Jožef Petrovič: To nalogo sem sprejel, ker želim ugotoviti, ali se da voz premakniti naprej. Foto: BoBo
Jožef Petrovič: To nalogo sem sprejel, ker želim ugotoviti, ali se da voz premakniti naprej. Foto: BoBo
Petrič izpostavil izkušnje iz gospodarstva

Kandidat za gospodarskega ministra Jožef Petrovič je na zaslišanju na matičnem odboru v DZ-ju za prednostno nalogo označil oblikovanje zdravega poslovnega okolja.

Med ukrepi, ki jih je treba sprejeti, pa je naštel ukrepe za sistemsko razdolževanje, spodbujanje izvoza, zajezitev sive ekonomije, premik v krepitvi socialnega partnerstva vseh deležnikov, znižanje obremenitve dela, zmanjševanje okolju škodljivih subvencij, povečanje nadzora nad subvencijami in nad slovenskim državnim holdingom in slabo banko ter pri njiju razmisliti o uvedbi individualne odgovornosti.

Tri desetletja v gospodarstvu
Petrovič, nazadnje je vodil podjetje Unichem iz Sinje Gorice, ki se ukvarja s proizvodnjo izdelkov za dom in vrt, ima, kot sam pravi 30-letne izkušnje iz gospodarstva, zato iz lastnih izkušenj ve, kaj se tam dogaja in kaj so tam osrednje težave.

Ob tem se je zavzel za ohranitev zdravih jeder podjetij, vsaj tistih, ki si to zaslužijo. "Narediti vzdržen amortizacijski načrt in ohraniti delovna mesta, ki so res potrebna," je predlagal Petrovič.

Po njegovem mnenju bi se morala okrepiti tudi zavest za izboljšanje plačilne discipline, tudi države. Kar pa se tiče problematike sive ekonomije, mu je žal, da "smo v preteklosti pomešali sosedsko pomoč in sivo ekonomijo". "Če bi bili ti ukrepi že sprejeti, bi bilo več zaposlenih, več pobranih davkov," je dodal in spomnil na "uspešno zgodbo v sosednji Hrvaški".

Na področju malega gospodarstva je izrazil prepričanje, da bi morali nazaj v sistem vpeljati mojstrstvo, vajeništvo. "Sprejeti bi morali ukrepe za deregulacijo poklica in opravljanje dejavnosti," je poudaril in se pri iskanju sredstev za izpeljavo vseh ukrepov zavzel za učinkovitejše izvajanje zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora.

Preveč birokracije in zapletena zakonodaja
Kot problematični je izpostavil dejstvi, da banke nimajo dovolj posluha za potrebe podjetij ter da so davčna politika in zakoni preveč zahtevni in obsežni. "Znamo narediti bolj jasen in transparenten davčni okvir?" se je spraševal.

Sicer pa je gospodarstvo po njegovem mnenju preveč obremenjeno z birokracijo, administracijo, visoko obdavčitvijo dela, preslabo konkurenčnostjo, pada kakovost vodenja podjetij, premalo je izmenjav prakse, šibka je povezava znanosti z gospodarstvom.

Slovenija ima po njegovem prepričanju svoje prednosti, ki jih "moramo vključiti v program strateškega preboja". Med njimi je naštel naravne vire (les, voda, rodovitnost tal), dobro formalno izobrazbo, odlične poslovne odnose, zlasti nosilcev gospodarskega razvoja in izvoza z različnimi multinacionalkami. "Tega se moramo lotiti s sistemskimi ukrepi in s koordinacijo vseh ministrstev, ker brez denarja ni zgodbe," je še dejal kandidat za novega gospodarskega ministra.

Petrič izpostavil izkušnje iz gospodarstva