Zlatka Srdoč Majer, direktorica Zavoda RS za zaposlovanje, je potrdila, da je obvestilo o zahtevi za razrešitev prejela. Izreči se mora do četrtka. Foto: BoBo
Zlatka Srdoč Majer, direktorica Zavoda RS za zaposlovanje, je potrdila, da je obvestilo o zahtevi za razrešitev prejela. Izreči se mora do četrtka. Foto: BoBo
anja kopač mrak ministrstvo za delo in socialne zadeve
Razrešena direktorica zavoda za zaposlovanje Zlatka Srdoč Majer je ovadila ministrico za delo Anjo Kopač Mrak (na fotografiji). Foto: BoBo
Zavod za zaposlovanje
Po spremembi plačnega zakona so si na zavodu izplačevali previsoke plače. od 553 zaposlenih zdaj zahtevajo skupaj 2,19 milijona evrov bruto vračila. Foto: BoBo

Ker se odkrivanje nepravilnosti nadaljuje, je očitno izredno močan interes, da se korupcija prikrije in pomete pod preprogo.

Zlatka Srdoč Majer, direktorica zavoda za zaposlovanje med razrešitvijo

Zavod za zaposlovanje potrebuje predvsem človeka z vizijo, ki bo nanj drugače gledal ter bo znal preseči konfliktnost znotraj zavoda.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak
Zavod za zaposlovanje
Ministrstvo za delo je lani izvedlo izredno revizijo poslovanja zavoda, je izpostavil Robert Rajšter iz službe za zaposlovanje na zavodu. Predmet revizije so bili finančno poslovanje, vodenje postopkov javnega naročanja in materialni stroški, je dejal. Ob tem pa je izpostavil, da nobeden izmed pristojnih inšpektoratov, ki so bili vključeni v postopek, v času nadzora ni odkril nobenih zakonitosti ali nepravilnosti. Foto: BoBo
Nepravilnosti na zavodu za zaposlovanje

Prejšnji teden je organom pregona zaradi suma opustitve dolžnega ravnanja prijavila tri osebe z ministrstva, tudi ministrico za delo Anjo Kopač Mrak, ki pa se ji obtožbe Srdoč Majerjeve zdijo smešne.

Z ministrstva za delo so sicer sporočili, da je Srdoč Majerjeva prijavo zoper ministrico vložila tik po razgovoru, ki sta ga imeli. Kopač Mrakova je namreč direktorico z oceno, da zavod vodi neustrezno, seznanila že minuli teden. "Odzivi in ovadbe gospe Srdoč Majer so tako namenjene zgolj preusmeritvi pozornosti in prenašanju odgovornosti za neustrezno in neuspešno delo na čelu Zavoda RS za zaposlovanje," so dejali na ministrstvu.

Prijava je sicer povezana z ugotovitvami o preveč izplačanih plačah na zavodu v preteklem obdobju, za kar naj bi odgovornost nosilo tudi ministrstvo. Gre za odkrite nepravilnosti pri prehodu v nov plačni sistem, za kar so po oceni zavoda odgovorni tudi predstavniki ministrstva, ki so opustili dolžno nadzorstvo in zlorabo položaja ter niso zagotovili odprave nepravilnosti.

Zavod pa je tako prejšnji teden pristojnim organom posredoval naznanitev suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi zoper ministrico za delo Kopač Mrakovo, direktorico direktorata za zaposlovanje in trg dela na ministrstvu Damjano Košir ter njenega namestnika Zorana Kotolenka.

Šikaniranje na delovnem mestu?
Zavod je zaradi suma nasprotja interesov Koširjevo že marca lani prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije, Srdoč Majerjeva pa je prejšnji teden ločeno zaradi suma šikaniranja na delovnem mestu prijavila tudi Kotolenka.

Ministrica Anja Kopač Mrak je obtožbe označila za smešne, ministrstvo pa je že v ponedeljek napovedalo postopke razrešitve Srdoč Majerjeve. Ta je na novinarski konferenci poudarila, da je obvestilo o razlogih za razrešitev, na katerega se mora odzvati do četrtka, prejela.

Potratna raba javnih sredstev
Na zavodu v dobrem letu, odkar ga vodi, ves čas odkrivajo nepravilnosti in korupcijo, negospodarno in potratno rabo javnih sredstev, škodljive pogodbe, sporno zaposlovanje in sporne postopke javnih naročil, je poudarila v odzivu na očitke ministrstva za delo. Zato je ves čas deležna napadov in anonimnih obtožb, je prepričana.

Korupcija pod preprogo
Po njenih besedah so zaradi ugotovitev nepravilnosti vložili že več kazenskih ovadb zoper odgovorne osebe na zavodu in na ministrstvu. "Ker se odkrivanje nepravilnosti nadaljuje, je očitno izredno močan interes, da se korupcija prikrije in pomete pod preprogo," je dejala.

Zavod RS za zaposlovanje je do danes vložil 553 tožb zoper zaposlene, s katerimi zahteva vračilo preplačanih plač v znesku 2,19 milijona evrov bruto. S spremenjeno sistemizacijo je samo v zadnjih treh mesecih lani prihranil 70.000 evrov, na področju materialnih stroškov pa v celotnem letu 2013 okoli 215.000 evrov, so pojasnili na zavodu. Pravnica zavoda Tina Logar je pojasnila, da je zavod pristopil tudi k pregledu vseh aktivnih pogodb z zunanjimi izvajalci. Kot so ugotovili, je veliko pogodb škodljivih, med njimi pa je izpostavila najemno pogodbo s Hypo Leasingom in pogodbo s Slovenijalesom o zagotavljanju obratovanja poslovnih prostorov. Obe se nanašata na lokacijo Dunajska 20 za približno 30 javnih uslužbencev, skladno z njima pa je zavod v času med 1. januarjem 2009 in 31. decembrom lani porabil 1,62 milijona evrov. Prvo pogodbo so že odpovedali, a je zaradi spornih določb odpoved najema pod vprašajem, druge pa, ker njene določbe govorijo o evropskih sredstvih, ni mogoče razvezati do 1. aprila 2015.

Srdoč Majerjeva zavrača vse očitke ministrstva
V povezavi z očitkom o malomarnem opravljanju dolžnosti in neustreznem operativnem sodelovanju z ministrstvom je Srdoč Majerjeva dejala, da so bili tako ona kot njeni sodelavci lani odzivni v povezavi z vsakim vprašanjem in da so bile vse zahtevane naloge na operativni ravni izpeljane v rokih.

O nekorektnem sodelovanju s predsednikom sveta, sicer namestnikom direktorice direktorata za zaposlovanje in trg dela na ministrstvu, Zoranom Kotolenkom je dejala, da je ta od marca lani izvajal "tihi mobing" nad njo, zato ga je prejšnji teden tudi prijavila pristojnim organom.

Ministrstvo za delo direktorici očita tudi, da s spremembami sistemizacije delovnih mest ni dosegla tistega, kar je obljubila na začetku lanskega leta, to je okrepitve uradov in območnih služb zavoda. "Tudi ta očitek ni na mestu, saj smo s sistemizacijo uravnotežili zaposlitve."

Prav tako se ji zdi neutemeljen očitek, ki se nanaša na slabo stanje duha na zavodu. "Ne vem, kako lahko stanje duha popraviš, če moraš proti lastnim sodelavcem vložiti 553 tožb na sodišče in morajo ti vrniti plače za pet let," je bila kritična. Zavod namreč od zaposlenih terja za 2,19 milijona evrov bruto preplačanih plač.

"Želim poudariti, da sem ves čas sledila ukrepom, ki so bili naloženi že v letih 2008, 2010, 2012, a se tega težkega dela ni lotilo nobeno vodstvo," je izpostavila. Vložitev tožb in sprejem nove sistemizacije v zavodu s tako visokim številom zaposlenih in pri toliko deležnikih je bil velik zalogaj, je opozorila.

Anja Kopač Mrak: Obtožbe so smešne
Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je glede ovadbe, v kateri ji generalna direktorica Zavoda RS za zaposlovanje Zlatka Srdoč Majer očita opustitev dolžnega ravnanja, poudarila, "da so obtožbe smešne". Kot je dodala, bi morala direktorica zavoda, če je ugotovila kar koli spornega, to prijaviti, ne pa prenašati odgovornost na nekoga drugega.

Zavod se ukvarja sam seboj
Ministrica je dejala, da se zaveda, da je Srdoč Majerjeva potrebovala čas za odpravo nepravilnosti iz preteklosti, zato prej ni posegla v delovanje zavoda. Po skoraj enem letu pa se po ugotovitvah ministrice zavod še vedno ukvarja sam s seboj, ob tem pa se stanje slabša. Zato se Kopač Mrakova čuti odgovorna, da vladi predlaga njeno razrešitev.

Konfliktnost vpliva na uporabnike
Kopač Mrakova direktorici zavoda očita, da vodi zavod na način, ki povzroča konfliktnost, to pa vpliva na uporabnike ter povzroča slab odnos predvsem do brezposelnih in delodajalcev. Tako ravnanje po njenem mnenju ni dopustno. Kot pravi, je bilo eno leto dovolj časa, da se stvari stabilizirajo in nepravilnosti odpravijo ter da zavod začne delovati v korist uporabnikov.

Odločitev o razrešitvi v četrtek
Ali bo Srdoč Majerjeva v četrtek na vladi razrešena, ministrica težko napoveduje. Kot je dodala, ima direktorica zavoda tri dni časa, da se izreče glede očitkov na njen način vodenja. Njen zagovor bodo v četrtek na vladi prebrali in se nato odločili.

Zavod potrebuje človeka z vizijo
Če jo bodo razrešili, bodo začeli postopek javnega razpisa, Kopač Mrakova upa, da se bo prijavilo veliko dobrih kandidatov, izmed katerih bodo poskušali izbrati najboljšega. Do takrat pa bodo imenovali vršilca dolžnosti direktorja zavoda.

"Zavod potrebuje predvsem človeka z vizijo, ki bo nanj drugače gledal in bo znal preseči konfliktnost znotraj zavoda," meni ministrica.

Ker se odkrivanje nepravilnosti nadaljuje, je očitno izredno močan interes, da se korupcija prikrije in pomete pod preprogo.

Zlatka Srdoč Majer, direktorica zavoda za zaposlovanje med razrešitvijo

Zavod za zaposlovanje potrebuje predvsem človeka z vizijo, ki bo nanj drugače gledal ter bo znal preseči konfliktnost znotraj zavoda.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak
Nepravilnosti na zavodu za zaposlovanje