V etični komisiji se sicer zavedajo prenizkih osebnih dohodkov visokošolskih sodelavcev in učiteljev ter pomanjkanja ustreznih načinov za nagrajevanje povečanega obsega in kakovosti dela, vendar pa
V etični komisiji se sicer zavedajo prenizkih osebnih dohodkov visokošolskih sodelavcev in učiteljev ter pomanjkanja ustreznih načinov za nagrajevanje povečanega obsega in kakovosti dela, vendar pa "to ne opravičuje samovoljnega nelegalnega in nelegitimnega ravnanja vodstev nekaterih fakultet". Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

dekane fakultet pozval, naj čim prej v celoti vrnejo nezakonito izplačane dodatke za stalno pripravljenost. Poziv velja tudi za nekdanje dekane, medtem ko senat od preostalih prejemnikov pričakuje vračilo dodatka za zadnjih 10 mesecev.

Tako je odločil senat ljubljanske univerze, ki je današnjo sejo namenil razpravi o neetičnosti ravnanja dekanov nekaterih fakultet, ki so sebi in zaposlenim izplačevali nezakonite dodatke za stalno pripravljenost. Komisija za etična vprašanja je namreč ugotovila podobno kot že prej inšpektorat za javno upravo, da je bilo izplačevanje protipravno in neetično.

Predsednik komisije za etična vprašanja Zoran Grubič pa je ob tem opozoril, da to ni osamljen primer. "Lani afera s honorarji, danes afera z izplačili dodatkov, kaj bo naslednje?" se je vprašal in dodal, da stalne afere kličejo po preventivnem delovanju, zato se je zavzel za pripravo skupnih pravil za delovanje vseh članic univerze.

Rektor univerze Ivan Svetlik je dejal, da je univerza že ustavila izplačila omenjenih dodatkov, obenem pa so se s sindikatom in ministrstvom za izobraževanje dogovorili, da bodo usklajeno spremenili pravilnik in v njem dorekli, kdo vse je upravičen do tovrstnih izplačil. Izpostavil je tudi, da so dekani odgovorni za zakonitost in bi za nezakonitost dodatka morali vedeti.

Zaradi dodatkov napovedani protesti
Dekan fakultete za gradbeništvo in geodezijo Matjaž Mikoš je dejal, da se čuti "zlorabljenega" saj jih ni nihče opozoril, da je izplačilo tega dodatka nezakonito. Sodelavcem se je že opravičil, sam pa je vrnil nekaj več kot 3000 evrov dodatka. Dekani morajo do naslednje seje senata poročati o tem, kaj so naredili v zvezi z dodatki.

Študentska Iskra pa je za četrtek napovedala protest pred stavbo univerze, na katerem bodo zahtevali odstop rektorja Svetlika. Svetlik je ob tem dejal, da imajo pravico protestirati, vendar njega niso nič obvestili o tem, kaj jih pri njegovem mnenju moti, zato jim ne more ustrezno odgovoriti.

Senat univerze poziva dekane k vračilu dodatka
Senat univerze poziva dekane k vračilu dodatka