Pličanič je poudaril, da je cilj reorganizacije in ukinjanja služb večja učinkovitost in prihranek. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Pličanič je poudaril, da je cilj reorganizacije in ukinjanja služb večja učinkovitost in prihranek. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Zdi se mi, da tisti, ki so res zelo odgovorni za šokantno stanje te države, nimajo moralne pravice izpodbijati vsakega poskusa. Lahko pa govorijo, da ne razumejo. To pa se mi zdi iskreno.

Jožef Jerovšek
Maša Kociper
Maša Kociper (PS): "Če bi vlado vodili mi, bi to strategijo morali pripraviti mi. Na srečo nam tega ni treba." Foto: BoBo

Senko Pličanič, minister za pravosodje in javno upravo, je pojasnil, da zakon o državni upravi opredeljuje vsebino zakona o vladi, določitev novih ministrstev in delovnih področij. Prav tako odpravlja podvajanje služb, ki se je pojavilo ob združitvi ministrstev. Dodal je, da bo zakonu, o katerem razpravljajo, sledili podzakonski akti za racionalizacijo združenih resorjev.

Cilji zakona so po njegovih besedah večja učinkovitost in prihranek proračunskega denarja, o čemer nekateri poslanci opozicije dvomijo.

Poslanka Pozitivne Slovenije Maša Kociper je opozorila, da racionalizacija ponavadi prinese dodatne stroške, Barbara Žgajner Tavš (PS) pa je dodala, da vlada napovedane racionalizacije ni podkrepila s študijami in izračuni ter da pogrešajo obrazložitev in utemeljitev predlaganih sprememb.

Dodala je, da PS predlaga "neke vrste multidisciplinaren pristop na tem področju, kar poznajo številne evropske države. Razvite demokratične evropske države." Vladi in ministru je še očitala, da s tem, ko bodo uradi prenehali delo, ukinjajo demokratične dosežke sodobne družbe.

Majda Potrata (SD) je poudarila, da ukinitev urada za enake možnosti, ki po njenem mnenju izvaja posebne naloge, "segajo čez mandat ene vlade in ne bi smele pomeniti koraka nazaj v primerjavi z že doseženo stopnjo ureditve".

Matej Tonin (NSi) je poslankam Pozitivne Slovenije in SD-ja dejal, da se mu zdi, da opozicija pričakuje racionalizacijo in izboljšave brez sprememb. "Jaz si ne znam predstavljati, kako bomo spremembe dosegli, ne da bi karkoli spremenili. Mogoče je to tudi priložnost, da nam opozicija pojasni, kako priti do sprememb brez sprememb," doda.

Zatrdil je, da če se bodo ti uradi združili, bo to pomenilo "vsaj strošek kakšnega direktorja, tajnice in prostorov manj".

SDS-ov poslanec Jožef Jerovšek je na kritično mnenje opozicije do zakona odgovoril, da meni, da tisti, "ki so res zelo odgovorni za šokantno stanje te države, nimajo moralne pravice izpodbijati vsakega poskusa. Lahko pa govorijo, da ne razumejo," kar se mu zdi iskreno.

Ukinitve, pripojitve
Minister je potrdil, da bodo zaradi racionalizacije ukinili urad za enake možnosti, urad za narodnosti, urad za verske skupnosti in službo vlade za podnebne spremembe, njihova področja pa prenesli pod pristojne resorje.

Naloge s področja podnebnih sprememb bodo prešle pod ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport bo skrbelo za področje verskih skupnosti, ministrstvo za delo, družine in socialne zadeve bo bdelo nad enakimi možnosti in narodnimi skupnosti. Naloge s področja enotnega sistema določanja, varovanja in dostopa do tajnih podatkov bodo prešla pod notranje ministrstvo.

Zaposleni s pripojenih uradov in služb bodo po Pličaničevih besedah prerazporejeni na druga delovna mesta, saj naj bi bilo veliko rezerv znotraj državne uprave, kjer ponekod primanjkuje ljudi.

28. marca predstavitev mnenj o finančnem poslovanju
Člani odbora so obravnavali tudi predlog o sklicu javne predstavitve mnenj za novelo zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, ki bo 28. marca.

Zdi se mi, da tisti, ki so res zelo odgovorni za šokantno stanje te države, nimajo moralne pravice izpodbijati vsakega poskusa. Lahko pa govorijo, da ne razumejo. To pa se mi zdi iskreno.

Jožef Jerovšek