Radovan Žerjav odhaja, kdo bo zasedel njegovo mesto, pa bo znano prihodnje leto. Foto: BoBo
Radovan Žerjav odhaja, kdo bo zasedel njegovo mesto, pa bo znano prihodnje leto. Foto: BoBo

"Obstaja realna nevarnost, da bo znotraj koalicije, predvsem zaradi vprašanja, kje so izginili podpisi, ali v DZ-ju ali na notranjem ministrstvu, sprožen spor," je v intervjuju za Delo povedal Žerjav. Ob tem se mu poraja vprašanje, kako hitro se lahko vzpostavi alternativa tej vladi, če pade. Pozivi k nastopu tehnične vlade, brez jasno izoblikovane alternative, se mu zdijo neodgovorni.
Izpostavil je tudi dejstvo, da imamo v slovenskem političnem prostoru vsaj dve izrazito ideološki stranki, z ideološkimi sidri. Ti sidri pa povzročata anomalijo, saj se v teh strankah lahko zgodi kar koli, a ne bosta izgubili podpore, je povedal.
Glede imen morebitnega novega kandidata za predsednika stranke ni želel dajati informacij, a po njegovih besedah sodeč je neformalno v igri pet ali šest kandidatov. "Za zdaj tečejo neformalni pogovori, po novem letu se začnejo formalni pogovori in evidentiranje kandidatov," je povedal.
Prihajajo spremembe poslovnega okolja
Dotaknil se je tudi svojih gospodarskih obiskov v BMW-ju, Magni in Volkswagnu ter napovedanega v Mercedesu. Prepričan je, da bo avtomobilska panoga rasla tudi srednjeročno, pri svojih obiskih omenjenih treh proizvajalcev pa ni naletel na zavrnitev ponudbe, da bi svojo proizvodnjo razširili v nekdanje prostore TAM-a. Pri tem je izpostavil, da to lokacijo ponujajo praktično zastonj, tujim vlagateljem pa ponujajo še znanje, izkušnje, tradicijo, dober kader ter olajšave od države.
Večje spremembe pa se po njegovih napovedih obetajo tudi slovenskemu poslovnemu okolju, saj na ministrstvu načrtujejo spremembo, ki bi povzela pravila naših severnih sosedov. Kot kaže, bo gradbeni sektor bolj reguliran, spremembe pa prihajajo tudi na področje javnega naročanja. Vse to naj bi se zgodilo v prvi polovici prihodnjega leta oz. ob njegovem koncu.