Slovenija

Poudarki

  • Uspeh odvisen od izvoljivosti okraja
  • Žensk na listah v dobro izvoljivih okrajih manj
Glasovanje
V dobro izvoljivih volilnih okrajih, torej v tistih, v katerih je stranka vsaj na treh volitvah dosegla najvišji relativni delež v volilni enoti oz. je bil njenemu kandidatu oz. kandidatki vsaj trikrat dodeljen mandat, je na liste uvrščenih manj žensk, ugotavljajo pri Ženskem lobiju Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Ženski lobi: Za majhno število žensk v DZ-ju kriv tudi volilni sistem

Ciril Ribičič prepričan, da na prihajajočih volitvah napredka ne bo
11. oktober 2011 ob 18:50
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovenski parlament je z vidika zastopanosti žensk tako nereprezentativen, da ne moremo več govoriti o kakovostni predstavniški demokraciji, menijo v Ženskem lobiju.

V društvu opozarjajo, da se v vseh 20 letih delež izvoljenih žensk ni dvignil na več kot 14 odstotkov, po njihovem mnenju pa je pomemben razlog za to tudi v samem volilnem sistemu. To je pokazala tudi analiza, ki so jo izvedli, pravijo.

Angela Murko Pleš, soavtorica analize o vplivu volilnih okrajev na izvoljivost žensk, je poudarila, da vzrok za premajhno zastopanost žensk v DZ-ju ni v večji ali manjši naklonjenosti moškim ali ženskam na kandidatnih listah, saj se ta v obstoječem volilnem sistemu sploh ne more izraziti.

Uspeh odvisen od izvoljivosti okraja
Uspeh kandidatke ali kandidata je namreč odvisen od tega, v kako izvoljivem okraju nastopa. Tako je bila na zadnjih volitvah leta 2008 sicer uveljavljena minimalna kvota za posamezen spol na kandidatnih listah in so jo stranke tudi dosledno izvajale, vendar žensk praviloma niso uvrstile v okraje, kjer so bili obeti za izvolitev najboljši. In tako je bil neposredno po volitvah leta 2008 delež žensk v parlamentu znova 13,3-odstoten - enko kot po volitvah leta 1992 in 2000. Po volitvah leta 1996 in 2004 pa je v DZ prišlo še manj žensk.

Ženski lobi Slovenije je v analizo vključil pet političnih strank, ki so na vseh petih volitvah dobile poslanske sedeže (LDS, SDS, SD, SLS in SNS). Na podlagi uradnih izidov volitev pa so za vsako izmed njih ugotavljali, kako uspešna je bila v posameznem volilnem okraju. Te so nato označili kot dobro izvoljiv volilni okraj (to je tisti, v katerem je stranka vsaj na treh volitvah dosegla najvišji relativni delež v volilni enoti in/ali je bil njenemu kandidatu oz. kandidatki vsaj trikrat dodeljen mandat), potencialno izvoljiv volilni okraj, slabo izvoljiv volilni okraj in neizvoljiv volilni okraj. Zanimalo pa jih je, kolikokrat so v teh okrajih stranke imele kandidate in kolikokrat kandidatke.

Žensk na listah v dobro izvoljivih okrajih manj
Analiza je pokazala, da je bil v dobro izvoljivih okrajih, skupni delež kandidatk na vseh petih volitvah pri LDS-u 8,8-odstoten, pri SDS-u 6,6-odstoten, pri SNS-u osemodstoten. Največji (20-odstoten) je bil pri SD-ju, najmanjši (2,2-odstoten) pa pri SLS-u. V Ženskem lobiju Slovenije tako ugotavljajo, da je doseganje uravnotežene zastopanosti moških in žensk v DZ-ju v celoti odvisno od odločitev političnih strank. Za spremembo volilne zakonodaje pa v dozdajšnjih dveh poskusih ni bilo zadostne podpore.

Ciril Ribičič: Napredka ne bo
V razpravi je sodeloval tudi ustavni pravnik Ciril Ribičič, ki je med drugim izrazil bojazen, da se tudi na tokratnih predčasnih volitvah ne obeta napredek na tem področju, prej nasprotno. Stranke, ki so doslej bile najbolj naklonjene kandidiranju žensk v izvoljivih okrajih, so namreč pred temi volitvami v največjih težavah, je dejal.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
roxdegabba
# 11.10.2011 ob 20:36
schmied: pozabil si bisere, kot so Eva Irgl, Barbara Žgajner-Tavš, Janja Klasinc, Breda Pečan, Sara Viler, Melita Župevc, Mojca Kucler-Dolinar, Polonca Dobrajc, Irma Pavlinič-Krebs. Oh, pa seveda tukaj je še mega biser Marija Pozsonec in pa da omenim še našo vrlo evroposlanko Ljudmilo Novak.

Ja, res, Slovenske poslanke totalen poden.
Rougier
# 11.10.2011 ob 20:53
Ali je kdo že razmišljal o prepovedi volilne pravice žensk? Samo vprašam.
Lluka
# 11.10.2011 ob 20:51
Tale klub žensk ki razmišlja in pravi da je kriv volilni sistem.. in bla bla bla... jih bi s kuhavnico po nagi riti našeškal.
Naj ne nakladajo v 3 krasne. V Sloveniji bi imeli lahko samo 3 stranke,ki bi bile v večini.. in ne.. LEVI in DESNO.

1.mesto bi zasedli UPOKOJENCI (DESUS... če bi vsi upokojenci volili DESUS bi imeli 40% delež.
2.mesto bi zasedle ŽENSKE s kakšno žensko stranko... (če bi vse ženske volile svojo "žensko" stranko.
3.mesto pa bi zasedla stranka SMS (če bi vsi mladi do 30 leta (+-5let) glasovali za svojo SMS stranko.

Tako bi odpadli vsi politiki jih povečini gledamo že 20 let.

kakšni LEVI in DESNI.... imeli bi 3 stranke,ki bi bile najmošnejše v državi.. brez tistih malih strank...
viljam_s
# 11.10.2011 ob 19:38
Ja ta podatek je na nek način zelo žalosten. Vendar v svoji delavni karieri ugotaljam, da običajno niso največji problem za ženske moški ampak ženske same. Če pogledamo samo statistiko, lahko vidimo, da je volivk več kot volivcev. Zakaj predsednica potem ni ženska? Moje spoznanje, ki sem ga dobil je namreč, da ženska favšija in zamerljivost proti drugim ženskam ne pozna meja. Logika je čisto preprosta - Moški že tako raje volijo moške; ampak resnično žalstno pa je spoznanje, da tudi ženske raje volijo moške.
Seveda me na tem mestu spet bolijo ušesa, ko poslušam tega cinika Ribičiča. Prav županski sistem voljenja poslancev bi po moje ženskam dal več možnosti, ker bi omogočal samostojno kandidiranje. Ne pa neko uvajanje kvot, ki so milorečeno ponižujoče za ženske.
Celotni slabi situaciji pa olja na ogenj prilijejo še raznorazne skorumpirane Kresalke, Župevčke, Potrate, Beblerce, ki roko na srce so daleč od žensk, ampak so preprosto histerične babure, ki ne znajo argumentirano razpravljat.
schmied
# 11.10.2011 ob 19:08
Župevc, Potrata, Lavtižar Bebler...?
Je to največ, kar slovenske ženske zmorejo poslati v parlament?
galoper
# 11.10.2011 ob 21:23
Nihče ne zapostavlja žensk, le aktivne niso v ustreznem smislu. Povdarjanje razlike v spolu zaradi kandidature je v nasprotju z Ustavo, ker bi to pomenilo kandidaturo zaradi spola, ne zaradi sposobnosti.
atilij
# 11.10.2011 ob 20:23
Težava je v tem, da se ženske na splošno ne želijo politično udejstvovati. Raje zavijejo v kakšno trgovine ali pa se pogovarjajo o nepomebnih temah. Tiste, ki pa kandidajo, pa so pod nivojem in dosti slabše od moških kolegov. Nobene ženske ne bodo dale rezultate, ženske so tiste, ki se morajo odločiti, da bodo kandidirale in se udejstvovale v politiki. Tudi med člani političnih strank je relativno malo žensk, kar so predvsem krivi mediji, ki strankarstvo označujejo kot nekaj najslabšega.
viljam_s
# 11.10.2011 ob 19:41
Da ne omenim Danice SImšič in Vike Potočnik, ki sta Ljubljano tako zelo uspešno uničevale in jo delale apatično, da so ljudje v tej vaški provincialni kvazi prestolnici od sile raje izvolili čistega mafijaša in gangsterja, ki sam od sebe prizna da mu demokracija ne diši in da je totalitarec, fašist in naci hkrati.
zemljemerec
# 11.10.2011 ob 19:30
Pa kako, da jih povsod kamor vstopim vidim, samo v politiki jih ni ? Kje ste dekleta in žene....zakaj ste tako prestrašene ?
iufhdfewd
# 11.10.2011 ob 18:58
No ženske,kakšen komentar?
Kazalo