Nacionalna garda Kolorada prek meddržavnega partnerskega programa sodeluje s Slovensko vojsko na številnih področjih. Foto: BoBo
Nacionalna garda Kolorada prek meddržavnega partnerskega programa sodeluje s Slovensko vojsko na številnih področjih. Foto: BoBo

Prijetno srečanje nam bo ostalo v lepem spominu. Prvič, ker je šolanje končal naš vojak in ker je bila Slovenija v predsednikovem govoru večkrat omenjena

Aleš Hojs, minister za obrambo o srečanju z ameriškim predsednikom
aleš hojs
Na vprašanje, ali se bo šolanje Slovencev na vojaških akademijah ZDA nadaljevalo, je obrambni minister Aleš Hojs odgovoril, da si to zelo želi, vendar bo vse odvisno od finančnega položaja. Foto: BoBo

Aleš Hojs, ki je v četrtek končal obisk pri Nacionalni gardi v Koloradu, je potrdil tudi, da naj bi slovenski častnik, ki bo sodeloval v opazovalni misiji ZN-a, že v petek prispel v Damask.

Donacija namenjena usposabljanju in opremljanju
Glede donacije je pojasnil, da jo bo Slovenska vojska prejela za usposabljanje in opremljanje. "To se mi zdi zelo pomembno, glede na težke finančne razmere za Slovensko vojsko," je dejal minister in dodal, da donacijo, ki so mu jo potrdili v času obiska ameriške zvezne države Kolorado, pričakujejo v roku meseca dni.

Minister se je dotaknil tudi vprašanja o udeležbi slovenskega častnika v opazovalni misiji ZN-a v Siriji. Imena častnika še vedno ni želel razkriti, vendar pa je potrdil, da bi moral biti že v sirski prestolnici.

"Dobili smo vse potrditve. Ime je znano, vendar pa ga mogoče še ne bi omenjal, dokler dejansko ne pride v Sirijo in prevzame svoje mesto," je dejal Hojs in zatrdil, da bo ime častnika, katerega rotacija bo načeloma trajala 90 dni, objavljeno v kratkem.

Hojs: Sodelovanje med Nacionalno gardo in Slovensko vojsko je odlično
Obrambnega ministra so na vrhu zveze Nato v Chicagu spremljali tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske, brigadir Dobran Božič, veleposlanik Roman Kirn in vojaški ataše, polkovnik Ladislav Graber. Iz Chicaga se je Hojs nato odpravil še ameriško zvezno državo Kolorado, kjer je bil gost tamkajšnje Nacionalne garde.

Nacionalna garda Kolorada prek meddržavnega partnerskega programa namreč sodeluje s Slovensko vojsko na številnih področjih. Njaprej le na vojaškem področju, pozneje pa tudi na področjih varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, gorskega reševanja, helikopterskega usposabljanja in skupnega delovanja v mednarodnih operacijah in misijah.

"Sodelovanje je odlično. Kolorado in Slovenija sta si na neki način podobna, saj imata oba precej gora. Ljudje so zelo prijazni. Od njih se lahko veliko naučimo in tudi oni menijo, da se lahko od manjših vojsk, ki več improvizirajo, kaj naučijo, je dejal minister in dodal, da bo sodelovanje, ne glede na politično odločitev, da se po letu 2014 umaknemo iz Afganistana, potekalo še naprej.

Slovenija večkrat omenjena v Obamovem govoru
Slovenski predstavniki so se že v sredo v Colorado Springsu udeležili slovesnosti ob podelitvi diplom 54. generaciji kadetov na letalski akademiji, ki jo je letos končal tudi štipendist Slovenske vojske Matija Zupančič. Na akademiji se bo še leto dni šolal tudi kadet Marko Podplatnik.

Delegacija je bila na častni tribuni ob ameriškemu predsedniku Baracku Obami, ki je imel ob tej priložnosti slavnostni govor. "Smo se le pozdravili in mu povedali, da je šolanje končal tudi vojak iz Slovenije. Prijetno srečanje nam bo ostalo v lepem spominu. Prvič, ker je šolanje končal naš vojak in ker je bila Slovenija v predsednikovem govoru večkrat omenjena," je dejal minister.

Minister si želi še več šolanja na vojaških akademijah v ZDA
Na vprašanje, ali se bo šolanje Slovencev na vojaških akademijah v ZDA nadaljevalo, pa je minister dejal, da si to zelo želi, vendar bo vse odvisno od finančnega položaja. Sredstva za precej visoke šolnine bodo tako skušali dobiti tudi s pomočjo vojaških atašejev v tujini, ki bi lahko našli kakšne sponzorje.

Obisk je minister sklenil v Denverju pri tamkajšnjih gasilcih, ki so mu predstavili organiziranost in delovanje gasilske službe s poudarkom na varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. V Denverju pa je Hojs odprl tudi fotografsko razstavo Mance Juvan z naslovom Afganistan: (ne)običajna življenja, ki je bila na ogled že v Washingtonu, junija pa bo gostovala v Bruslju.

Prijetno srečanje nam bo ostalo v lepem spominu. Prvič, ker je šolanje končal naš vojak in ker je bila Slovenija v predsednikovem govoru večkrat omenjena

Aleš Hojs, minister za obrambo o srečanju z ameriškim predsednikom