Deklaracijo naj bi do zdaj podpisalo več kot 60.000 ljudi. Foto: BoBo
Deklaracijo naj bi do zdaj podpisalo več kot 60.000 ljudi. Foto: BoBo
V Mariboru shod v podporo Majniški deklaraciji 2014

Okoli 200 ljudi se je popoldne zbralo na Slomškovem trgu v Mariboru, kjer je Civilna družba za pravično Slovenijo v sodelovanju s katoliškimi izobraženci in drugimi civilnimi gibanji pripravila zborovanje v podporo Majniški deklaraciji 2014.

Ta se zavzema za spoštovanje sočloveka, pravičnost, nepristransko sodstvo in pluralne medije. Deklaracija je nastala 25 let po podpisu znamenite Majniške deklaracije, s katero je leta 1989 slovenska politična opozicija na shodu v Ljubljani zahtevala osamosvojitev Slovenije.

Namen shoda je bil, kot so zapisali organizatorji, jedriti skupen razmislek o naših vrednotah in položaju, v katerem smo, na njem pa so med drugim spregovorili Niko Grafenauer, Ivan Štuhec, Aleš Maver, Mirko Štular in Alenka Puhar. Množici zbranih so predstavili razloge, zakaj je 25 let po prejšnji deklaraciji sploh nastala nova.

"Majniška deklaracija pred 25 leti je dosegla velik cilj, to je osamosvojitev države, ni pa uspela motivirati v zadostni meri, da bi uredili notranje razmere v družbi, tokrat se v deklaraciji ukvarjamo samo s tem," je dejal Mitja Štular, predsednik Civilne družbe za pravično Slovenijo. Ob tem pa ključno sporočilo zborovanja - prebivalcem severovzhodnega dela Slovenije želimo vliti vedenje o tem, da smo o svoji usodi sposobni odločati in ukrepati sami. "Predvsem v tem želimo kjer koli v Sloveniji res prebuditi upanje, da Slovenci zmoremo delati stvari drugače in da jih zmoremo bolje, moramo pa zastaviti lastno besedo."

Bučen aplavz je z vprašanjem, ali je Slovenija sploh še domovina vseh nas in kaj je s pravičnim pravosodjem, požel akademik Niko Grafenauer: "Kje v Evropi je danes še mogoče, da sodniki brez izpričanih in meritorno preverjenih dokazov, le na osnovi indicev, tik pred volitvami strpajo v arest voditelja opozicije in predsednika dominantne politične stranke v njej?"

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bo zoper predsednika SDS-a Janeza Janšo in odvetnika Francija Matoza v ponedeljek ob 8. uri potekal predobravnavni narok zaradi domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar, nato pa se zoper Janšo začenja še sojenje zaradi domnevne žaljive obdolžitve nekdanjega svetovalca nekdanjega predsednika republike Danila Türka Francija Perčiča.

Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin 2014 ob tem pričakuje, da bo Janša ob 9. uri lahko nagovoril zbrane, obenem pa za četrtek, ob 17.30 na Kongresnem trgu napoveduje zborovanje v podporo Janši z domačimi in tujimi gosti.


Jože Možina
, predstavnik Civilne družbe za pravično Slovenijo, pa med drugim pravi, da "živimo v času, ko nam pred očmi uničujejo državo, kot da so izruli lipo iz zemlje." Kot dodaja, si je "protislovenska nomenklatura s svojim ideološkim pratežem v triindvajsetih letih samostojnosti prisvojila večino ključnih funkcij v državi".

Pesnik Tone Kuntner je ob tej priložnosti prebral Majniško deklaracijo 2014, ki jo je po zadnjih podatkih do zdaj podpisalo več kot 60 tisoč ljudi.

Saška Jazbec, Dnevnik

V Mariboru shod v podporo Majniški deklaraciji 2014