Harija Furlana mora potrditi še tožilski svet. Foto: BoBo
Harija Furlana mora potrditi še tožilski svet. Foto: BoBo

Poleg vodje Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Furlana se je na razpis prijavila tudi zdajšnja začasna vodja tega tožilstva Blanka Žgajnar. Zalar je Furlana predlagal že v prvem predlogu pred nekaj tedni, ki ga je posredoval generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju. Ta je oblikoval predhodno mnenje in po podatkih pravosodnega ministra dal prednost prav Furlanu. Kot so dodali na ministrstvu, je Zalar temu predlogu sledil.

Poleg Fišerjevega mnenja je Zalar pri oblikovanju predloga upošteval zlasti program vodenja državnega tožilstva, predstavitev kandidata na ustnem pogovoru in kandidatovo strokovno usposobljenost, posebno znanje, izkušnje ter dosežke na področju državnotožilske službe, so še zapisali na ministrstvu. Zalar je tako presodil, da Furlan bolje izpolnjuje zakonsko določene kriterije strokovne usposobljenosti.

Dozdajšnja skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala je postala novo, specializirano dvanajsto državno tožilstvo na podlagi zakona o državnem tožilstvu, ki se je začel uporabljati na začetku novembra.
Tako imenovano dvanajsto državno tožilstvo je pristojno za pregon najzahtevnejših kaznivih dejanj, katerih pregon terja posebno organiziranost in usposobljenost državnih tožilcev ter najvišjo raven učinkovitosti.