Bo vlada letos povečala financiranje visokega šolstva? Foto: BoBo
Bo vlada letos povečala financiranje visokega šolstva? Foto: BoBo

V Neodvisnem sindikatu delavcev ljubljanske univerze, Sindikatu delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti, sindikatu vzgoje, izobraževanja znanosti in kulture, krovni študentski organizaciji in visokošolskem sindikatu opozarjajo, da koncept novega zakona o visokem šolstvu med drugim ni usklajen s finančnimi zavezami socialnega sporazuma, ki leto 2011 postavlja kot izhodišče za financiranje visokega šolstva.

Prav tako menijo, da se z zakonom upočasnjuje dinamika večanja vsote denarja, namenjenega za visoko šolstvo, vpeljuje vavčerski sistem in se ne uvaja varovalk za omejevanje plačljivega polnega študija. Predlog predvideva tudi grob poseg v veljavni sistem delovnih mest in napredovanj, so prepričani.

Povečajo naj vsoto za visoko šolstvo
Trdijo, da je bil koncept pripravljen v ozki delovni skupini, katere sestava do zdaj ni bila uradno objavljena. Zato pozivajo ministrstvo, naj jim tudi uradno sporoči sestavo delovne skupine. Z ministrstva so tako pred kratkim sporočili, da jo sestavljajo Peter Maček, Mirko Stopar, Alenka Braček Lalić, Lučka Lorber, Slavica Čebuar Musar, Blaž Zupan, Jadran Lenarčič in Pavle Zgaga.

Svet za visoko šolstvo v novi sestavi in pod novo predsednico Lučko Lorber se bo sicer sešel v sredo in med drugim obravnaval izhodišča za pripravo novega zakona o visokem šolstvu in financiranje visokega šolstva v letu 2015. A predstavnikov univerz in študentov to ne prepriča. Poudarjajo, da je svet zgolj formalen organ, ki daje mnenja k že oblikovanim in usklajenim predlogom, ni pa primeren prostor za usklajevanje med deležniki.

Zato pristojnemu ministrstvu predlagajo, da se pred začetkom razprave ne opredeljuje do koncepta zakona in da pozove vlado ter državni zbor, naj financiranje za visoko šolstvo letos dvigneta na raven iz leta 2011.