Premierka Bratuškova bo najverjetneje zdravstveni resor začasno prepustila Karlu Erjavcu. Foto: BoBo
Premierka Bratuškova bo najverjetneje zdravstveni resor začasno prepustila Karlu Erjavcu. Foto: BoBo

Funkcijo gospodarskega ministra naj bi tako začasno prevzel finančni minister Uroš Čufer, zdravstveni resor pa zunanji minister Karl Erjavec.

V DeSUS-u, iz katerega prihaja odhajajoči minister za zdravje Tomaž Gantar, so že pojasnili, da predlogov za nove ministre ne bodo podprli, dokler ne bo dogovora o rekonstrukciji vlade in novi koalicijski pogodbi.

Bratuškova sicer lahko vodenje omenjenih resorjev zaupa kateremu koli izmed preostalih članov vlade, ali pa funkcijo oz. funkciji začasno opravlja sama. Vendar takšno vodenje lahko traja največ tri mesece.

Pod vprašajem ostaja tudi ministrska funkcija Sama Omerzela, ki se mu napoveduje interpelacija, če ne bo odstopil. Interpelacijo pa naj bi po nekaterih izjavah utegnil podpreti celo koalicijski SD.

Čeprav naj bi v skladu s koalicijsko pogodbo koalicijski partnerji podprli ministre ob morebitni interpelaciji, je namreč vodja poslancev SD-ja Matjaž Han za nekatere medije danes izjavil, da je lahko tudi drugače, če obstajajo argumenti.

Tudi v PS-ju glede Omerzela opozarjajo, da so z odstopom Stepišnika postavljeni visoki standardi, ki jasno kažejo, kako bi moral ravnati Omerzel. Bratuškova se bo z Omerzelom srečala predvidoma v petek popoldne.