Po oceni Bernarda Brščiča gre pri ovadbah zaradi izjav na javnih tribunah za nesprejemljivo zlorabo državnih institucij s ciljem utišanja kritike in zastraševanja drugače mislečih. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Po oceni Bernarda Brščiča gre pri ovadbah zaradi izjav na javnih tribunah za nesprejemljivo zlorabo državnih institucij s ciljem utišanja kritike in zastraševanja drugače mislečih. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Goran Klemenčič
Zbor za republiko je začel intenzivno kampanjo obveščanja EU-ja o razmerah v državi, je dejal Boštjan Turk, ki je skupaj z Bernardom Brščičem, Francetom Cukjatijem in Vaskom Simonitijem opozoril zlasti na ravnanje predsednika KPK-ja Gorana Klemenčiča, ki mu očitajo "zavestno in naklepno zlorabo položaja", zaradi česar bi moral po njihovem mnenju odstopiti. Foto: BoBo

Poročali smo, da je KPK zaradi "žaljivih obdolžitev" na tribunah Zbora za republiko podal ovadbe, Boštjan Turk, Vasko Simoniti, Bernard Brščič in France Cukjati pa so na današnji novinarski konferenci pojasnili kontekst izrečenih izjav na javnih tribunah, ki jih je Zbor za republiko (ZZR) organiziral po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije glede premoženjskega stanja predsednikov političnih strank.

Tam so svoja stališča podali tudi predstavniki zbora, KPK pa je februarja letos zaradi izjav, izrečenih na teh tribunah, na tožilstvi v Ljubljani in Mariboru podal več predlogov za pregon, med ovadenimi pa sta tudi Cukjati in Brščič.

KPK kot "perfidni sistem lansiranja laži"
Cukjati, ki je bil zaradi suma žalitve že na zaslišanju, naj bi na zborovanju 31. januarja v Lenartu dejal, da je KPK pravzaprav "komisija za diskreditacijo", in njeno ravnanje označil za "perfidni sistem lansiranja laži".

Cukjati je danes zatrdil, da za tema izjavama stoji. Povzel je širše družbeno dogajanje, ki se je začelo z demonstracijami v Mariboru, doseglo vrhunec s poročilom KPK-ja in bilo po besedah Cukjatija v nekaterih medijih pospremljeno s številnimi lažmi o predsedniku SDS-a Janezu Janši in njegovi družini. Preprosti državljani si sploh ne morejo misliti, da lahko nekdo v časopisu zapiše takšne laži, je dejal Cukjati.

Brščič: "Klemenčič izkazuje zelo jasne totalitarne popadke"
Brščič povabilo policije na pogovor pričakuje v naslednjih dneh. Kot je pojasnil, naj bi bil inkriminiran njegov nastop na tribuni zbora v Ribnici 4. februarja. Komisijo je verjetno zmotila trditev, da je umestitev komisije z vidika ustavnopravne ureditve problematična, saj izdaja načelna mnenja, ki nimajo pravnih, ampak politične posledice, in da deluje s položaja moralnega arbitra, je povedal.

Ob tem je poudaril, da v svojem nastopu na tribuni niti za trenutek ni zdrsnil v osebno obračunavanje, ampak se je držal stvarnih problemov delovanja komisije in njene umeščenosti v ustavnopravno ureditev. Zato je bil osupel, da je to zmotilo dotične osebe in da leta 2013 "govorimo o verbalnem deliktu".

Po njegovi oceni gre pri ovadbah za nesprejemljivo zlorabo državnih institucij s ciljem utišanja kritike in zastraševanja drugače mislečih, za "natikanje nagobčnika svobodomiselnim posameznikom", v kar pa sam ne privoljuje. Klemenčič s svojim ravnanjem po besedah Brščiča "izkazuje zelo jasne totalitarne popadke".

Poziv k uvedbi postopkov proti Klemenčiču
Tudi nekdanji minister za kulturo Vasko Simoniti v ravnanju Klemenčiča prepoznava "istovetenje s totalitarnimi idejami", zaradi česar pristojne organe poziva, naj po uradni dolžnosti proti njemu uvedejo postopke.

Na KPK-ju dodatnih pojasnil ne dajejo
Obrnili smo se tudi na KPK, ker nas je zanimalo, zaradi katerih izjav konkretno so vložili ovadbe.

Na protikorupcijski komisiji so le potrdili, da so na Državno tožilstvo v Ljubljani in Mariboru podali več predlogov za pregon zaradi suma storitve kaznivega dejanja žaljive obdolžitve, storjenega proti državnemu organu po 168. členu KZ-1, in zapisali, da KPK "dodatnih vsebinskih podatkov zaradi interesa postopka, ki ga vodi drug pristojni organ, zaenkrat ne daje".