Vojak si je v starem plačnem sistemu za svojo plačo lahko privoščil 1.500 litrov kurilnega olja, takoj po prehodu na nov plačni sistem je ta številka padla na 1.200, danes pa si za svojo plačo lahko privošči le še med 650 in 700 litrov kurilnega olja, v sindikatu ponazarjajo položaj vojakov in vojakinj. Foto: BoBo
Vojak si je v starem plačnem sistemu za svojo plačo lahko privoščil 1.500 litrov kurilnega olja, takoj po prehodu na nov plačni sistem je ta številka padla na 1.200, danes pa si za svojo plačo lahko privošči le še med 650 in 700 litrov kurilnega olja, v sindikatu ponazarjajo položaj vojakov in vojakinj. Foto: BoBo

Kot je poudaril predsednik SMO-ja Darko Milenkovič, sta razloga za to stalno zniževanje obrambnega proračuna in neizplačevanje dodatkov. Zaradi prezadolženosti se nekateri vojaki odločajo celo za osebni stečaj, dodajajo v sindikatu.

Država vojakom onemogoča opravljanje njihovih osnovnih nalog, opozarja Milenkovič. Pripadnikom Slovenske vojske in civilnemu osebju pada kupna moč in veliko se jih je znašlo v veliki socialni stiski, je povedal.

Podpisu kolektivne pogodbe so nasprotovali
V sindikatu so spomnili, da so že leta 2008 nasprotovali podpisu kolektivne pogodbe za javni sektor, saj sistem po njegovem mnenju ne zagotavlja niti ustreznega plačila niti karierne poti. Vojak si je v starem plačnem sistemu za svojo plačo lahko privoščil 1.500 litrov kurilnega olja, takoj po prehodu na nov plačni sistem je ta številka padla na 1.200, danes pa si za svojo plačo lahko privošči le še od 650 do 700 litrov kurilnega olja, je položaj vojakov in vojakinj ponazoril Milenkovič.

Nekateri zaposleni so lačni, na terenu pa neustrezno opremljeni, je dejal Milenkovič, zato je sindikat na seji odbora prejšnji teden od politike želel dobiti zagotovilo, da se ne bo več posegalo v obrambni proračun. A člani odbora so se na seji le seznanili s socialnimi stiskami v Slovenski vojski.

"Če moramo biti v krizi, naj bomo v krizi vsi"
Vodja pravne službe Sindikata vojske, obrambe in zaščite Damjan Štrucl pa je opozoril zlasti na to, da pripadniki zakonsko določenih dodatkov ne dobivajo več. Žalostno je, da morajo tako pripadnike napotiti na mednarodne operacije in misije, kjer seveda tudi veliko tvegajo, da sebe in svojo družino rešijo iz socialne stiske.

V sindikatu se zavedajo, da razmere v Sloveniji niso rožnate, "ampak če moramo biti v krizi, naj bomo v krizi vsi", je poudaril Štrucl ter postavil več vzporednic med delom v javnem sektorju in delom poslancev v DZ-ju. Treba bi se bilo vprašati, kakšna je dodana vrednost dela poslancev in čemu služijo vsi parlamentarni odbori in komisije, pravi vodja pravne službe sindikata, ki meni, da vsa ta delovna telesa služijo le sama sebi.

Izvršni sekretar sindikata Marjan Lah je dodal, da so vojaki v svoji lastni državi, za katero so pripravljeni žrtvovati svoja življenja, postali "novodobni sužnji". Med drugim je poudaril, da vojaki "sicer res dobivajo ure za kompenzacijo, vendar pa teh ne izplačuje nobena blagajna".

Našli bodo obliko protesta
V sindikatu napovedujejo, da bodo našli obliko protesta, s katero se bodo po besedah Laha "zoperstavili nadaljnjemu izkoriščanju". Možnosti stavke sicer res nimajo, so pa sindikati s področja obrambe tudi člani sindikalnih central, ki lahko organizirajo stavko v njihovem imenu, pa je še napovedal predsednik sindikata Milenkovič.

Opozorilom so se sicer pridružili tudi v Sindikatu pilotov ministrstva za obrambo - opozarjajo, da jim pristojni ne priznavajo vrste statusnih pravic, ravnanje ministrstva in vojske pa je po njihovem "vredno obsojanja" in se ne more skriti za okoliščinami recesije.