodkov, nestrpnosti in sovraštva" ali pa "le" tiste človeške indiferentnosti, zaradi katere so se v zgodovini že dogajale grozote, je prepričan Vernik Šetinc.

"V živo" lahko opazujemo izključevanje in nestrpnost
Zagovornik načela enakosti ugotavlja, da smo ob javni razpravi o družinskem zakoniku "vsi skupaj na preizkušnji", saj lahko "v živo" opazujemo, kako prepleteni so vzroki in posledice izključevanja in nestrpnosti. Vse to kaže, da so težave izključevanja, nestrpnosti in diskriminacije v naši državi še vedno žive, nesprejemljivo pa je, da država ne zagotavlja sistema učinkovitega varstva pred diskriminacijo.

"Vsi skupaj smo v istem čolnu: nikoli ne smemo privoliti v razdvajanje, vedno znova je treba pokazati, da držimo skupaj! Zato je nedeljsko glasovanje poseben izziv. Vsem državljanom priporočam, naj gredo vase in o vsem skušajo iskreno razmisliti, pri njihovi odločitvi pa jim želim čim več osebnega in državljanskega poguma," je v razmišljanju še zapisal zagovornik načela enakosti.