Šiško je trenutno v priporu. Foto: BoBo
Šiško je trenutno v priporu. Foto: BoBo


Kot je ob vložitvi kandidatur na sedežu mariborske volilne komisije povedala predstavnica gibanja Anica Bidar, vsi, ki poznajo Andreja Šiška, vedo, da Maribor nosi v srcu in ne v denarju. Bidarjeva je napovedala, da bo Šiško za mariborskega župana kandidiral, ker mu je mar in se bo boril za svoje mesto. Na vprašanje, kako bo sodeloval v predvolilni kampanji, glede na to, da je kot vodja samooklicane Štajerske varde priprt zaradi obtožb o ščuvanju k nasilni spremembi ustavne ureditve, je odgovorila, da je to odvisno le od državnih organov.

"Mi vemo, kakšne so njegove pravice. Pravico ima enakovredno kandidirati na županskih volitvah, tako kot vsi preostali," je dejala Bidarjeva. Ob tem je povedala še, da so na volilno komisijo hkrati vložili še listo 28 kandidatov za mestni svet, podrobnosti, vključno z izjavo Šiška, zakaj kandidira, pa da bodo predstavili na novinarski konferenci v četrtek.

Preiskovalna sodnica mariborskega okrožnega sodišča je sicer prejšnji teden ugodila zahtevi tožilstva za uvedbo sodne preiskave zoper Šiška in soobtoženega Mateja Lesjaka. Njegov odvetnik Viktor Osim je v povezavi s tem napovedal pritožbo, še vedno pa čaka tudi na odločitev vrhovnega sodišča glede njegove zahteve za varstvo zakonitosti.

Kdo še kandidira
Šiško se je v županski boj podal že pred štirimi leti in dobil manj kot odstotek glasov. Njegovi predlagatelji so tokratno župansko kandidaturo oddali kot šesti. Pred njim so to storili poslanka LMŠ-ja Lidija Divjak Mirnik, ki kandidira s podpisi občanov, predsednik Stranke mladih - Zeleni Evrope Igor Jurišič, kandidat DeSUS-a Uroš Prikl, Aleksander Kamenik (SAK) in kandidat SSN-ja Zdenko Vinkov.

Kandidaturo za mariborskega župana so napovedali tudi aktualni župan Andrej Fištravec ter skupni kandidat NLS-ja, SDS-a in SLS-a Franc Kangler, ki je kandidaturo prav tako že oddal takoj za Šiškom.

Med kandidati je še nekdanja podžupanja Melita Petelin, ki je prav tako zbrala podpise, s podporo strank pa bodo kandidirali tudi mestni svetnik NSi-ja Zdravko Luketič, Igor Domanjko (LNBP), Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev), Alenka Iskra (SD), Matic Matjašič (Lista mladih. Povezujemo) in Vlado Šega (Levica).