Aleš Zalar opozarja, da v Sloveniji obstaja le ena pravna država, in ne dve, kot bi se rad ustvaril vtis. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Zalar opozarja, da v Sloveniji obstaja le ena pravna država, in ne dve, kot bi se rad ustvaril vtis. Foto: MMC RTV SLO

Kot je v nagovoru udeležencem skupščine odvetniške zbornice v Portorožu poudaril minister za pravosodje Aleš Zalar, so oči javnosti "upravičeno uprte v vse dele pravosodja". Pričakovanja so sicer upravičena, vendar včasih tudi nerealna, meni Zalar.

Ob tem je napovedal, da odvetniških tarif za zdaj ne bodo spreminjali in da je na to mogoče računati šele, ko se bodo gospodarske in finančne razmere stabilizirale. Morebitna dodatna obremenitev državljanov zaradi zvišanja tarif bi namreč ta čas povzročila takšen odpor, ki ga politika ne bi prenesla, je ocenil.

Prenova brezplačne pomoči
Zato pa je Zalar mnenja, da obstaja več pomanjkljivosti v sedanjem sistemu izvajanja brezplačne pravne pomoči. Te segajo od podcenjenih odvetniških storitev do preobremenjenosti sodišč ter neselektivnega odobravanja brezplačne pravne pomoči, trdi minister.

Odvetnikom je zato predlagal, da bi ministrstvo skupaj z odvetniško zbornico oblikovalo delovno skupino za pripravo prenove sistema. Ta bi predvidela, denimo, večjo vlogo odvetniške zbornice pri odločanju o tem, kdo je v konkretnem primeru upravičen do brezplačne pomoči.