Začenja se preureditev cestninske postaje Tepanje na odseku štajerske avtoceste Slovenske Konjice-Dramlje. Foto: Prometno-informacijski center za državne ceste
Začenja se preureditev cestninske postaje Tepanje na odseku štajerske avtoceste Slovenske Konjice-Dramlje. Foto: Prometno-informacijski center za državne ceste

Družba za avtoceste v RS (Dars) je namreč sporočila, da bo v ponedeljek postavila prometno zaporo na območju cestninske postaje Tepanje na štajerski avtocesti, saj jo bo izvajalec začel rušiti in preurejati.

Dela bodo predvidoma končana do konca meseca, med prometnimi konicami pa lahko nastajajo zastoji, pričakujejo zgostitve predvsem tovornega prometa, so dodali.

Promet prek CP Tepanje bo potekal po eni vinjetni stezi tako proti Ljubljani kakor tudi proti Mariboru, medtem ko bosta za tovorna oz. nevinjetna vozila vzpostavljeni po dve stezi v vsako smer. Hitra steza za samodejno brezgotovinsko cestninjenje (ABC) proti Mariboru med prometno zaporo začasno ne bo delovala.

Po preureditvi omejitev 60 km/h
V okviru rušitve in preureditve čelne cestninske postaje Tepanje bo izvajalec del odstranil sredinska cestninska otoka, kar bo omogočilo vzpostavitev prostega prometnega toka vinjetnih vozil za prevozno hitrost 60 km/h, sporočajo z Darsa.

Izvedbena dela med drugim obsegajo še rušenje obstoječe nadstrešnice, gradbena in asfalterska dela na vinjetnih stezah, preureditve električnih inštalacij, dobavo in postavitev prometne opreme, dodajajo.

Skozi CP Tepanje 30.000 vozil na dan
Lani jeseni so preuredili tri čelne cestninske postaje - Log in Videž na primorski avtocesti ter Torovo na gorenjski, aprila letos pa še cestninski postaji Dob na dolenjski ter Kompolje na štajerski avtocesti. Tepanje bo tako šesta čelna cestninska postaja, skozi katero bo po odstranitvi otokov omogočen prosti prometni tok vinjetnih vozil za prevozno hitrost 60 kilometrov na uro, pojasnjuje Dars.

Po podatkih o štetju prometa za leto 2011 gre za prometno najbolj obremenjene čelne cestninske postaje. Na Logu je bil povprečni promet nekaj več kot 59.000 vozil na dan, na Torovem in Kompolju približno 40.000 vozil, na Tepanjah približno 30.000, na Dobu skoraj 26.000 ter na Videžu nekaj manj kot 19.000. Toliko je znašal povprečni dnevni promet tudi na čelni cestninski postaji Pesnica, katere preureditev je predvidena za september, so napovedali na Darsu.