DZ nadaljuje marčevsko sejo. Foto: BoBo
DZ nadaljuje marčevsko sejo. Foto: BoBo
Novela zakona o zapiranju RTH-ja predvideva prestavitev zapiranja rudnika s konca leta 2015 na konec leta 2018. Foto: BoBo

Z novelo se zapiranje rudnika podaljša s konca leta 2015 na konec 2018, hkrati pa se RTH za letos zagotovi dodatne štiri milijone evrov. Tako so poslanci izpolnili stavkovne zahteve rudarjev za poplačilo njihovih obveznosti.
S spremembo zakona bo v celoti realiziran program zapiralnih del po posameznih programskih sklopih. Letos in prihodnje leto se bodo nadaljevala zapiralna dela v jamskih objektih, je pojasnil državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Bojan Babič.

Zasavski rudarji so v začetku marca stavkali, štiri dneve so tudi prebili v jami. Med drugim so zahtevali zagotovitev sredstev za plače zaposlenih in izplačilo odpravnin presežnih delavcem za letos in prihodnje leto ter prezaposlitev ali predčasno upokojevanje po izrednih pogojih.

Tako so stekli pogovori o prezaposlitvi letos 135 preseženih rudarjev, med drugim bodo Slovenske železnice zaposlile od 50 do 80 rudarjev. Omenjala se je tudi možnost prezaposlitev v Premogovnik Velenje. V RTH-ju je bilo sicer v začetku leta okoli 270 zaposlenih. V skladu z zakonom za prihodnje leto finančna sredstva za RTH ostajajo nespremenjena, torej pet milijonov evrov.

Denar naj bi prinesla prodaja premoženja
Po Babičevih pojasnilih bo poslovodstvo RTH-ja za obe leti, torej 2014 in 2015, zagotavljajo finančne vire z odprodajo nepremičnega in premičnega premoženja. Prilivi s tega naslova se za letos pričakujejo od prodaje nepotrebne jamske opreme, v 2015 pa od prodaje stanovanj.

V obdobju 2016-2018 se morajo zaključiti vsa potrebna dela na področju ekološko prostorske sanacije površine in ustrezno razrešiti preostalo število zaposlenih. Dodatna sredstva bo ministrstvo pristojno za energetiko zagotavljajo iz svojih proračunskih postavk.

Kumulativna sredstva za zapiranje v celotnem obdobju 2010-2018, ki so oz. bodo bremenila proračuna, po pojasnilih državnega sekretarja ne bodo presegla višine, ki je bila za obdobje 2010-2015 odobrena s strani Evropske komisije - 89,9 milijona evrov.
Kam je šel do zdaj porabljen denar?
Med poslanci so se pojavili pomisleki o transparentnosti porabe sredstev, ki so bila v preteklosti namenjena za zapiranje rudnika - skupno gre za okoli 180 milijonov evrov proračunskih sredstev. Poslanec SLS-a Jakob Presečnik se je tako vprašal, ali je bila narejena revizija in kam so šla ta sredstva.

Ivan Hršak (DeSUS) pa je zaradi očitkov oz. dvomov o upravičenosti, smotrnosti porabe finančnih sredstev, ki so bila namenjena temu projektu, predlagal celovito revizijo s strani pristojnih. V poslanski skupini DeSUS-a v primeru ugotovljenega neodgovornega ravnanja pričakujejo konkretno ukrepanje ustreznih.

Slovenska odškodninska družba (Sod) se je lani odločila s posebno revizijo preveriti določene posle RTH-ja v obdobju 2008-2013, saj je obstajal sum, da so v RTH v zadnjih petih letih negospodarno ravnali in s tem družbo oškodovali. Uprava Soda se je s poročilom o posebni reviziji, ki jo je opravila družba Deloitte Revizija, seznanila decembra lani.

Vložene odškodninske tožbe
Na podlagi ugotovitev revizije, ki se nanašajo na družbi Vitales RTH in RTH Solar, projekt pirolize oz. posel med nizozemskim MPI Management in podjetjem Fortuna Pil ter na izplačane donacije in sponzorska sredstva, ki so bila nakazana osebam, povezanimi s poslovodstvom ali nadzorniki RTH, je takrat uprava Soda zadolžila poslovodstvo RTH-ja, da zoper člane organov vodenja in nadzora družbe vloži odškodninske tožbe.

Direktor RTH-ja je Bojan Jelen je januarja pojasnil, da se bo o ukrepih zoper nekdanje vodstvo rudnika in nadzorni svet posvetoval z novimi nadzorniki in Sodom.

Zakon o postopnem zapiranju RTH in razvojnem prestrukturiranju regije je bil sprejet leta 2000, po njem bi se rudnik postopno zaprl do konca 2012. Leta 2004 je sledila novela zakona, ki je postopno zapiranje podaljšala za tri leta. Tokratna novela rok za zaprtje tako podaljšuje še drugič.