Ocena, da so stroški zavrženih toplih obrokov znašali 160.000 evrov, kaže na neprimeren odnos nekaterih dijakov do hrane, so ocenili na Računskem sodišču. Foto: Thinkstock
Ocena, da so stroški zavrženih toplih obrokov znašali 160.000 evrov, kaže na neprimeren odnos nekaterih dijakov do hrane, so ocenili na Računskem sodišču. Foto: Thinkstock

Računsko sodišče je revidiralo uspešnost zagotavljanja obveznega toplega obroka v lanskem šolskem letu od ministrstva za šolstvo in šport ter petih srednjih šol. Revizija se je nanašala tudi na uresničevanje smernic zdravega prehranjevanja in ali so bili zahtevki za proračunska sredstva za dijaško prehrano pred izplačili preverjeni.

Računsko sodišče z vrsto priporočil ministrstvu za šolstvo
Ocena, da so stroški zavrženih toplih obrokov znašali 160.000 evrov, kaže na neprimeren odnos nekaterih dijakov do hrane, so ocenili na Računskem sodišču, ministrstvo pa ob tem ni pripravilo podrobnega načrta potrebnih vlaganj za zagotovitev prostorskih razmer in opreme, da bi šole lahko nemoteno izvajale dijaško prehranjevanje.

Uvedba obroka na srednjih šolah je na splošno prispevala k izboljšanju prehranjevalnih navad srednješolcev, trem od petih šol, ki so bile vključene v revizijo, pa je uspelo dijakom zagotoviti dnevni topli obrok.

Računsko sodišče je na podlagi revizije ministrstvu predlagalo, naj izdela analizo o uvedbi dijaške prehrane leta 2008, nove zakonske rešitve pa naj predlaga šele na podlagi teh analiz. Poleg tega naj pripravi merljive cilje in izvedbene politike glede šolske prehrane, na srednjih šolah pa naj uvede enotno metodologijo in programsko opremo. Računsko sodišče je ministrstvu predlagalo še pripravo terminskega in finančnega načrta vlaganj v prostore in opremo v srednjih šolah, ki jim je treba zagotoviti materialne pogoje za razdeljevanje obrokov.