Slovenci smo poleg Poljakov, Slovakov in Hrvatov rekorderji  po okraševanju grobov in  količinah prižganih nagrobnih sveč. Foto: BoBo
Slovenci smo poleg Poljakov, Slovakov in Hrvatov rekorderji po okraševanju grobov in količinah prižganih nagrobnih sveč. Foto: BoBo

Z različnimi akcijami želijo posamezne organizacije spodbuditi ljudi, naj namesto za nakup sveč in rož sredstva preusmerijo v dobrodelnost. Pobudi Manj svečk za manj grobov se pridružuje tudi ministrstvo za okolje in prostor z akcijo Bi prižgali letos svečo manj.

Že nekaj let deluje tudi spletna stran, kjer lahko prižgete elektronsko svečko.


"Svečke na grobu so spomin na naše najdražje, ki niso več z nami. Tega se dobro zavedamo, zato s to akcijo ne želimo rušiti tradicije, še manj spomina na preminule
," poudarjajo organizatorji. Ta lepa slovenska tradicija naj se ohranja skozi vse leto, pravijo in dodajajo, da tega ne bi smeli okrniti s pretiravanjem.

Namesto svečke zastavica sočutja
Povsod po Sloveniji bodo tako v petek in soboto na pokopališčih prostovoljci, ki bodo ljudem podrobneje predstavljali namen dobrodelne akcije Manj svečk za manj grobov. V zameno za donacijo bodo ljudje prejeli zastavico sočutja, ki jo bodo lahko pustili na grobu, so sporočili pobudniki akcije.

Akcijo Manj svečk za manj grobov, v katerem sodeluje 60 organizacij ter več kot 200 prostovoljcev iz vse Slovenije, so mladi v Zagorju začeli v letu 2009. Namen akcije je, da bi namesto pretiravanja s krašenjem grobov narediti nekaj dobrega za žive. V petih zaporednih akcijah so v vsej Sloveniji zbrali več kot 50.000 evrov. Zbrana sredstva vsako leto namenijo za nakup zdravstvenih naprav in pripomočkov, ki rešujejo življenja.

Sredstva zbirajo za različne dobrodelne namene
Letos v projektu sodelujejo društva iz desetih slovenskih občin. Poleg Zagorja in Trbovelj še Sevnica, Ribnica, Domžale, Tolmin, Naklo, Grosuplje, Dobrepolje in Ljubljana. Vsaka organizacija zbira za pomoč ljudem v lastni občini. V Zagorju ob Savi in Trbovljah zbirajo denar za nakup inkubatorja za Splošno bolnišnico Trbovlje. V Ribnici in Tolminu za javno dostopni defibrilator, v Sevnici za napravo Motomed, ki bo olajšala zdravljenje bolnikom v Domu upokojencev in oskrbovancev Impoljca, v Grosuplju in Dobrepolju pa želijo pomagati plačati operacijo možganskega tumorja za deklico iz Grosuplja.

Manj odpadkov, čistejši zrak
"Če boste prižgali svečo manj, boste prispevali k čistejšemu zraku in zmanjšanju količine odpadkov. Predniki vam ne bodo zamerili, potomci vam bodo za to hvaležni," ob akciji dodajajo na okoljskem ministrstvu. Poudarjajo, da je preprečevanje in zmanjševanje količin odpadkov naša prednostna naloga, ki pa ni lahka, saj zahteva spremembo razmišljanja in navad.

Lani je bilo na slovenski trg danih nekaj manj kot šest tisoč ton nagrobnih sveč, kar je primerljivo z leti prej, a so jih predelali več - okoli tri tisoč ton.