Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 26 glasov Ocenite to novico!
Dimnikar
Licence za dimnikarje niso krajevno omejene - to pomeni, da veljajo za celotno območje države -, niti niso časovno omejene. Zakon sicer določa najvišjo ceno posamezne storitve. Foto: Reuters
Otroci
Za odraslega, ki tepe otroka, ni nobenega opravičila, je v svojih opozorilih, da Slovenija ni v celoti prepovedala telesnega kaznovanja otrok, poudarjal Svet Evrope. Foto: Reuters

Dodaj v

Zakonodajne novosti: tepež otrok prepovedan, dimnikarja si bo mogoče izbrati

Veljati začenja več različnih zakonov
19. november 2016 ob 08:10
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Z današnjim dnem je začelo veljati več zakonov oz. sprememb zakonov. Telesno kaznovanje otrok je od zdaj prepovedano, dimnikarja si bo vsak lahko izbral sam, mopede pa bo treba registrirati.

Med drugim začenjajo namreč veljati dopolnitve zakona o motornih vozilih in novela zakona o pravilih cestnega prometa. To pomeni, da bo tudi kolesa z motorjem, ki ne presežejo hitrosti 25 kilometrov na uro, odslej treba registrirati, njihovi vozniki pa bodo morali uporabljati čelado. Obvezna čelada velja odslej tudi za mladoletne kolesarje.

Prepovedan tepež otrok
Odslej je prepovedano tudi telesno kaznovanje otrok, saj začenja veljati novela zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki izrecno prepoveduje nasilje v družini in telesno kaznovanje otrok, k čemur so Slovenijo pozivale mednarodne organizacije, na primer Svet Evrope, in nevladna združenja.

Novela tudi širi opredelitev družinskih članov. V praksi je namreč prihajalo do nasilja med osebami, ki so bile v določenem partnerskem ali intimnem razmerju, a jih ni bilo mogoče uvrstiti v nobeno od kategorij družinskih članov.

Kot družinski člani so tako med drugim upoštevane tudi osebe v partnerskem razmerju, osebe, katerih razmerje ali skupnost je že prenehala, ter novi partnerji ali otroci družinskih članov. Prav tako novela širi opredelitev nasilja v družini, saj je kot nasilje opredeljena že grožnja z nasiljem, pa tudi zalezovanje.

Izbira dimnikarja v rokah posameznika
Po številnih zapletih je začel veljati tudi prenovljeni zakon o dimnikarskih storitvah, ki uvaja licenčni sistem opravljanja dimnikarskih storitev in izbiro dimnikarja prepušča uporabnikom. Potrošniki bodo izvajalca dimnikarskih storitev lahko izbrali do konca junija 2017, in sicer za prihodnjih 12 mesecev.

Nov zakon tako uvaja licenčni sistem na področju izvajanja dimnikarskih storitev, izvajalcem pa bodo licence, če bodo izpolnjevali pogoje, podeljevale in odvzemale upravne enote. Zakon poleg svobodne izbire dimnikarja prinaša tudi nadgradnjo evidenc malih kurilnih naprav. Na novo bodo v evidenco vpisani podatki tako o uporabnikih kot izvajalcih in njihovi usposobljenosti ter izpolnjevanju pogojev za pridobitev licence.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
josh k.
# 19.11.2016 ob 08:37
Tepež dimnikarja je dovoljen, če ne uboga ?
MaliPandit
# 19.11.2016 ob 08:35
Država si pravzaprav dovoli precej več kot pa je pristojna. To se države sploh ne tiče kako kdo vzgaja svojega otroka, dokler ni nekdo nepopravljivo poškodova. S to zakonsko prepovedjo, si država dobesedno lasti, ne samo naše otroke ampak tudi nas same. Kot da smo mi in naši otroci njihova lastnina in nam oni zapovedujejo kako naj živimo. Dokler so stvari v mejah normale, država deluje popolnoma nezakonito, ko se vmešava v takšne in podobne stvari.
i love bass
# 19.11.2016 ob 08:50
ja in kdo ste vi, da mi boste prepovedal, da užgem svojega otroka po riti? Ko si zasluži, jih bo dobil, pa če izumljate ne vem kakšne zakone, tega si nekam vtaknite
oiradd
# 19.11.2016 ob 08:40
@josh k.
Samo v primeru, da se pripelje z neregistriranim mopedom.
kislec
# 19.11.2016 ob 08:50
Bravo za zakonodajalca!

Od sedaj me žena ne bo smela več zalezovati, če bom šel k ta tretji sosedi...
MaliPandit
# 19.11.2016 ob 08:30
Prepovedan tepež otrok, ampak je pa popolnoma v redu če mečemo bombe na otroke v kakem afganistanu, jemnu ali siriji...
biberkopf
# 19.11.2016 ob 09:43
obvezna čelada za pešce do 14 leta,prepoved pitja šmarnice za mlajše od 7 let,obvezna uporaba plenic za upokojence in dojenčke.Kršitve bodo najstrožje sankcionirane,z družbenokoristnim delom v prid obubožanim zdravnikom,ki morajo garati 25 ur na dan,za ferrarija in vilo na braču.
mihaing
# 19.11.2016 ob 09:16
Jaz pa imam na svojem dvorišču pravico do svojega zakona in sicer bosta dobila batine socialna delavka in dimnikar. Če mi misli država komandirati kako bom vzgajal otroka naj še plačuje za njega.
MaliPandit
# 19.11.2016 ob 08:41
Državljanu ni dovoljen nikakršen tepež, če mu je do tepeža se lahko le tega udeleži tako da nastavi svojo tazadnjo raznim državnim organom. Le oni imajo še pravico izvajati nasilje nad državljani.
Ogroženi
# 19.11.2016 ob 09:22
Koliko enih neumnosti v času masovne brezposelnosti in revščine. Iz teh novo nastalih zakonov se vidi, kako so vladne SMC in SD (deloma Desus) brez vizije, brez odgovorov na dejanske izzive časa. Urejajo tisto, kar ni nujno.

In drugo: ta vlada in njeni nastavljenci po uradih delajo vse, da bi malemu človeku škodovali - obnašajo se kot sovražnik človeka v korist tujega gospodarja.

Prava klasična izdajalska vlada kot smo se o tem učili v šolah iz obdobja 41-45.

SF/SN!
stewie
# 19.11.2016 ob 08:24
Še kdo misli, da so tak zakon o popolni prepovedi fizičnega kaznovanja otrok sprejeli zato, ker bi bili tako navdahnjeni s permisivno vzgojo ali zaradi nekih raziskav, ki dokazujejo, da čisto vsak udarec v otroku povzroči nepopravljive travme?
Malo morgen, edini razlog je v tem, da se je v zadnjih par letih naenkrat nakopičilo ogromno orodij, ki lahko služijo tudi kot vzgojni pripomočki in so staršem pri roki vsakič, ko je treba mulariji vbiti malo pameti v glavo, saj jih mularija sama nosi s seboj vsepovsod, ter z njo dela "sebke" na svojih telefonih, pametnejših od njih samih. Valjda v takih primerih ni treba leteti v kuhinjo po kuhalnico, lomiti vej z drevja ali si sneti pas na hlačah, itak ti do takrat frocovje že pobegne stran. Tiste palice so pa takoj pri roki, in prav zaradi tega so se sedaj politiki zbali, da bo prišlo do množičnega pretepanja nedolžnih otročičkov. Pa še tako priročne palice so, še sam si lahko nastaviš njihovo dolžino in tako optimiziraš svoj grif. Dobrodošli v 21. stoletju, pripomočki se posodabljajo, vzgojne ideje pa živijo dalje v svoji ideji, da je treba včasih tudi malce trše prijeti svoje mlajše kopije.
zzob
# 19.11.2016 ob 09:57
Res krasno napisan zakon, če mora ministrstvo dodatno pojasnjevati, kaj je mišljeno pod fizičnim in psihičnim kaznovanjem, namesto da bi to bilo jasno iz besedila zakona. Potem pa še to, da sta si besedilo zakona ("fizično nasilje je vsaka uporaba fizične sile") in pojasnilo ministrstva ("vsak udarec po zadnjici še ni nasilje") kontradiktorna.
nevem
# 19.11.2016 ob 09:08
Ni vse zlato, kar diši po EU.
Ravne kumare pa to...
MaliPandit
# 19.11.2016 ob 08:43
Kdaj pa bo zacel veljati zakon, da morajo biti z varnostnim pasom pripeti tudi potniki na LPP, motoristi, kolesarji in pešci v prometu?
Binder Dandet
# 19.11.2016 ob 09:41
Dajmo spet meglo mesat pa posplosevat in pretiravat. Kdor ne loci ene od riti od nasilja, naj se ne oglasa.

Ministrstvo je jasno povedalo, da ena po riti ni fizicno nasilje. Neznanka ostaja, zakaj so v zakon zapisali nasprotno.
čik
# 19.11.2016 ob 12:01
kmalu bo prepovedano plezanje po drevesih za malajše od 15 let.S tem jih spodbujaš k kriminalu(rabutanje)

:))
jockan
# 19.11.2016 ob 09:17
In licence bodo lahko dobili le tisti, ki so imeli koncesije že prej. In smo na istem, volk sit in koza cela.
shark77
# 19.11.2016 ob 11:44
Celotna ta EU propada, vtikajo se v osebne stvari kot so vzgoja otrok, podarjajo države multikorporacijam, medtem ko pišejo zakone o tem koliko sme biti ukrivljena kumara.
Nič pa tudi ni bilo zaslediti te dni nobenega članka na temo protestov v Belgiji kjer so se spopadli vojaki ki so protestirali o pokojninski reformi s svojo policijo,ki je uporabila vodni top in solzivec... Imam občutek, da EU ne čaka lepa prihodnost s takšno politiko..
http://www.express.co.uk/news/world/7330
69/Belgium-riot-protest-Brussels-police-tear-gas-water-cannon-military
čak mal noris
# 19.11.2016 ob 10:58
Ravnokar sem mojga vžgal po riti, ker me zeza že od jutra in to na polno. NOW WHAT???????
nonparel
# 19.11.2016 ob 14:17
Vojski so dali policijska pooblastila, zdaj jih hočejo še mestnim redarjem.S tem se razširja pravica do tepeža. Ko bo "potrebno" bodo po državljanih udrihali policija, vojska in še ti redarčki.
Tako je pač v politiki, nekje korak naprej, drugje pa velik korak nazaj.
aristotel
# 19.11.2016 ob 11:59
Koncno, bal sem se, da bo ta murceva drzava odredila s kom se moras porociti. Bedni zahojenci.
leonis
# 19.11.2016 ob 10:33
Ob tem današnjem zakonu in nekaj predhodnih, ki povečujejo pooblastila policiji,redarstvu.., ter ob novici da se vojsko pripravlja na scenarij spopad vojska-državljani...., me je to vse skupaj spomnilo na tisti ''niko nema prava da vas bije, osim naše i vaše milicije''
Skippy
# 19.11.2016 ob 12:21
Kar rabimo, je neka vlada, ki bo imela vsaj trohico zdravega razuma. Ne pa da zdaj preganjamo ljudi, ker otroka udarijo po riti, ker se pri 25 km/h vozi brez čelade na kolesarski ali ker se 17 letnica pelje v nasprotno smer po kolesarski stezi in je njena mati obtoženega vsega živega.
Skippy
# 19.11.2016 ob 11:44
Niti ene sprostitve zakonodaje, same nove prepovedi in kazni.
dStroj
# 19.11.2016 ob 10:03
Dobra naša država. Ne zna dat brez da bi zraven vzela. V obeh primerih gre za vtikanje države tja, kjer nima kaj iskati. Na žalost so pri nas ljudje vajeni šibe (državne), zato so srečni samo ko jo imajo (državo) globoko v intimnih predelih.
Mišo :)
# 19.11.2016 ob 09:42
Zakon prepoveduje nasilje v družini ter kaznovanje otrok, ki ima elemente fizičnega, psihičnega ali spolnega nasilja ali zanemarjanja kot vzgojne metode.

Kakšne metode pa naj starši uporabimo pri vzgoji otrok? Kaj svetujejo strokovnjaki?
S katerimi vzgojnimi metodami bo država dosegla te cilje?

Zakon državljane vzgaja z neprestano grožnjo o uporabi in izvajanju kaznovanja, ki ima elemente fizičnega (vstop policije in žrtve v stanovanje, odvzem stanovanja, izvržbe), ekonomskega (denarna kazen, odvzem stvari iz stanovanja, odvzem stanovanja), psihičnega (sam zakonj in vse grožnje v njem) nasilja ter zanemarjanja (odvzem stanovanja) ...

---
Ekonomsko nasilje države:
Denarna kazen se izreče v skladu z določbami zakona, ki ureja izvršbo, o izvršbi glede obveznosti kaj storiti, dopustiti ali opustiti.

Ekonomsko nasilje države kot povračilni ukrep za napčno razumljene besede (=grožnja preobčutljivi samooklicani žrtvi):
Sodišče lahko odloči o prepustitvi stanovanja v skupni uporabi žrtvi v skladu z 21. členom tega zakona. Ukrepe po prejšnjem odstavku lahko sodišče izreče tudi, če je povzročitelj nasilja žrtvi [zgolj in samo] grozil...

Ekonomsko nasilje države:
(2) Denarno kazen, izrečeno v sklepu sodišča, izvrši sodišče, ki jo je izreklo, v skladu z zakonom, ki ureja izvršbo.
(3) Izvršbo v primeru prepustitve stanovanja po 21. in 22. členu tega zakona opravi sodišče, ki je ukrep izreklo, po pravilih zakona, ki ureja izvršbo za izpraznitev in izročitev nepremičnin.

Psihično nasilje + ostali elementi nasilja države:
Center za socialno delo lahko napoti povzročitelja nasilja v ustrezne socialnovarstvene, izobraževalne, psihosocialne ali zdravstvene programe ... Neudeležba ali neredno obiskovanje programa v katerega je bil povzročitelj nasilja napoten, pomeni oteževalno okoliščino za povzročitelja.

Fizično nasilje države:
Kako pa policija vstopi v stanovanje in kako se izvedejo izvržbe? S permisivno vzgojo in neskončnimi lepi prošnjami?

A neskončno ponavljanje lepih prošenj, ki jih nekdo noče slišati ni ena izmed prepovedanih oblik nasilja (psihično, zalezovanje)?
-------

P. S. Strinjam se, da je potrebno dejanske žrtve zaščititi in da potrebujemo ustrezno pravno podlago za to. Ni pa žrtev vsak mulc, ki ne uboga, niti vsak lisjak, ki skozi zakon sedaj lahko pridobi pomembne koristi.

Zakon je katastrofalen in neizvršljiv, razen seveda, kadar se bo uporabljal v posebne namene, ko bodo tisti z boljšimi odvetniki in vezami na sodiščih (in CSD) dobili priboljške, ki se jih da izsiliti po tem zakonu. No, upam le, da ga bosta sodstvo in policija izvajala z več razuma, kakor ga je bilo vloženega v njegovo pripravo.
janezi
# 19.11.2016 ob 12:20
Naša? napredna vlada v spregi z ženskami ki nimajo ali nočejo otrok in iz zavisti so dosegli še en velik uspeh v Zniževanju rodnosti pri nas.Že dosedaj so se bodoče matere in očetje bali vsega v zvezi z malčki sedaj najbolje da se le zabavajo: life is goodddd.
Sramota za vladnike in nevladnike,ki pa povečini nimajo svojih otrok in jih ne briga kaj bo v bodoče...
Skippy
# 19.11.2016 ob 11:46
In drugo: ta vlada in njeni nastavljenci po uradih delajo vse, da bi malemu človeku škodovali -

To jaz ves čas govorim.

Prihajajo novi cukrčki za najbolj revne: če na tehničnem njihov avto ne bo brezhiben (kar je samo pri starih avtih, ki jih vozijo revni), bodo namesto avto zapeljali k mehaniku in prišli nazaj kot do sedaj,po novem morali plačati preizkusne tablice in preizkusno prometno dovoljenje. A res zdajšnja ureditev ni ustrezna in je spet potrebno ljudem pobirat denar iz žepa?
vidim
# 19.11.2016 ob 11:05
Samo Bedaki in konji. Ka če bi bilo to smešno pa je žalostno, ker vodi v večanje anarhije v družbi. Sicer pa ljudje,ki so stojijo recimo za Bildenbergi skrbijo, da se bomo mi med sabo počasi potolkli oni pa bodo preostanek samo še počipirali in to je izšlo od njih.
Frankie2010
# 19.11.2016 ob 10:18
MaliPandit # 19.11.2016 ob 08:30 Prepovedan tepež otrok, ampak je pa popolnoma v redu če mečemo bombe na otroke v kakem afganistanu, jemnu ali siriji...

Mali, bodi tako prijazen, pa napiši, za koga to velja. Jaz NISEM nikoli vrgel nobene bobe na nobenega otroka. Zato velja, da naj NEHAJO METATI bombe na otroke, kar velja za Saudsko bARAbijo, Američane, Angleže, Francoze, Nemce, Dance. Da mi ne boš vpletal zdaj še SAA, ki po tvoje oblega Allepo, kar je narobe,SAA z rusko pomočjo OSVOBAJA Allepo in pomaga, da bi otroci vzhodnega ALllepa zaživeli brez nasilja teroristov.
OMNIC
# 20.11.2016 ob 09:29
1. Eno je mlatenje otrok takorekoč vsak dan, drugo pa je, če ti kakšen (!) žleht (!) otrok zleze čez glavo in si enistavno zasluži eno čez rit. Kajti pri permisivni vzgoji je le ena smer - starš enostavno nima vzvodov za "motivacijo" kajti ne more z isto mero parirati pamžem. Lahko le vzame telefon ali ukine TV
2. Ali je v zakonu tudi kaj o prepovedi pretepanja staršev s strani otrok? Sam prašam.
RJSlo
# 19.11.2016 ob 17:08
No ja. Koga ne smeš tepsti:

-otroci,
-ženske,
-policisti,
-živali.

Koga lahko tepeš:
- zdravniki,
- učitelji,
- dimnikarji,
oziroma vse ostale?
Epafrodit
# 19.11.2016 ob 16:31
...saj je kot nasilje opredeljena že grožnja z nasiljem

Se vidi, da zakone pišejo in sprejemajo v glavnem takšni, ki nimajo pojma kaj je stvarno življenje. Imajo polne r.ti vsega in se z njihovimi otroci ukvarjajo varuške ali pa jim dajo "potrebno" žepnino, da se jim ni treba ukvarjati z njimi. Seveda saj morajo skrbeti, da je vse v redu z vikendom na morju pa jahto pa vikendom v planinah blizu smučišča....
quasinormal
# 19.11.2016 ob 12:59
Iskrena hvala volivcem stranke murgeljskega centra, upokojenim udbovcem, social-dejmokrastom za to prečudovito vlado. Obstaja ENA SAM pozitivna poteza/zakon, ki so jo sprejeli v teh 2 letih in pol? Ena sama - lepo prosim, mikorofon je vaš,. Glede na to, da vas je na volitvah skoraj 2/3 glasovalo v levo, mislim da bi se moral kar precejšen krog sokomentatorjev čutiti izzvane. Sama ušesa so me.
kislec
# 19.11.2016 ob 12:44
In drugo: ta vlada in njeni nastavljenci po uradih delajo vse, da bi malemu človeku škodovali - dodatno k Skipijevemu "strašljivemu" prispevku:

(Iz Dnevnika-upam, da ni kršitev avtorskih pravic) :

16. avgusta dopoldne se je tedaj še 17-letno dekle s starim ponijem peljalo po kolesarski stezi je gimnazijko ustavil policist. Okaral jo je, ker se je vozila po levi strani cestišča, v napačno smer.

Uniformiranec bi ji seveda lahko izrekel opomin, a se je raje odločil za denarno kazen. Spisal ji je plačilni nalog v višini 40 evrov. Že čez dva dni je ta isti policist potrkal na vrata najstničinega doma. Ker je ni bilo doma, se je pogovarjal z babico in jo prosil, naj pokliče vnukinjo in ji sporoči, da je storil napako. Plačilnega naloga ji namreč ne bi smel izdati.

Policist ne sme denarno kaznovati mladostnika
Da je bilo dekle tistega dne še mladoletno, policist ni opazil, čeprav jo je legitimiral. Najstnico je zato vljudno prosil, naj spiše zahtevo za sodno varstvo, položnico pa naj zavrže. Upoštevala je njegov predlog in še isti dan poslala zahtevo v upanju, da je zadeva s tem končana. Vendar je birokratski mlin že mlel v polni hitrosti.

Čez mesec dni je njeno mater v službo poklical policist. »Sporočil mi je, da mi mora izreči ustno opozorilo, ker je bila moja hči tisti dan brez nadzora in je naredila prekršek. Zasliševal me je o družinskem življenju, mi pridigal o vzgoji in mi ukazal, da se moram s hčerko pogovoriti o prometnih pravilih,«

Namesto odločbe o štipendiji vabilo na sestanek
Dober teden dni pred obravnavo je na njen naslov prispela še ena pošiljka, tokrat od Centra za socialno delo Maribor, enote za varstvo otrok in mladostnikov. V njej ni bilo odločbe o štipendiji, na katero so čakali že dva meseca, saj je štipendija pravzaprav edini vir najstničinih prihodkov. V ovojnici je bilo vabilo, s katerim mater in hčer ob 8. zjutraj kličejo na razgovor.

»Poklicala sem socialno delavko in ji razložila, da sem ob tej uri v službi, hčerka pa v šoli,« se spominja Mariborčanka. »Delavka je zatem po telefonu opravila razgovor o vzgoji hčere in njenih 'težavah'. Razložila mi je, da mora govoriti z mano zato, ker sem kot skrbnica opustila nadzor nad hčerko. Zanimalo jo je, v kakšnih razmerah živimo in če so v preteklosti že bili kakšni problemi z njo. Zagotovila sem ji, da z njo nimam težav, da je zgledna dijakinja in da je ta prekršek zanemarljiv, saj ni povzročila niti nesreče niti škode. Da se zavedam, da je storila prekršek s tem, ko se je vozila po napačni strani po prazni široki kolesarski stezi, a da je vendar vse to skupaj pretirano. Gospa mi je odvrnila, da je pač dolžna poslati dopis sodišču in da bo predlagala najmilejši ukrep sodišču, to je ukor

V torek, 25. oktobra, je najstnica imela obravnavo na sodišču zaradi vožnje s kolesom po kolesarski stezi v napačni smeri. Okrajna sodnica je po opravljeni glavni obravnavi in zaslišanju kršiteljice in njene mame odločila, da bo primer opustila. »V vseh uradnih postopkih, razgovorih in zaslišanjih je povsem zvodenela teža prekrška, o njej sploh ni bilo govora,« je ogorčena Mariborčanka, ki je sodni razplet ni pomiril. »Koliko je bilo to ur dela na treh različnih institucijah, koliko tiskanja, pošiljanja vabil na razgovore in razprave. Koliko nas vse to stane?«

Na to vprašanje seveda ne bo dobila natančnega odgovora. Dejstvo pa je, da njena izkušnja ni osamljena. Po enakem postopku namreč potekajo vse zadeve, kadar policist kaznuje mladoletnika zaradi prometnega prekrška, pa če je ta še tako majhen.

Zakon o prekrških določa, da hitri postopek ni dovoljen proti mladoletnim storilcem prekrškov, so nam pojasnili v generalni policijski upravi. Posledično to pomeni, da se mladoletnemu storilcu prekrška ne more izdati plačilnega naloga ali odločbe v hitrem postopku, temveč je treba v vseh primerih ugotovljenih kršitev na pristojno sodišče vložiti obdolžilni predlog.

»Starši, skrbniki in rejniki so dolžni izvajati nadzor nad otrokom ali mladoletnikom, ko je ta udeležen v cestnem prometu,« izpostavlja vodstvo policije.

Skratka - po logiki države morajo starši 17-letnike spremljati, če se peljejo s kolesom !!!!
nocoment78
# 19.11.2016 ob 11:32
Nevem zakaj so starejse generacije bile najbolj vzgojene in te generacije imele vzgojo "spostovanja" do soljudi in predvsem do starejsih ljudi....
Policiji pa zmer vecja pooblastila, uporabo elektrosokerjev, vecjih pendrekov ....
MZ
# 20.11.2016 ob 14:18
Vse skupaj je velika bedarija. Otrok se ne sme več kaznovati, čeprav se že dodobra čutijo vse pridobitve permisivne vzgoje, tole z obveznimi dimnikarskimi pregledi pa deluje kot socialistični relikt. Še malo, pa bomo dobili še kakšne drugi "obvezne" obiske obrtnikov, če bodo slednji le imeli zadosti močan lobi. Do tega, da nas bo potem lahko kadarkoli kdo prišel preverjat zaradi česarkoli, pa potem itak ni več daleč.

Ampak ni kaj....še naprej bodite tihi in pasivni. Država ja najbolje ve, kaj je dobro za vas.
unclub
# 20.11.2016 ob 10:57
Politiki pa posiljujete slovenski narod že leta. Kot bi rekli na balkanu, nikom ništa!
quasinormal
# 19.11.2016 ob 13:06
In seveda boste butalci, ki ste zaradi svojega voljenja OSEBNO odgovorni za sprejem takih (in seveda še mnogo pogubnejših zakonov) spet našli krivca v EU, Američanih, Židih ali celo Janši - čeprav "naša" vlada dlje od omenjenih akterjev pravzaprav sploh ne bi mogla biti. Slovenska neumnost je zares neizmerljiva entiteta, vsakič znova te preseneti v negativo.
xnplater
# 19.11.2016 ob 11:19
to je to ko pridejo mehkužci z "volitvami" na oblast. včasih (in še vedno povsod, razen pri ljudeh) je tako, da pride na oblast najmočnejši. ljudje pa namesto, da bi močne naredili še močnejše, šibke iz dreka vlečemo in naredimo celo populacijo slabo...
interista93
# 19.11.2016 ob 10:02
Eno je ena po tazadni pa še to takrat ko mulo počne neumnosti ki bi ga lahko stale tudi življenja. Recimo, da skoči na cesto za žogo brez da pogleda. Če jih pa dobi za to ker ne pospravi za seboj si pa pač neumen starš ki ne pozna drugih načinov razen skrajnsoti
Bubi
# 19.11.2016 ob 09:31
@mihaing

boš modrim angelom isto rekel, ko te bodo prišli iskat?
Janček
# 20.11.2016 ob 09:14
Takšni zakoni niso nobeno presenečenje, vladajoče elite in njihovi sluge iz dneva v dan izumljajo nove načine, kako navadnemu človeku izsesati še zadnjo kapljo krvi.
cairns
# 19.11.2016 ob 21:51
Zakonodajne novosti: tepež otrok prepovedan, dimnikarja si bo mogoče izbrati

To je napisano narobe. Pravilno bi bilo:
Dimnikarja SI MORAMO izbrati.

Enaka prisila zapakirano v drugačno barvo staniola.
TinkiB
# 19.11.2016 ob 18:09
oooooo hvala, sedaj bom laho sam izbral dimnikarja, demokracija v slo ....:) mamo prave zakone
aristotel
# 19.11.2016 ob 17:02
Dr. Kumrovec je diplomirao u Kumrovcu.
Neljuba resnica
# 19.11.2016 ob 16:47
Z današnjim dnem je začelo veljati več zakonov oz. sprememb zakonov. Telesno kaznovanje lahko od zdaj vršijo le otroci, dimnikarja lahko vržete ven, če vam ni všeč, vsi udeleženci prometa pa bodo tudi brez mopeda odslej nosili registrirano čelado.

Med drugim začenjajo namreč veljati dopolnitve zakona o mrtvih voznikih in novela zakona o pravilih udeležbe v prometu. Odslej je prepovedano tudi telesno kaznovanje otrok med vožnjo osebnega vozila, saj začenja veljati novela zakona o preprečevanju nasilja v družini v avtu, ki izrecno prepoveduje nasilje na izletu in resnejše kaznovanje otrok, k čemur so Slovenijopozivale mednarodne organizacije, na primer Svet Evrope, in nevladna pamževska združenja.

Kot družinski člani so tako med drugim upoštevani tudi hišni ljubljenčki v partnerskem razmerju, osebe, katerih razmerje ali skupnost je že fuč, ter novi aktualni partnerji ali otroci družinskih članov. Prav tako novela širi opredelitev nasilja v družini kot tisto, saj je kot nasilje opredeljena že grožnja z nasiljem, pa tudi zalezovanje. Vsem lastnikom strelnega orožja v poduk, otroci vas lahko pošiljajo v mandeljce, streljanje pa še vedno ni dovoljeno izven strelišč.

Uvozite si dimnikarja po izbiri
Odlsej boste vse aktualne ljubimce prijavili za dimnikarsko licenco in šarada nepričakovanih obiskov se lahko nadaljuje! Novost je tudi, da bodo potrošniki odslej izvajalca dimnikarskih storitev lahko izbrali do konca junija 2017, in sicer za prihodnjih 12 mesecev, seveda pa se lahko kadarkoli odločite za prijavo zalezovanja in država se bo znebil neželjenega potencialnega družinskega člana.
kefig11
# 19.11.2016 ob 10:14
najhujša oblika kaznovanja otrok je po črki zakona še vedno dovoljena. še vedno mu lahko rečemo, da ga ne bomo imeli radi, če ne bo priden.
QUENDI
# 20.11.2016 ob 18:19
...ali si lahko državljani in davkoplačevalci sploh želijo še več.....
pošiljatelj
# 20.11.2016 ob 12:21
Tepež otrok prepovedan, obrezovanje - dosmrtno pohabljanje spolnih organov dečkov in deklic - dovoljeno. Bravo Slovenija.
Kazalo