Poleg zaprtja mestnih središč bodo nekatere občine dan brez avtomobila izkoristile tudi za skupne kolesarske izlete. Foto: BoBo
Poleg zaprtja mestnih središč bodo nekatere občine dan brez avtomobila izkoristile tudi za skupne kolesarske izlete. Foto: BoBo

V Ljubljani, kjer avtomobili v središču že tako niso dovoljeni, bodo na dan brez avtomobila delno ali v celoti zaprli še po eno ulico v vsaki četrtni skupnosti. Mestna občina Ljubljana sicer že tradicionalno na zadnji dan tedna mobilnosti uporabnikom omogoča brezplačen javni mestni prevoz, prav tako bodo danes brezplačna mestna parkirišča P&R.

Brezplačno se bodo z mestnimi avtobusi vozili tudi v štajerski prestolnici, kjer bodo med drugim predstavili še električne avtobuse, ki jih izdelujejo v Mariboru in okolici.

V Kranju se bodo kolesarji na pot podali po trasi bodoče kolesarske poti Gimnazija Kranj-Gimnazija Škofja Loka, v Radovljici pa bodo organizirali že 13. kolesarski izlet do Bleda. V Tržiču bo ulica Trg svobode zaprta za motorni promet. Med drugim bodo nekatere ulice za promet zaprli tudi v Kobaridu in Celju.

Letošnji Evropski teden mobilnosti sicer mineva pod sloganom Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost, s čimer EU izpostavlja, da so trajnostni mobilnosti naklonjena mesta tudi ekonomsko uspešnejša.