Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 24 glasov Ocenite to novico!
Nasilje nad ženskami
V kar 721 od skupno 783 obravnavanih kaznivih dejanj nasilja v družini v letošnji prvi polovici leta je bila žrtev ženska. Foto: BoBo
       Brežiški policisti so 24. novembra ugotovili, da je 33-letni moški izvajal fizično in psihično nasilje nad svojo zakonsko partnerico. Pod vplivom alkohola se je sprl z ženo in jo s stolom udaril po glavi. Že dalj časa izvaja fizično in psihično nasilje nad ženo. Pogosto jo je žalil, ustrahoval in ji grozil, da jo bo ubil. Žrtev zaradi strahu v preteklosti ni poiskala pomoči. Isti dan zvečer so bili brežiški policisti ponovno obveščeni o nasilju v družini v okolici Brežic. Ugotovili so, da je 31-letni moški pod vplivom alkohola izvajal fizično in psihično nasilje nad svojo mamo. Napadel jo je v spalnici, pretepal, jo vrgel po tleh in jo poškodoval. Nasilnež že dalj časa izvaja nasilje nad starši, od njiju zahteva denar, ju žali, ustrahuje, pretepa in grozi, da ju bo ubil. Mamo je že večkrat poškodoval. Kranjski policisti so v soboto okoli 20. ure v okolici Kranja obravnavali 68-letnega moškega, ki je bil nasilen do partnerice in so mu zaradi suma, da bo ogrozil življenje partnerice, izrekli še prepoved približevanja. Nasilneža so zaradi družinskega nasilja v preteklosti že obravnavali.       
 PU Novo mesto, PU Kranj
       V zadnjem času se je v vse programe zateklo 740 žrtev nasilja. Menimo, da so potrebe še veliko, veliko večje.       
 Suzi Kvas, Javni zavod Socio
       Policisti so ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami obiskali učence Osnovne šole Prežihovega Voranca v Ljubljani, kjer so jim pojasnili, zakaj je pomembno, da se pogovarjamo o nasilju. Otroke je prišel pozdravit tudi boksar Dejan Zavec, ki je zaposlen v policiji, in jim sporočil, da udarci v resničnem življenju niso sprejemljivi.       
VIDEO
Vsaka četrta ženska je žr...

Dodaj v

Ženske: Vsaka druga žrtev psihičnega, vsaka četrta žrtev fizičnega nasilja

Danes je mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami
25. november 2013 ob 08:31,
zadnji poseg: 25. november 2013 ob 17:41
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Prva nacionalna raziskava o nasilju nad ženskami v zasebnem življenju je že leta 2010 pokazala, da v Sloveniji vsaka druga ženska od 15. leta doživi nasilje, najpogosteje psihično, vsaka četrta je fizično zlorabljana.

Z današnjim mednarodnim dnem boja proti nasilju nad ženskami se je tudi v Sloveniji začelo 16 dni mednarodnih akcij proti nasilju nad ženskami.

Več nevladnih organizacij v tem obdobju pripravlja različne promocijske dogodke, kjer želijo na stojnicah, z letaki in različnimi dejavnostmi prebivalce ozaveščati o nasilju nad ženskami.

Pristojni delajo vse slabše
Nevladne organizacije ob tem letos še posebej opozarjajo, da se položaj žrtev nasilja v družini pri nas izrazito slabša. Mizernejši položaj za žrtve nasilja v družini, med katere seveda spadajo tudi ženske, ni le posledica bolj klavrnega gospodarskega stanja Slovenije, ampak tudi tega, da odgovorne institucije svoje delo opravljajo vse slabše, pravi Katja Zabukovec Kerin iz Društva za nenasilno komunikacijo.

Ob tem je na novinarski konferenci opozorila, da se mednarodne akcije proti nasilju nad ženskami izvajajo že 19 let, vsako leto pa se je dalo govoriti o korakih v pravo smer. Pomembno je bilo spoznanje, da gre za kršitev človekovih pravic žensk in da ne gre samo za telesno nasilje, ampak tudi za psihično, spolno in ekonomsko.

Napredek so bili svetovalni programi, kot so SOS-telefon, varne hiše in krizni centri. Počasi smo se približevali cilju, ki je ničelna toleranca nasilja nad ženskami, je dejala Zabukovec Kerinova in dodala, "da je bil v zadnjem letu storjen korak nazaj". "Prakse pri delu z žrtvami nasilja niso dobre," je dejala in izpostavila, da se ženske še vedno srečujejo z dvomom, ko spregovorijo o nasilju nad njimi. "Ne dvomijo samo na policiji, dvomijo pozneje na centrih za socialno delo, na tožilstvih, na sodiščih, dvomijo pri zdravnicah, zdravnikih, dvomijo na vseh forumih, ki jih lahko na to temo preberete." Poudarila je, da še vedno prevladuje mnenje, da so ženske pogosto same krive za nasilje nad njimi.

Pri tem je izpostavila konkreten primer nazadovanja obravnavanja te problematike: "Potihoma se je spremenil kazenski zakonik z določbo o grožnjah." Še pred letom 2012 so lahko ženske, ki jim je partner grozil, odšle na policijo, grožnje prijavile, policija pa je prevzela pregon. Danes pa policija žrtvam groženj svetuje zasebne tožbe, je dejala. Pomembno je, da država rešuje te težave, ko jih žrtev ne more, je dodala Katja Zabukovec Kerin. "Žrtve takrat, ko spregovorijo prvič, pogosto spregovorijo tudi zadnjič, če dobijo neprimeren odziv. S to novo določbo kazenskega zakonika smo številnim žrtvam zaprli usta, da bi olajšali delo tožilstvom po Sloveniji. To je nesprejemljiv ukrep."

Vprašanje varnih hiš
Katja Zabukovec Kerin je izpostavila tudi pomanjkanje določenih praks in opozorila na tudi na nekatere druge okoliščine: "Sploh nimamo prakse pri delu z Rominjami, ki so žrtve nasilja, premalo imamo tudi programov za hendikepirane ženske, zalo malo delamo z žrtvami spolnega nasilja. Varna hiša je še vedno edini odgovor države na problematiko nasilja, pa ne bi smel biti edini. To bi moral biti zadnji odgovor, saj gre za izključitev ženske iz njene socialne mreže. Žrtev se prisili, da povsem spremeni svoje življenje, medtem ko storilcu ni treba narediti ničesar. V pravični državi bi od doma morali odhajati storilci nasilja. V naši državi bežijo ženske."

Suzi Kvas iz Javnega zavoda Socio je opozorila na sodelovanje med pristojnimi organi: "Potrebne so izboljšave v sodelovanju med sodišči, policijo, centri za socialno delo in vsemi nevladnimi organizacijami. Le tako se lahko žrtvi celostno pomaga." Ženske pa so kot žrtve zelo ranljive. "Ženske, žrtve nasilja, po navadi nimajo razvite socialne mreže, so brez podpore staršev in sorodnikov ter pogosto tudi brez zaposlitve," je izpostavila Suzi Kvas.

Kako mediji predstavljajo ženske?
Vprašljivi sta tudi medijska in trženjska predstavitev žensk. Katja Zabukovec Kerin je dejala, da se problematične posledice tega pojavijo že zgodaj. "Ko delamo v srednjih šolah, vidimo dekleta, ki svojo moč iščejo v seksualizaciji svojega vedenja, ker to sporočilo dobijo iz oglasov. To je edina moč, ki je danes deklicam pripisana."

"Treba bi bilo ravnati drugače ... Včasih ko dobimo kakšne goste iz tujine, so naravnost zgroženi nad nekaterimi plakati, ki visijo po Sloveniji in nikakor ne bi smeli viseti v njihovih državah," je opozorila. Gre za hinavščino, ko se na eni strani dopušča, da ženske predstavljajo kot predmete, hkrati pa se govori, da smo proti nasilju nad ženskami, je še poudarila Katja Zabukovec Kerin.

Podpis ministrice Anje Kopač Mrak
Osrednji dogodek ob današnjem dnevu je bil v ljubljanskem parku Zvezda, kjer so Društvo SOS telefon, Društvo za nenasilno komunikacijo, Pravno-informacijski center in Mestna občina Ljubljana pripravili prireditev v podporo ratifikaciji konvencije Sveta Evrope proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini.

S svojim podpisom je podporo ratifikaciji v parku izrazila tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Ostreje v boj proti pohabljanju spolnih organov žensk
Evropska komisija pa je danes ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami v strateškem dokumentu napovedala tudi nov zagon v boju proti pohabljanju spolnih organov žensk v EU-ju in zunaj njenih meja. Ta praksa, ki je mednarodno priznana kot kršitev človekovih pravic žensk in kot oblika zlorabe otrok, naj bi po ocenah samo v EU-ja prizadela 500.000 žrtev, po vsem svetu pa več kot 125 milijonov, so sporočili iz Bruslja.

Pohabljanje ženskih spolnih organov po opredelitvi Svetovne zdravstvene organizacije zajema vse postopke, ki vključujejo delno ali popolno odstranitev zunanjih delov ženskega spolovila ali druge poškodbe iz nemedicinskih razlogov. Izvajajo ga iz kulturnih, verskih ali družbenih razlogov, žrtve pa so deklice od zgodnjega otroštva do starosti 15 let.

Generalna skupščina Združenih narodov je današnji mednarodni dan sicer razglasila leta 1981 v spomin na tri sestre Mirabal, politične aktivistke v Dominikanski republiki, ki so se uprle diktatorju Rafaelu Trujillu in bile zaradi tega leta 1960 umorjene. Kampanje za pravice žensk ob tem dnevu pripravljajo po vsem svetu.


Policija žrtvam nasilja svetuje, naj pravočasno poiščejo pomoč - tudi zato, da bi nasilneže lahko čim prej soočali z odgovornostjo za njihova dejanja in preprečevali še hujše posledice. Vsako nasilje se lahko prijavi na 113 oziroma na anonimni telefon policije 080 1200, svetujejo policisti. Z zaporom do petih let se sicer kaznuje, "kdor v družinski skupnosti z drugim grdo ravna, ga pretepa ali drugače boleče ali ponižujoče ravna, ga z grožnjo z napadom na življenje preganja iz skupnega prebivališča ali mu omejuje svobodo gibanja, ga zalezuje, ga prisiljuje k delu ali opuščanju dela ali ga kako drugače z nasilnim omejevanjem njegovih pravic spravlja v podrejen položaj". Prepoved približevanja policija izreče, da zagotovi varnost oškodovancu in prepreči nadaljnje izvajanje nasilja.
S. B. L., B. V., T. H.
Prijavi napako
Komentarji
kingstone
# 25.11.2013 ob 09:02
nasilje nad ženskami je obsojanja vredno, ampak še slabše pa je ker imajo moderne ženske že čisto oprane možgane od medijev, reklam, trgovin, da sploh niso več pri pameti.
in od emancipacije so takratko odnesle ravno ženske.
frgo
# 25.11.2013 ob 09:18
Ena najbolj brezveznih stvari je žensko tepst. Ker itak nič ne zaleže.
zo-diacal
# 25.11.2013 ob 09:17
Sej tud moški smo pod psihičnem nasiljem žensk. Samo, da kakšna stvar ni po njeno....
MIRNČAN
# 25.11.2013 ob 09:07
Tist ki dvigne roko nad žensko je navaden drek.Se pa strinjam s prvim komentarjem.:-)
Ena ženska
# 25.11.2013 ob 09:36
Sem ženska, ampak zagotovo sem prepričana, da so tudi moški lahko žrtve zmerjanja in žaljenja iz strani žensk !!!!!!!

Pa lep pozdrav.
Binder Dandet
# 25.11.2013 ob 09:20
Seveda je vsak človek (moški ali ženska),ki se spravlja na šibkejše, slabič.

So pa ženske tudi same krive do določene mere. V dosti primerih je že zgodaj dovolj znakov, da bo moški izvajal takšen ali drugačen teror, pa vseeno zatreska vanj.. Pa rečmo, da je do tu še nekak razumljivo, kemija dela svoje. Ampak ko prvič udari, pa res ni razloga, da bi še vztrajala.
kresnicka5
# 25.11.2013 ob 09:18
Jaz imam izkušnjo psihičnega nasilja s socialno delavko Društva za nenasilno komunikacijo.

Toliko o delu teh nevladnih organizacij, ki se financirajo iz proračuna.
tomaz2
# 25.11.2013 ob 09:35
žal se mi zdi, da so še pogosteje moški žrtve psihičnega nasilja. Fizičnega morda manj, vendar predvsem zaradi fizičnih lastnosti..
B in .
# 25.11.2013 ob 09:35
Pretiravanje v naslovu ...
Ples
# 25.11.2013 ob 09:52
Kdor je nasilen, je tudi debilen.
MIRNČAN
# 25.11.2013 ob 09:27
Ob trendih ki so pri nas bomo kmalu imeli dan nasilja nad moškimi. Ker ženske ratujejo možače, moški pa napol ženske.
mihaj1
# 25.11.2013 ob 09:43
Vsako nasilje je nad sibkejsimi je obsojanja vredno. Moramo pa malo pogledati v kaksnem casu zivimo. Moski so dlje casa brez sluzbe in s tem bolj nervozni. Zenske pa namesto da bi bile portpezljive vsak dan sprasujejo: Zakaj se nimas sluzbe, kdaj se bomo preselili v vecje stanovanje, obljubil si mi pred dvema letoma da boma imela svojo hiso, poglej moje prijateljice in njene fante kako pa lahko oni vse imajo, potem je tu se otrok in se zaradi njega kaksno kreganje, ker ni dovolj da ima za oblect pa za jest on mora imeti 100 igrac kot sosedov Noah, itd,itd...... In potem se nabere in pokne. Zato pa je vse vec mlajsih druzin locenih, ker se je tezko prilagodit nekaterim zenskam da je trenutno zelo tezko kaj ostvarit.
Mr.Crowley
# 25.11.2013 ob 09:23
Proklete štenge!
G.Bruno
# 25.11.2013 ob 10:41
Ena ženska
Veliko je odvisno od vzgoje, pri južnih narodih se hči vzgaja tako, da spoštuje že očeta, potem tudi svojega moža !
Nihče si ne zasluži spoštovanja zato, ker je oče ali zato ker je mož. Spoštovanje si mora vsak šele zaslužiti.
thetilko
# 25.11.2013 ob 09:52
Čisto odvisno od definicije nasilja. Dvomim, da je kdaj obstajala zveza daljsa kot eno leto, kjer iz nobene strani na nobeni tocki ni bilo nobenega najmanjsega nasilja po definiciji. Tihi dnevi, spreminjanje vedenja ali igranje z besedami in dejstvi, namrec kvalificirajo za psihicno nasilje.
MIRNČAN
# 25.11.2013 ob 09:38
Cairnis a če se ženska sama odloči da bo doma in skrbela za otroke je to nasilje nad njo? Naprimer v ZDA imajo v zadnjem času močan porast žensk ki so hotele biti gospodinje in so pustile službo. Pri nas bi sigurno obtožili moškega da jih psihično zlorablja. Vse bolj se mi zdi da se ne znajdemo v umetno ustvarjenih novih vlogah in spet gremo na tradicijo.
Ena ženska
# 25.11.2013 ob 09:41
zemljemerec

strinjam se, da moški, naravno gledano, potrebuje svoj teritorij. Sicer naj ne bo pretepač, smo v 21 stoletju, se mu pa mora dati mir, da lahko izraža samega sebe. Seveda se tudi ženske želimo izražati, na vseh nivojih, na katerih se normalno lahko izražamo, kot ljudje, kot ženske, kot matere itd....

"Emancipirane " ženske, ki pa hodijo ponoči naokoli po disko klubih, dokler mož sedi doma z otroci, zame niso normalne. In to ni normalno. Tak moški bi moral narediti neko mejo. Neka moralna ženska nima kaj ponoči naokoli hodit brez moža, partnerja, ampak danes je nekako vse na glavo postavljeno in to ni dobro.

V glavnem, če ni spoštovanja med dvema da ona spoštuje njega in da on spoštuje njo, taka zveza ne more delovati, pa če 10 psihiatrov skuša urediti zadevo.

Lp
Epafrodit
# 25.11.2013 ob 12:02
vojnaslo91: "Dokler si jemljejo eni pravico plavuti po RKC in posredno tudi po večini vernikih... si jaz jemljem pravico pisati take komentarje."

Tisti, ki opozarjamo na stranpoti cerkve niti slučajno ne pljuvamo po vernih ali veri. Kvečjemu kaj "pošprica" po pobožnjakih. Upam, da zmoreš ločiti med vernimi in pobožnimi.
V mojem komentarju pa sem hotel le opozoriti, da je izkoriščanje človeškega trpljenja za dnevno-politične potrebe čisto navaden politični kanibalizem in niti slučajno ne more biti odraz katere od krščanskih vrednot.
wisan
# 25.11.2013 ob 11:33
Narobe svet imamo ! Normalnega reda v današnji družbi tako sploh več ni in vsega je kriva politika, ki se vmešuje v vsak pesji drek. Turki in posebej muslimani imajo strogo hierarhijo, ženske imajo svojo funkcijo, pravico do izvrševanja svoje funkcije in to je že vse. Pretiravajo v eni smeri. Razviti zahod pa pretirava v drugi smeri, spreminja se celotno družbo !? Ženske bi rade prevzele vse več funkcij moških, otroci pa bi pri dvanajstih že radi bili odrasli in vse okoli bi komandirali !? Bolano.
Hvala bogu, da imam že odraslega otroka ! Mene je foter kar pogosto "narejzal" ali sem moral klečati v kotu,... Ampak zmeraj sem si zaslužil in mu nisem nič zameril. Moj sin je imel enako vzgojo in mi prav tako ni ničesar zameril, nasprotno, hvaležen mi je za strožjo vzgojo.
Najslabši odnosi so v družinah, kjer se sploh ne ve kdo nosi hlače, kjer komandirajo otroci. Dane psi svoje gospodarje bolj ubogajo kot pa otroci starše, tako daleč so prišli.
MisiM
# 25.11.2013 ob 10:37
Vsi vemo, da smo ženske veliko bolj spletkarske in psihično nasilne nad moškimi in tudi drugimi ženskami, kot so moški.
Moški so več ali manj nasilni fizično in to je za obsojat, za obsojat so pa tudi ženske, ki prav uživajo v psihičnem nasilju.
Chopin
# 25.11.2013 ob 15:01
krščanstvo ne predpisuje nasilja nad ženskami, vemo pa da iz juga radi to počnejo.

A to pa kar vemo? In potem ti govoriš o pristranskosti... Tisti, ki misli, da so Slovenci manj nasilni do žensk kot južnjaki nima pojma, nikoli ni bil zaposlen v kakšni ustanovi, ki se ukvarja z nasiljem v družinah. Tak človek, ki to trdi tudi nikoli ni delal z kakršnimi koli ranljivi skupinami ampak samo stresa svoje predsodke po forumih. No vidiš, tudi jaz se lahko spravim na tebe. Akcija-reakcija in nikoli ne začnem težit in pametovat drugemu komentatorju, če se z njim ne strinjam, razen če se ta ne spravi name.
Farmergirl
# 25.11.2013 ob 12:06
Pod vplivom alkohola oziroma pod vplivom prosto dostopne droge, zna vsak pokazati vse kar zna in svoj ego. Takrat, ko je trezen pa ničesar. Slovenci potrebujejo pogum in ta pogum dobijo samo s pomočjo alkohola. Ko je trezen je reva, ko je nacejan je pogumen. Predvsem pa manjka ogromno potrpežljivosti.
šurda
# 25.11.2013 ob 10:22
Ja tako pač JE, kdor TEPE ženske, otroke JE slabič, navadno
takšen MOŽ, "ucvre" za prvi ovinek, ko se je treba soočit s sebi
enakim !
Kot sem že napisan NOBENEGA nasilaja ne odobravam !
cairns
# 25.11.2013 ob 10:20
Vpliv RKC na življenje žensk.

Irski zakon, ki ženskam prepoveduje splav, razen v primeru, če je resno ogroženo njihovo življenje, sega v daljno leto 1861, še vedno pa med prebivalci Irske buri duhove. Zakon med drugim predvideva dosmrtno ječo za ženske, ki se za splav odločijo kljub prepovedi. Prav zato odvetnica trojice, ki se je odločila za tožbo v Strasbourgu, njihove identitete ni želela razkriti, saj naj bi jim v nasprotnem primeru grozila kazen. Vse tri so namreč splav že opravljale v Veliki Britaniji.

________________________________________
___
Irski premier Enda Kenny se je danes opravičil za stigmatiziranje in slabe pogoje, v katerih so delale ženske v pralnicah, ki so jih upravljali katoliški samostani. Poudaril je, da so pralnice delovale v "ostri in brezkompromisni Irski", ni pa se uradno opravičil v imenu vlade.
Preiskovalna komisija pod vodstvom senatorja Martina McAleeseja je v poročilu ugotovila, da je v pralnicah, ki jih je upravljala Katoliška cerkev, v letih od 1922 do 1996 brez plačila delalo več kot 10.000 žensk. Njihova zgodba je bila navdih za film Sestre Magdalenke iz leta 2002.

Pralnice so uradni zaprli šele 1996.

2 od neštetih primerov nasilja nad ženskami ki so neposredno storjeni s strani RKC.
G.Bruno
# 25.11.2013 ob 10:09
zemljemerec
Od kar obstaja moški spol vemo da je ta borec,lovec, vojak, izzivalec, pretepač, ...
Temelj civilizacije so takšni, ki so prerasli to miselnost jamskega človeka.
skylleen
# 25.11.2013 ob 15:21
Čisti binarni sistemt: 0 = bodi žrtev še naprej, 1 = udari nazaj. Izhajam sicer iz čisto subjektivne empirike :)

Spol, starost, družbeno stanje, religija, politika, etc, sploh ni važno, vsakdo ima elementarno pravico do dostojnega življenja, seveda vse v mejah, kjer pravice prvega, ne posegajo v pravice drugega in recipročno nazaj.
bob
# 25.11.2013 ob 12:37
Sem proti nasilju verbalnemu in fizičnemu. Moški ki tepejo ženske so navadni gnoji. Je pa danes tudi problem vzgoje. Tu predvsem mislim na mamine princeske in mamine sinčke, ki ne znajo nič in so popolnoma nepripravljeni na življenje sploh na življenje v dvoje. Takoj ko zaškripa je konec, trpijo pa njihovi otroci, ki so ponavadi pink ponk med partnerjema. V partnerstvu morajo biti naloge enakomerno razporejene med vse družinske člane in to po sposobnostih kaj do zmore. V družini ni prostora za individualizem, samo jaz in jaz, ampak smo mi, mi kot družina in mi bomo zmogli premagati težave. Svojega partnerja je potrebno spoštovat in zahtevati, da on vas spoštuje. Če kdo misli, da je samo on, potem je bolje da je sam in ne trpinči okolice. Je pa res da je partnerski odnos kar komplicirana stvar, sploh danes v tem norem svetu pa ne glede ali si ženska ali moški.
Farmergirl
# 25.11.2013 ob 12:31
"Emancipirane " ženske, ki pa hodijo ponoči naokoli po disko klubih, dokler mož sedi doma z otroci, zame niso normalne. In to ni normalno. Tak moški bi moral narediti neko mejo. Neka moralna ženska nima kaj ponoči naokoli hodit brez moža, partnerja, ampak danes je nekako vse na glavo postavljeno in to ni dobro.

Moški ravno tako niso normalni, če letajo zunaj na okoli, žene pa doma same mirkajo otroke+ gospodinjstvo+ še moža pedenajo, ker je sam nesposoben še manj pa samostojen. Moralni moški je zvečer s svojo družino namesto, da zunaj zvečer pohaja oziroma visi za šankom v gostilni.
Farmergirl
# 25.11.2013 ob 12:22
@Lovec
Saj se malo hecaš.

Žal ne, prevečkrat že videna ta kruta resnica kaj je vsega človek zmožen pod vplivom alkohola.
Binder Dandet
# 25.11.2013 ob 11:54
@merisima:
"- ženske so si same krive"

Iz konteksta si izvzela dele postov. Napisal sem, ženske so do določene mere same krive, da se zloraba ponovi. Tista, ki je pametna, gre po prvi zlorabi stran, ker zlorabe niso del partnerskega odnosa.
šurda
# 25.11.2013 ob 10:43
vojnaslo91
Kdo pa je sežigal čarovnice ??
Kdaj so ženske sploh dobile volilno pravico ?

In JA ta slika je grozna in vsega obsojena vredna, a
kriva ni samo na eni strani !
Ti mi deluješ podobno kot Pavel Rupar SDS v parlamentu !
cairns
# 25.11.2013 ob 09:49
MIRNČAN
Cairnis a če se ženska sama odloči da bo doma in skrbela za otroke je to nasilje nad njo?

Seveda ne. Sama beseda nasilje ti pove da mora biti nekaj narejeno NA SILO. A kaj ko je še veliko žensk od majhnega vzgajano tako, da je njena vloga v družbi in družini le ta, da je poslušna in servilna moškemu.
Pa smo spet pri religijah.
Chopin
# 25.11.2013 ob 15:11
Fajn ne. Mene pač razjezi ko se mestni liberalci delajo pametne in vzvišene ter naokoli govorijo kako je pravilno živeti

Če se kdo dela vzvišen si to ti, ki se spravljaš na druge komentatorje foruma zaradi svojih drugačnih pogledov in jih želiš prepričati, da nimajo prav (oziroma, da imaš samo ti prav). in ne, nisem govoril o načinu življenja, ampak o tradicionalnosti in konservativnosti. Lahko ti kmet nisi tradicionalen, lahko hodiš v cerkev in nisi konservativen. In kdo pravi da sem mestni liberalec? Bi me rad spredalčkal? Poznam take, žal ti ne bo uspelo, ne moreš kar vse ljudi spraviti v neke stereotipne okvirje...
Wagra
# 25.11.2013 ob 15:11
Nasilje in ostalo podrejanje žensk je zavržena praksa judeo-krščanske in islamske kulture.
Menim, da te bližnje-vzhodne partikularije nimajo mesta v civiliziranem svetu.
jassmina
# 25.11.2013 ob 15:06
Spet se šovinisti javljajo. In "slučajno" vidim ista imena kot v člankih, ko se spravljajo na rome, geje, južnjake, muslimane in vse drugačne ali šibkejše od njih. Takim mora bit najtežje živet s samim sabo, ker imajo v sebi toliko sovraštva! Res bi vas prosila, da nas pustite na miru in rajši delajte na sebi, verjemite da imate veliko delati na lastnih frustracijah.
Tafari Makonnen
# 25.11.2013 ob 14:53
Tistim, ki so bile izpostavljene fizičnemu nasilju priporočam, da svoje partnerje zapustijo in jim pustijo vabilo na razgovor k preiskovalnim organom. Bolj me zanima interpretacija psihičnega nasilja. Kako si to razlagajo ženske, ki so v anketi potožile nad to obliko zlorabe in kako si to predstavljajo njihovi partnerji. Je bila ženska tiho in ponižna, da jih je slišala ali pa je bil morda njen partner prvi izpostavljen psihičnemu terorju, ker ni razumel kako si je njegova dama zamislila določene načrte. Potem ko je bila preglašena je pa uvidela kakšna "krivica" se ji dogaja. Tako je to v današnjem svetu, klišeji o ubogih ženskah in nasilnih moških v Sloveniji in v zahodnem svetu ne veljajo več. Večina žensk je kar finančno samostojnih in kar hitro spokajo, če jih partner zlorablja. Pravosodni organi pa po pravilu sočustvujejo z njimi, tako da je "pravici" vedno zadoščeno...
vonbongo
# 25.11.2013 ob 14:13
Ko sem prebral komentarje sm ugotovil da me je sram kako slovenski moški razmišljajo :(

Pa komentar nekoga drugega, ker ga noben ni komentiral je pa zelo primeren za ta forum, ker ga opiše v nulo ;)

merisima
# 25.11.2013 ob 11:07
Prijavi neprimerno vsebino
Hm,...:
- moderne ženske imajo oprano glavo
- če žensko udariš ne zaleže (ta komentar je dobil celo 20 plusov)
- pritoževanje ženske je nasilje
- ženske so si same krive
- moški so pravzaprav revčki in zato je vse narobe
- pretiravanje (10 plusov)- statistika očitno laže.....
- ženska je tista, ki mora sedeti doma in ahtat mulce, ker moralna ženska ne bo šla ven ponoči brez moža (kaj mora desc, pazit nanjo al kaj? Je nedonošena brez njega?)
- ženske postavljajo preveč vprašanj

In to je samo na prvi strani. In ti komentarji so dejansko dobili pluse. Bravo, res. Ne odobravate nasilja, dokler ljudje delajo točno tako, kot je vam prav. Ko naredijo nekaj po svoje pa....kaj? Se počutitte dolžne, da jih "popravite"? Kdo je škripnu in vas postavil za šefa, da regulirate druge? Pravičniki napihnjeni.
maja.kos
# 25.11.2013 ob 14:01
Na kmetih je drugače. Tam vam starši izberejo može. Če ste bogaboječe in skrbne gospodinje, nimate problemov.
In prav je tako...

viktorh v katerem stoletju pa ti živiš.
na kmetih ženske bolj spoštujejo, ker se zavedajo koliko so pomembne za obstoj kmetije.
Drugače pa težko verjamem, da so moški žrtve. največkrat je tako, da "jamrajo kakšne žrtve,
da so" v resnici pa so sami nasilni.
gesan
# 25.11.2013 ob 13:27
vipmit
# 25.11.2013 ob 11:53
... in vsaka tretja pade po stopnicah.


in potem znova leze na iste stopnice.
pok vejice
# 25.11.2013 ob 13:20
ob branju komentarjev ob temah, ki se tičejo žensk, postanem depresivna. toliko o nasilju sem dojela in potem zmotno mislila, da drugi tudi. pa ni tako. vedno novi in novi najstniki – fantje in dekleta - postanejo mladi odrasli in v odraslost prinesejo predsodke, konzervativne poglede in zablode, ki so jim jih predali njihovi starši, preleni ali pa preveč zlorabljeni, da bi se soočili vsak s svojimi ranami.

naenkrat sem preveč depresivna, da bi napisala kaj več.
tetka
# 25.11.2013 ob 13:04
preveč se posplošuje na konrektnih primerih.....statistično je dejstvo, da so ženske fizično v slabšem položaju kot moški, genetika.....ni pa vse v fizičnih udarcih, veliko je izsiljevanja, osebne nesamostojnosti, slabe samozavesti, nesamokritičnosti, slabe izobrazbe, pomankljive vzgoje itd itd ...reševati je potrebno stvari od primera do primera.....ne hodijo pa desci po gostilnah zgolj zaradi neodgovornosti do družine...vse stvari imajo večplasten odgovor....tudi ne skačejo čez plot kar tako, konec koncev, če skočijo čez plot, z neko poročeno žensko, se je treba vprašat, kaj pa ženska misli o tem početju..
Thorr_
# 25.11.2013 ob 12:25
@MIRNČAN
Binder to sem jaz zapisal. Gre za to da so imele zelo dobro plačane službe pa so jih pustile ker so čutile da morajo skrbeti za družino. Tukaj ni nič povezave s krizo in pogoji. Gre se predvsem za to da so čutile da je to bolje za njih

Prosim za link do oz. vir na študijo, ki kaže, da se v večjem odstotku ženske "vračajo" v gospodijska dela iz "dobro plačanih služb". Lepo bi tudi bilo vedeti za katero državo to velja.

Sociologi pravijo da se družba spreminja nazaj.

Prosim za link do znanstvenega dela, objavljenega v znanstveni reviji, kjer nek sociolog to trdi.

Pa da ne bo pomote: ne trdim, da zgoraj omenjeno ne drži, me pa zanima, če so kaki konkretni podatki, ki tvoje izjave podpirajo.
ginza
# 25.11.2013 ob 11:52
MIRNČAN:Naprimer v ZDA imajo v zadnjem času močan porast žensk ki so hotele biti gospodinje in so pustile službo.

V ZDA ženske ne dobije porodniške tako kot tukaj in služba jih ne čaka. Prav tako nimajo tako dobro organiziranega sistema vrtcev kot pri nas, oz je tako drag, da je vseeno, če je ženska doma. Gre za problem pomanjkanja izbire, kar pa je v bistvu tudi neke vrste prisila.
Epafrodit
# 25.11.2013 ob 10:55
Ženske: Vsaka druga žrtev psihičnega, vsaka četrta žrtev fizičnega nasilja

Kaj, če bi prenehali s tem enostranskim pristopom. Prepričan sem, da je nasilje nad partnerjem zelo enakomerno razdeljeno med spoloma. Res pa je, da so moški v večini žrtve psihičnega nasilja. Da ni tako? Je nemožato priznati? Raje pristajamo na predstavljeno (zdaj za moške) diskriminatorno varianto samo, da ostanemo navzven mačoti?
vojnaslo91
# 25.11.2013 ob 10:14
http://www.cnvos.info/index/article/id/7
047/cid/100
Nasilje nad ženskami – skrito očem

Ob 25. novembru, ki je Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami
...
V sklopu svoje Mobilne pisarne Kerinov Grm Zavod Emma ugotavlja, da pripadnice romske skupnosti v večini primerov ostajajo z nedokončano osnovno šolo, s tem ni realizirana njihova pravica do obveznega osnovnega šolanja. V večini primerov še mladoletne ustvarijo družino, to se opravičuje z »romsko kulturo«, kar pa ne omogoča ukrepanja za ozaveščanje in izboljšanje njihovega položaja.
...
cairns
# 25.11.2013 ob 10:02
MiD
Krščanstvo uči ravno nasprotno od tega, kar ti verjameš.

Jaz ne verjamem. Jaz vidim kaj RKC dela. Sicer pa je tako kot pri vsem kar uči ali dela RKC.
Uči ljubezni do bližnjega, a je med največjimi morilci v zgodovini. Uči poštenja, a je med največjimi lopovi v zgodovini. itd.

Tako je tudi z ženskami. Častijo Marijo, a od žensk zahtevajo da so pokorne možu, prepovedujejo jim odločanje o rojstvu s tem da prepovedujejo kontracepcijo in abortus.

Daj rajši ti odpri oči in poglej razliko med tem kaj kleriki govorijo in kaj kleriki delajo.
Ena ženska
# 25.11.2013 ob 09:54
Nasilje je zakonsko in moralno nesprejemljivo.

Tudi ženska ne sme žaliti moškega, v to sem prepričana.
aaa
# 25.11.2013 ob 09:51
Nehajte pretiravat. Babe so tiste, ki nostop renčijo na moške in ne obratno.
šurda
# 25.11.2013 ob 09:26
Nasilje nad ženskami, otroci in komurkoli je NE
dopustno !
Katere polotične stranke imajo slabšalni odnos do
žensk pa je tudi znano, po celem Svetu in seveda tudi
v Sloveniji !
Kar, Pavla Ruparja SDS vprašajte, on že ve, saj se je
popolnoma jasno izrazil celo v slovenskem parlamentu !
tetka
# 25.11.2013 ob 22:09
Najbolj očitno je definitivno fizično nasilje, pretepanje, grožnje z udarci,..tu so ženske bistveno na slabšem od moških, jaz bi rekel zanemarljivo malo je moških, ki bi trpeli fizično nasilje in tu ima statistika prav.
Manj vidno je psihično nasilje, tu pa so stvari bistveno bolj zakrite in tudi težje dokazljive, kar pa življenje pokaže pa je za ženske bistveno manj ugodnba slika, kot bi si želele priznati.
neredko govorijo ženske same, da so šikanirane veliko bolj !!!!! od kolegic kot od kolegov, veliko več je težav z ženskimi šefi v službah, pravijo ženske same, tisti, ki učijo dijake po šolah vsi v en glas povedo, da je med fanti bistveno manj prikritega nasprotovanja, dvoličnosti, "zoprnije", kot pa v razredih, kjer prevladujejo dekleta, prav tako je nasilje-fizično in psihično, med dekleti postalo resen problem,....o tem se ne govori toliko kot o klofutah.
Veliko je tudi težav v vzgoji, kjer prevladuje permisivnost, vse dopuščajoča vzgoja, crkljanje po domače povedano in to, kar berem o trdi moški roki, dejansko manjka, manjka odločnosti, pa ne mislim v smislu surovosti in nasilja, ampak beseda, ki je v družini staršev tista, ki jo otrok mora spoštovati, da ve kaj je prav in kaj ni...pri nas pa že pri 4 letnih otročičkih parlamentiramo kaj je prav , ali ni bolje če je tako, kaj pa misli Mihec...no povej...Mihec pri 4 letih nima kaj misliti, ker NE VE kaj je prav in kaj ni..tega ga morajo naučiti starši.
Kazalo