Predstavniki ministrstva za izobraževanje, ki ga vodi Žiga Turk, bodo obiskali vsako srednjo šolo posebej. Foto: BoBo
Predstavniki ministrstva za izobraževanje, ki ga vodi Žiga Turk, bodo obiskali vsako srednjo šolo posebej. Foto: BoBo
Vse manjše število dijakov nalaga manjši vpis. Toda, kje rezati in kje ne? Foto: BoBo

Zaradi omejitve vpisa na srednje šole, prehoda na novo metodologijo financiranja in varčevalnih ukrepov bodo vse šole obravnavali individualno. Kot napovedujejo iz ministrstva, bodo pogovore z vodstvi srednjih šol opravili še pred objavo javnega razpisa za vpis, pri čemer bodo razpis letos prvič objavili samo v elektronski obliki.

Zaradi te novosti se je čas za usklajevanja nekoliko podaljšal, saj je objava po rokovniku predvidena za 22. januar in ni treba upoštevati časa za tisk.

O prizadevanjih Ekonomske šole Ljubljana in drugih, ki so jih prizadeli varčevalni ukrepi, smo na MMC-ju pisali v članku Turk, ukinja, kar je Marija Terezija gradila, in ga lahko preberete tukaj.
Ekonomska šola Ljubljana upa na dogovor
Med šolami, ki jih novi ukrepi prizadevajo, je tudi Ekonomska šola Ljubljana. Njeno vodstvo še vedno upa na dogovor, po katerem bi vpis v prvi letnik v prihodnjem šolskem letu ohranili ter ostali samostojna in enovita šola.

Potem ko so na šoli izvedeli, da v prihodnjem letu ne bodo več vpisovali v prvi letnik in da jih želi ministrstvo združiti s srednjo ekonomsko šolo na Roški, se je ravnateljica šole Eva Kardelj Cvetko 31. decembra odzvala na vabilo in se sestala s Slavico Černoša, ki je nadomeščala v. d. generalnega direktorja direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih na ministrstvu Jurija Šinka.

Ohraniti vpis v prvi letnik?
Eva Kardelj Cvetko in Černoševa sta sprejeli skupni predlog sklepa, ki pa ga morata odobriti še državna sekretarka Mojca Škrinjar in Šink. Po besedah ravnateljice sta se s Černoševo strinjali, da se Šinku in Škrinjarjevi predlaga, da se v prihodnjem šolskem letu na Ekonomski šoli Ljubljana ohrani vpis v prvi letnik, in sicer v tri letnike ekonomske gimnazije in tudi tri razrede ekonomskega tehnika.

Kot je v ponedeljek pojasnila Kardelj Cvetkova, jim z ministrstva za zdaj še niso odgovorili na predlog sklepa. Po podatkih, ki jih je Kardelj Cvetkova dobila na ministrstvu, pa se čas za pogovore s šolami zaradi prehoda na elektronski razpis podaljšuje do 20. januarja.

Predlog sklepa še enkrat preveriti
Kardelj Cvetkova je pričakovala, da bo treba na odgovor ministrstva počakati še kakšen dan, saj se bo Šink šele v torek vrnil z dopusta. Na ministrstvu za izobraževanje pa so danes pojasnili, da bo treba predlog sklepa, ki sta ga 31. decembra oblikovali Černoševa in Kardelj Cvetkova, "še enkrat preveriti v luči sprememb in učinkov na oblikovanje celotne mreže srednjih šol". Ob tem na ministrstvu obljubljajo, da bo odločitev sprejeta pravočasno, šola pa bo o njej obveščena.