Slovenija
false
Ameriški državni sekretar Rex Tillerson v pismu Karlu Erjavcu spoštovanja arbitraže sploh ni omenil. Foto: Reuters
Karl Erjavec
Karl Erjavec je ameriškemu državnemu sekretarju glede pomena spoštovanja arbitražne odločitve pisal že v juliju. Foto: BoBo
Arbitraža, Slovenija, Hrvaška
ZDA bi podprle kakršen koli sporazumen dogovor o meji med Slovenijo in Hrvaško. Foto: BoBo

Dodaj v

ZDA bodo podprle vsako sporazumno rešitev meje med Slovenijo in Hrvaško

Spoštovanje arbitražne odločitve ni izrecno omenjeno
3. november 2017 ob 19:45
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ameriški državni sekretar je oktobra glede mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško pisal slovenskemu zunanjemu ministru. Spoštovanje arbitraže ni omenjeno, navajajo pri MZZ-ju.

Zunanji minister Karl Erjavec je ameriškemu državnemu sekretarju Rexu Tillersonu v povezavi s pomenom spoštovanja arbitražne razsodbe pisal že na začetku julija, takoj po izdaji arbitražne razsodbe, zato pismo vodje ameriške diplomacije na zunanjem ministrstvu (MZZ) razumejo kot odziv na Erjavčevo pismo, so pojasnili.

Tillerson je v svojem pismu "ponovil znana ameriška stališča", med drugim, da "bodo ZDA podprle vsako rešitev za določitev meje na kopnem in morju, ki jo bosta Slovenija in Hrvaška dosegli sporazumno". "ZDA se pri tem ne bodo postavljale na eno ali drugo stran. Obe državi sta ameriški zaveznici v zvezi Nato. ZDA bodo še naprej pozivale obe strani, naj delata skupaj in hitro v smeri rešitve, pri čemer so ZDA prepričane, da jo obe državi lahko dosežeta," so vsebino pisma iz Washingtona povzeli na MZZ-ju.

Poleg tega je državni sekretar v pismu po navedbah ministrstva izrazil pričakovanje, da se bosta državi v vmesnem času "vzdrževali provokativnih dejanj in konfrontacij, tudi v Piranskem zalivu, saj to ne vpliva le na slovensko-hrvaške dvostranske odnose, ampak tudi na regionalno stabilnost".

O arbitražni odločitvi pa nič
Arbitražni sporazum in pomen spoštovanja arbitražne odločitve v pismu po navedbah MZZ-ja nista izrecno omenjena.
"Ameriški strani bomo še naprej in na vseh nivojih pojasnjevali slovenska stališča glede pomena spoštovanja zavezujoče arbitražne razsodbe, ki je prav tako kot odsotnost vseh incidentov, izjemnega pomena za stabilnost celotne regije Zahodnega Balkana. Minister Erjavec bo o pomenu spoštovanja mednarodnega prava in odločitev mednarodnih sodišč govoril tudi z državnim sekretarjem Tillersonom ob prvi primerni priložnosti za dvostransko srečanje," so še zapisali na MZZ-ju.

"Ameriška in hrvaška retorika sta podobni"
Portal Siol je predtem poročal o pismu Tillersona Erjavcu in ob tem navedel, da naj bi bili v Ljubljani nad odgovorom Washingtona razočarani, saj so se ZDA v arbitražnem sporu očitno postavile bolj na stran Hrvaške oziroma uporabile "retoriko, ki je v pomembni meri enaka retoriki hrvaške diplomacije".

Državni sekretar je pismo poslal kmalu po tem, ko je premier Miro Cerar po govoru hrvaškega kolega Andreja Plenkovića na Generalni skupščini ZN-a konec septembra odpovedal obisk v Zagrebu. Odgovor ZDA naj bi, kot ugibajo, Cerarja prepričal, da je po odpovedi obiska pisal Plenkoviću in izrazil željo po nadaljevanju prekinjenega dialoga.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Partizan Miha
# 03.11.2017 ob 20:13
Zda so seveda na strani hrvaške, ker so bolj ubogljivi in poslušni kot mi. Vsakega, ki bi bil rad ameriški hlapec, bi sedaj prosil, da mi, da minus. Hvala.
mihael1
# 03.11.2017 ob 20:26
Sramota za tako zunanjo politiko in stalisce ZDA. Kaj pa bodo rekle v primeru arbitraze, ki je Kitajska ne priznava? Tam pa obratno.
S tem je ta ameriska administracija pokazala, da je brez nacel, kar jo bo se teplo.
Na tako ZDA se ni zanasati in zal ni verodostojen zaveznik.
Bivši uporabnik
# 03.11.2017 ob 20:17
Jp... Hlapčevska je težka... Vedno se najde še bolj ponižen hlapček...
Homer.
# 03.11.2017 ob 20:31
Nobeno presenečenje .......
Sploh pa glede na to, da sedaj Hrvaška kupuje ameriško oborožitev....
gesan
# 03.11.2017 ob 20:33
Preračunljivo so si izračunali, da lahko imajo več koristi od hrvatov kot od slovencev!
GeorgeB
# 03.11.2017 ob 20:25
Ni problema, pač ne bodo prišli v Shenghen in verjetno bomo za naslednjo poletno sezono malce zaostrili preglede na meji... Ene par miliard EUR izgube, jih bo zagotovo spametovalo...
nemi
# 03.11.2017 ob 20:31
Hrvaška po mojem mnenju bolj potrebuje Slovenijo kot obratno in v prihodnosti se bo to še kako pokazalo. Menim, da so ti članki glede arbitraže odveč, vsi vemo kakšno je stanje, Slovenija mora potrpežlljivo in mirno nastopati, ko se gre glede arbitraže, Hrvati bojo imeli zaradi teh par litrov vode v Piranskem zalivu še veliko težav. Hrvati arbitraže ne priznajo, ker je to edini način ko se lahko hrvaška politika trka po prsih in kaže, da jim je mar za ljepo njihovo, medtem ko jim je država v razsulu. Pa tudi slovenski politiki še zdaleč niso super, samo je Slovenija v boljši kondiciji.
gesan
# 03.11.2017 ob 20:32
To pomeni lahko samo to, da ZDA, ki se tako zelo pogosto sklicuje na vladavino prava in spoštovanje prava, ne spoštuje odločitev arbitražne razsodbe.

Bravo!
Spoštujejo pa pravo pravega fasshizma v EU!

Resnica je postala suženj v kleščah sistemske lopovščine in laži!!
copcop
# 03.11.2017 ob 20:33
Vse je posel. Očitno so Hrvatje dobili prisluhe od Američanov in to uslugo jim bodo vrnili. Morda pri Agrokorju, kjer so ameriške sklade postavili na prvo mesto?
Wasabi
# 03.11.2017 ob 20:36
Mnenje države, ki je zakuhala največ vojn v vsej zemeljski zgodovini nas ne zanima. Konec koncev niti niso iz našega kontinenta, zato sploh ne razumem Erjavca, da jim tako vzhičeno piše. Mi ga deknemo na mnenje Američanov, njihovo mnenje in stališče nas ne zanima in pika.
GUESS
# 03.11.2017 ob 20:38
Tillerson je v svojem pismu "ponovil znana ameriška stališča", med drugim, da "bodo ZDA podprle vsako rešitev za določitev meje na kopnem in morju, ki jo bosta Slovenija in Hrvaška dosegli sporazumno". "ZDA se pri tem ne bodo postavljale na eno ali drugo stran. Obe državi sta ameriški zaveznici v zvezi Nato.

Kako sporazumno?
Ali se gospodje ne zavedajo, da dogovora ni na željo ENE strani že 25 let?
Ali se gospodje ne zavedajo, da je arbitraža edina pot za dogovor (in so jo zato tudi zbojkotirali)?
Ali se gospodje ne zavedajo, da dogovora med kačo in mišjo ni mogoč?
Ali so gospodje takšni sužnji orožarskih poslov, da so za par F16 pripravljeni zamižati na vse mednarodno pravo?
Očitno da.
QUENDI
# 03.11.2017 ob 20:22
......pričakovano.....politični geni ZDA ustvarjajo ignoriranje - negiranje odločitev mednarodnih institucij......v primeru arbitražne razsodbe se lahko postavijo kamorkoli.......potrebno je nadaljevati z uresničitvijo......torej z spoštovanjem.......
gremyus
# 03.11.2017 ob 20:39
Ameriška politika je pač od nekdaj dvolična. Temu smo bili priča v marsikateri politični odločitvi po svetu. Tudi sporazum Obama-Iran je kar naenkrat preklican. Iz danes na jutri. Ko bi gledal 3 leta stare otroke. Točno tako se obnašajo. Kakor zapiha veter, tako šči* Mislim....tolko o zahodnem svetu in njihovi mentaliteti. Pokvarjenost do konca. ONI, ki verjamejo v boga in ne vem kakšno pravičnost iz Indije Koromandije. Podn od podna. Zaponite si to Amerosi in Hrvatje gredo skup ko rit in srajca. Tudi pri "osamosvajanju" Hrvaške je Amerika odigrala odločilno vlogo. NATO pozicija na Hrvaškem je ja bolj pomembna kot v neki marginalni SLO. Nas imajo za tavelke norce. Važno da takrat ko zapiskajo, da mi skočimo kot fifi-ji k nogi. Sramota tudi za našo "klečeplazarsko" politiko, še posebno desničarji. Dobro da je Karli proaktiven, od ostalih lizik naše politike (kar se zunanjega resorja tiče) tako in tako ni nič. Samo kimajo pa klečeplazijo. Dobro da jim zna vsaj nekdo v svetu reči: NE ! Vemo, o katerem narodu govorim. In itaq... spet sem kritizral in SPEEEET ne bo sprejemljivo za RTVSLO. Klasika...
rooster
# 03.11.2017 ob 20:34
ZDA bodo podprle vsako sporazumno rešitev meje med Slovenijo in Hrvaško

Torej bodo podprli sporazum Drnovšek - Račan. Zdaj vemo. Nič blebetanja več.
whisky
# 03.11.2017 ob 21:09
čas je da začnemo imet po tri ali štiri otroke in jih vzgajamo v zavedne slovence. to je vse kar mormo narest.
GoodFella
# 03.11.2017 ob 20:51
Američani so nenačelni hinavci in vsakič, ko bodo drugim solili pamet o spoštovanju mednarodnega prava, jih je treba spomniti, da v ta kontekst spada tudi spoštovanje odločitev mednarodnih tribunalov. Hrvati so pa itak njihovi pudlji, ki dobivajo ameriško odsluženo železje, zapravili bodo na stotine milijonov evrov za nekaj nepotrebnih lovcev F-16, hkrati pa si domišljajo, da bomo Evropejci prek Krka uvažali predrag plin iz ZDA. Hrvati naj se odločijo, ali želijo biti del EU-ja ali nekakšen evropski Portoriko. itak se pa ve, da so Američani Hrvatom priskrbeli prisluhe naše agentke in arbitra. Slovenija mora svoje vzvode uporabljati v okviru EU, Američane pa ignorirati.
generacija56
# 03.11.2017 ob 20:45
Za ZDA spor ni problem. Je priložnost za zaslužek. Sprtima stranema so pripravljeni prodati orožja kolikor sta ga v stanju kupiti. To je vse, kar ZDA zanima!
akcent25
# 03.11.2017 ob 20:39
Kaj pa SLO reče na to da Hrvaško stran podpira Poljska? A to ni največja država sanjske V4 in osvoboditeljev Evrope?
GeorgeB
# 03.11.2017 ob 20:50
Vedo Srbi dobro, zakaj jim bolj diši zavezništvo z Rusijo...
juster
# 03.11.2017 ob 21:02
Pol pa začudenje zakaj so slovenci tako protiameriški.

Kdaj pa je še bilo za nas kaj dobrega iz washingtona?
kapljač
# 03.11.2017 ob 21:04
Uredu, da je Erjavec nagovoril ameriškega kolega. Vsaj vemo, da bomo zmogli rešiti arbitražo, samo sami. In če bomo kje zablokirali Hrvate, naj Američani samo ne piskajo več.
webman
# 03.11.2017 ob 20:53
"Odgovor ZDA naj bi, kot ugibajo, Cerarja prepričal, da je po odpovedi obiska pisal Plenkoviću in izrazil željo po nadaljevanju prekinjenega dialoga."
V bistvu bi nam morali biti vseeno kaj meni ZDA v primeru sodbe. S tem nimajo nič.
tito50
# 03.11.2017 ob 22:05
Erjavec se še z Špelo Pretnar ni sposoben pogovorit ne pa se bo sTillersonom.
urosh444
# 03.11.2017 ob 20:35
Za hlapce rojeni,... itd.
bori
# 04.11.2017 ob 01:01
Zunanji minister Karl Erjavec je ameriškemu državnemu sekretarju Rexu Tillersonu v povezavi s pomenom spoštovanja arbitražne razsodbe pisal že na začetku julija

.. in Rex je tako zaskrbljen sedaj zaradi tega, da spati ne more..
FolkloraS
# 04.11.2017 ob 00:24
Ven iz NATA!
lolek111
# 03.11.2017 ob 23:08
Vsak pameten državljan bi sploh ne smel pisat tem američanom, ki mešajo drek po celem svetu.
božo1
# 03.11.2017 ob 21:19
"bodo ZDA podprle vsako rešitev za določitev meje na kopnem in morju, ki jo bosta Slovenija in Hrvaška dosegli sporazumno"

To je pa res modrost! Kakšno podporo pa katera stran od obeh potrebuje, če se medsebojno obe sporazumeta?
sloko
# 03.11.2017 ob 20:48
Amerika in vatikan sta se že davno odločila.

Hvala lepa Borut Pahor, Danilo Türk in Vasilka Sancin za stran vržen čas in dena (desetletje in miljoni evrov)!
Korošec
# 03.11.2017 ob 22:04
Očitno ZDA odgovarja nestabilnot v regiji in evropi širše.
CT
# 03.11.2017 ob 22:01

ZDA je napisal(-a)

Podprli bomo vsako rešitev za določitev meje na kopnem in morju, ki jo bosta Slovenija in Hrvaška dosegli sporazumno". ZDA se pri tem ne bodo postavljale na eno ali drugo stran. Obe državi sta ameriški zaveznici v zvezi Nato. ZDA bodo še naprej pozivale obe strani, naj delata skupaj in hitro v smeri rešitve, pri čemer so ZDA prepričane, da jo obe državi lahko dosežeta.

O arbitražni odločitvi pa ...... nič c-c-c ... Torej smo dobili:MZZ RS je napisal(-a)

ZDAbomo še naprej in na vseh nivojih pojasnjevali slovenska stališča glede pomena spoštovanja zavezujoče arbitražne razsodbe, ki je prav tako kot odsotnost vseh incidentov, izjemnega pomena za stabilnost celotne regije Zahodnega Balkana. Minister Erjavec bo o pomenu spoštovanja mednarodnega prava in odločitev mednarodnih sodišč govoril tudi z državnim sekretarjem Tillersonom ob prvi primerni priložnosti za dvostransko srečanje.


What a beautiful day [Kako lep dan] press
genniuuss
# 03.11.2017 ob 21:44
WikiLeaks: "Slovenija bo občutila gnev Washingtona"
ZDA so si močno prizadevale za vstop Hrvaške v evroatlantske integracije
8. september 2011 ob 10:37
Ljubljana - MMC RTV SLO
Hillary Clinton je leta 2009 opozorila Boruta Pahorja, da bo občutil "gnev iz Washingtona", če bo Slovenija še naprej onemogočala pogajanja Hrvaške z Evropsko unijo, razkrivajo depeše.
Partizan Miha
# 03.11.2017 ob 20:58
ciracara
"Samo poglejte, kako malo damo na nacionalni interes."

A to, da nastavimo ta zadnjo TUJI sili, je Slovenski nacionalni interes ?!!
REsnica
# 04.11.2017 ob 08:37
Mahnic v black tie praznoval zmago trumpa. JJ je bil s svojim tropom navdušen! Prav tako Sevničani.... Kam pelje podpora takim znlojrncem ni jasno samo še njim samim... As li pa tudi sami počasi odpirajo učke?
Hmeljar
# 04.11.2017 ob 07:10
In za to pismo moramo izvedeti od bratov Hrvatov. Hvala Erjavec. Prevsem za uspešno diplomacijo zaradi katere na po svetu tako spoštujejo.
ntbul
# 04.11.2017 ob 06:40
potem jim naj (ZDA) kdo pove, da je arbitraža dvostranski sporazum na katerega sta pristali obe strani,
nato pa ena stran tega sporazuma ne priznava več...
težava je "LE" v tem, ker ena stran non-stop "odstopa" od sporazumov, tako da je vprašanje koliko jih je še potem potrebnih...???
gesan
# 04.11.2017 ob 05:33
ciracara
# 03.11.2017 ob 20:49
Folk!

Zakaj nihče ne odgovarja za propadlo arbitražo?

Wake up! Tisti, ki jo je zagovarjal bo v nedeljo ponovno izvoljen za predsednika.
........................................
.......
Kolikor je meni jasno, je on postal prasednik zgolj zaradi tega, ker ga je podprl janezek!
Sicer pa, če že govoriš o odgovornosti, v tej deželi so ljudje pretežno cepljeni proti odgovornosti.
NA vseh straneh, na vseh nivojih!

In samo neodgovorne osebe to nočejo dojet in ti si očitno med njimi!
Ti bi odgovornost samo za eno stran, druga pa bi očitno lahko počela kar jih je volja!

To ti je "odgovornost"!?!
Eno tvoje pisanje me do sedaj ni prepričalo, da ti zahtevaš odgovornost! Samo zasukan si ortodoksno v eno stran in to je vse kar znaš in premoreš!
Takšni so nekaj stoletij nnazaj trdili, da je zemlja center vesolja in preganjali tiste, ki to niso želeli verjet!

A si pozabil, da to niso bili "levičarji", ali tega nisi bil nikoli sposoben dojet?
jure-janzekovic
# 04.11.2017 ob 02:00
smo v EU ali v ZDA...torej?
ZETAC
# 04.11.2017 ob 00:22
Dogaja se točno to, kar sem napisal že prej ob razglasivi arbitraže, hrvati je pa ne bodo podprli,naivna pričakovanja številnih (tudi komentatorjev na tem portalu), da nas bo podprla mednarodna skupnost ter predvsem EU so se izkazala za utopijo. Lahko ponovim še enkrat, levičarska vlada je celo stvar zafurala že takrat, ko so hrvate spustili v EU. To je bila pač nepopravljiva zgodovinska napaka in sedaj tu nekaj popravljati z nekimi grožnjami iali celo naslanjanjem na ruse, je čista neumnost. S tem ne bomo rešili ničesar. Bojim se, da smo izgubili velik del našega morja za vedno. Žal.
ni maitre
# 03.11.2017 ob 22:19
Tovrstno diplomacijo in diplomate super opiše Boris Vezjak v svoji kolumni Pahorjevi alanfordizmi: tko prije umre, duže je mrtav
https://vezjak.com/2017/11/03/pahorjevi-alanfordizmi-tko-prije-umre-duze-je-mrtav/
Bivši uporabnik
# 03.11.2017 ob 21:54
Se bojim, da ima Jon kar prav.... Država z velikostjo GDPja Berlinskega vodovoda pač ne more pričakovati, da bo imela neko težo v mednarodni politiki.. Razen seveda, če ima kakšen vzvod... Najbolj smešni so ob tem razni fanje z imenom SUGS ali Apollo 11, ki mislijo, da Slovenska stališča odločajo, koliko nam bo mogul naklonjen ali ne.. Mogul odloča glede na lastne interese in tako slovenski, kot hrvaški hlapčki ob tem nimajo nobene besede....
Gasper Struznik
# 03.11.2017 ob 20:50
Rezultat slovenskega cviljenja in tožarjenja. Arbitraže niti omenil ni. Največja zmaga slovenske "diplomacije" do sedaj.
KLIPAN
# 04.11.2017 ob 09:54
Biti zaveznik z državo, ki je ubila v zadnjih dveh desetletjih največ civilistov, napadla največ držav in prodala največ orožja islamistom je moralno-etično skregano z vsako zdravo pametjo.
NIKOLI nočem biti zaveznik z tako državo, raje sem lačen ampak moja vest bo čista.
firtoh
# 04.11.2017 ob 07:19
Takšna pisma dobiva State Department na kilograme.Mislite,da ga je Tillerson bral?!Tam imajo že narejen obrazec z običajnimi floskulami in ga nato minister samo podpiše.
gesan
# 04.11.2017 ob 06:09
Karl Erjavec je ameriškemu državnemu sekretarju glede pomena spoštovanja arbitražne odločitve pisal že v juliju.
.....................................
Kreten!!!
On bi lahko pisal zgolj to, da odločno zahtevamo, da se spoštuje vladavina prava!

Tako pa je kreten dokazal, da samo klečeplazi za vsako obliko svojega političnega uspeha...

Ni bil sposoben niti za ureditev smetiščnih kant!
In on bi se šel zunanjo politiko...

Hjezas
gesan
# 04.11.2017 ob 06:05
Zdaj si pa slovenčki lahko omislite še robčke "mehlanie"!
Da boste lahko bolj ponosno brisali šmrklje in pretirano slinavost!
bozo67
# 04.11.2017 ob 01:29
Zakaj, pa se te prepotentne jenkije sploh sprašuje glede tega vprašanja? Kaj imajo oni s tem? In ker so postavili neumno vprašanje nekomu, ki nima pojma glede te problematike, so dobili neumen in posplošen odgovor...
moj komentar
# 04.11.2017 ob 00:35
Glede na to, da revščina na Hrvaškem vztrajno narašča, država pa je primorana kupovati zelo drago ameriško orožje in provocirati Srbijo, je ta ameriška ljubezen lažna in zelo mačehovska.
kanader
# 03.11.2017 ob 20:48
http://obris.org/wp-content/uploads/2017/11/Slajd1.jpgKakšne zemljevide riše naša soseda. Do sedaj je bilo govora o sredinski črti, ampak ta na sliki je daleč od tega.
Partizan Miha
# 03.11.2017 ob 20:43
urosh444
"Za hlapce rojeni,... itd."

Tudi sam sem pomislil na to, ampak z vsem spoštovanjem do g. Ivana Cankarja, moj narod NI! za hlapce rojen in za hlapce vzgojen, in kdor drugače misli je zame izdajalec Slovenskega naroda ! Res pa je, da je g. Cankar bil velik intelektualec, veeeeeliko, večji kot jaz in da je ta svet razumel bolje kot jaz in da ima dejansko prav. No, jaz nočem, da je imel prav.
Kazalo