11. septembra bo Zares razglasil izide volitev vodstva stranke. Foto: MMC RTV SLO
11. septembra bo Zares razglasil izide volitev vodstva stranke. Foto: MMC RTV SLO

Zadovoljni bomo, če bodo člani stranke Zares tako v lastni listi kot v Listi Zorana Jankovića.

Gregor Golobič
Zares
Na seji sveta stranke Zares so mnenja, da je po devetih letih vojaškega posega v Afganistanu potrebna javna razprava. Foto: MMC RTV SLO

Kandidat za predsednika stranke Zares je le eden: dozdajšnji vodja Gregor Golobič. Za podpredsednico bodo kandidirale Nežika Šešo, Andreja Škrabec in zdajšnja ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Za mesto podpredsednika pa se potegujejo Franco Juri, Drago Mencin, Tristan Šker in Vito Rožej. Soglasje h kandidaturi sta umaknila Pavel Gantar in Ivo Vajgl.

11. septembra bo konvencija stranke, kjer bo po treh letih izvoljeno novo vodstvo. Kot trdi Golobič, v Zares kot edini slovenski stranki vse članice in člani po pošti tajno volijo vodstvo stranke. Volitve bodo potekale od 1. do 9. septembra.

V Ljubljani lasten kandidat ali podpora Jankoviću?
Na svetu stranke o morebitnem lastnem kandidatu na ljubljanskih županskih volitvah o tem niso razpravljali, ker svet nima te pristojnosti. Golobič pa je pojasnil, da se za zdaj ukvarjajo predvsem z lastno kandidatno listo in njenim specifičnim programom. Dodal je še, da se je ljubljanski odbor pred časom odločil, da ne bo predstavil lastnega kandidata, a se to lahko še spremeni. Po njegovih besedah se bodo o morebitni podpori drugim županskim kandidatom odločili glede na skladnost programa.

"Dejstvo je, da je v letu 2006, ko stranke Zares še ni bilo, kar nekaj ljudi, ki so med ustanovitelji stranke Zares, podprlo Zorana Jankovića in nastopilo na njegovi listi. Tudi sam sem v neki obliki sodeloval v njegovi kampanji," pa je Golobič nakazal usmeritev. Tudi letos bodo zadovoljni, če bodo člani Zaresa tako na lastni listi kot tudi Listi Zorana Jankovića.

Golobič: Legitimnost posega v Afganistanu pod vprašajem
Po Golobičevih besedah je napočil čas, da se o udeležbi Slovenske vojske v vojaški misiji NATO v Afganistanu začne javna razprava. Predlagali bodo sejo pristojnega parlamentarnega odbora ter vlado pozvali k čimprejšnji določitvi datuma umika slovenskih vojakov. Kot pojasnjuje predsednik Zaresa, ne želijo razdora v koaliciji, temveč izzvati javno razpravo. Ne privolijo v dejstvo, da Slovenija o tem ne bi mogla sprejemati suverenih odločitev, je še dodal. "Na podlagi dolgotrajnosti posega, interesov, ki se tam manifestirajo, tveganj, ki so jim izpostavljeni naši vojaki in država Slovenija, je izpodkopana tista osnova legitimnost posega," meni Golobič.

Napovedal je javne tribune, na katerih bodo razpravljali o "naravi, načinu, smislu in obliki posega v Afganistanu po devetih letih, to je naša dolžnost".

Zadovoljni bomo, če bodo člani stranke Zares tako v lastni listi kot v Listi Zorana Jankovića.

Gregor Golobič