Zavetišča za brezdomce so polna. Foto: BoBo
Zavetišča za brezdomce so polna. Foto: BoBo

V Celju so te dni namerili tudi minus dvajset stopinj. Ali se to pozna tudi v zavetišču za brezdomce v Kosovi ulici, je za Radio Slovenija ugotavljal Miran Korošec. Po besedah strokovne delavke Anje Medved glede na vremenske razmere ni nič več obiskovalcev kot običajno. "Zavetišče je polno, 23 stanovalcev," je dejala.

Vodja zavetišča Zdenka Zupanc Zrinski pa dodaja: "Če pa bodo potrebe večje, pa imamo pri nas na razpolago tri mobilne postelje, tako da ljudem v stiski ne zapremo vrat in nihče ne ostane brez toplega oblačila, napitka ali obroka."

Topel obrok za tiste brez vsega
Zadovoljni so tudi stanovalci. "Si na toplem, zjutraj dobiš topel obrok, čaj. Topel obrok pa imamo tudi za kosilo in večerjo," pravi Valerija, ki pa je v zavetišče ni prignal le januarski mraz.
"Ostala sem brez strehe nad glavo, ker nisem dobila socialne podpore in nisem mogla plačati najemnine ter sva s 16-letno hčerko ostali brez strehe nad glavo. Ni mi preostalo drugega, kot da sem prišla vprašat, ali imajo kaj prostora za naju," pove svojo žalostno zgodbo, ki pa ni edina.

Zupanc Zrinskijeva namreč ugotavlja, da so vse pogostejši pojavi deložacij. "Kar lahko pomeni brezdomne družine, in sicer smo imeli konec prejšnjega leta tričlansko družino z devetletno deklico," je povedala. To pa so stiske, ki bodo ostale tudi po tem, ko bo zdajšnji mraz popustil.