Žerjav meni, da časa za dolgotrajno ukrepanje nimamo več. Foto: BoBo
Žerjav meni, da časa za dolgotrajno ukrepanje nimamo več. Foto: BoBo
Drevo
Gozdarstvo je panoga, ki smo jo po Žerjavovem mnenju povsem zapostavili. Foto: BoBo
Razprodaja
Kaj vse bo šlo? Foto: MMC RTV SLO
Telekom Slovenije
Če je nekdo strokovnjak, naj vodi, a naj tudi odgovarja in z njim tudi stranka, pravi minister. Foto: BoBo

Brez konsenza namreč ne bomo speljali ključnih projektov, ki so najpomembnejši za slovensko gospodarstvo, je Žerjav povedal v pogovoru z Jernejem Verbičem v oddaji Vroči mikrofon na Valu 202. Težave so banke, ki jih je treba rešiti to, in to je tudi naloga številka ena, je poudaril.

Pogovor z ministrom Žerjavom si lahko poslušate tukaj

Dodal je, da je vlada že takoj na začetku sprejela razbremenitve gospodarstva. "Praktično smo posilili drugi sveženj za spodbujanja gospodarstva. Deležni smo bili številnih kritik, češ da delamo prehitro in premalo premišljeno, da bi si morali vzeti čas … Vendar časa žal nimamo več. To dokazuje tudi zadnji padec bonitet," je prepričan.
Zato se je tudi osebno zavzel in začel pogovore se s posameznimi predsedniki strank, da najdejo v tem trenutku ključen dogovor. "To je zdaj odvisno samo od sedmih ljudi," je izpostavil. Če se bo politika poenotila, pomoči EU-ja ne bomo potrebovali, v nasprotnem primeru pa ga zelo skrbi, saj bomo imeli resne težave, za katere ne ve, kje se bodo končale.
Dodal je, da sam pripravlja tretji sveženj ukrepov za razbremenitev gospodarstva, najti pa morajo rešitev tudi pri delovni zakonodaji, saj od tujih vlagateljev, tako Žerjav, največ očitkov leti prav na tog trg delovne sile.
Do 3.000 novih delovnih mest
Pri iskanju novih gospodarskih zgodb prihodnji teden potuje v Nemčijo, vodijo tudi resne pogovore z nekaterimi družbami na Japonskem, po Nemčiji pa ima še pogovore v Azerbajdžanu. "Vsi dogovori pa so odvisni od tega, kaj bomo storili z okoljem doma, to je naša domača naloga, kjer pa je odgovornost razpršena," je dejal.
Po njegovem bi te naložbe lahko pomenile okoli 2.000 do 3.000 delovnih mest, osebno pa se je vpletel tudi v naložbah, ki so v zadnjem času zastale.
"Vsesplošne razprodaje ne bo"
Dotaknil se je tudi lastništva podjetij, kjer ima politika po njegovem mnenju pravico oz. odgovornost, da izbere najboljšega lastnika. V Sloveniji imamo v nekaterih odgovorno vodstvo v podjetjih, velikokrat pa je v primeru državne lastnine marsikaj šlo narobe, je povedal.
"Nismo znali in še vedno ne znamo stvari postaviti na čisto. Tudi v NLB-ju, ki je vrh ledene gore, ne znamo razčistiti in poiskati odgovorne osebe. Človek bi pričakoval, da bodo vse pristojne institucije hitreje raziskale, zakaj so se posojila dajala na lepe oči. Ljudje pričakujejo od organov pregona, da se to razčisti," je pribil.
Zaveda se, da slovenskega lastniškega kapitala ni na razpolago, zato bo treba kakšno naložbo na trgu prodati, kar pa ne pomeni vsesplošne razprodaje. Prodaja je namreč odvisna od tega, kakšno ceno bi lahko dosegli za naložbo.
Bomo končno vedeli, kaj sploh hočemo?
Na ministrstvu pripravljajo tudi industrijsko politiko, ki naj bi končno določila, katere panoge imajo prednostno obravnavo ob spodbujanju države.
Po ministrovem mnenju so to panoge, ki so tradicionalno uspešne – farmacija, elektroindustrija, avtomobilska industrija in lesna panoga, ki pa smo jo zelo zapostavili in v kateri vidi možnosti. Preveč smo zapostavljali tudi industrijo in se preveč naslanjali na storitveni sektor, je poudaril.
Kot pomemben segment vidi tudi ravnokar zagnana podjetja, ki jih poskušajo spodbujati, "a se vse začne in konča pri denarju", ki ga na ministrstvu nimajo dovolj, da bi jih podprli v zadostni meri. T. i. start-up podjetja pa so vseeno premalo, da bi lahko prenesli vse breme stečajev. "So pa jedro, kjer bi lahko nastala kakšna nova uspešna zgodba," je optimističen minister.
Glede političnega kadrovanja ima svoje mnenje. Politike smo po njegovih besedah skoraj izobčili in ne bi smeli več ničesar početi. "Če je kdo strokovnjak, naj prevzame odgovorno delovno mesto in prevzame odgovornost. In če ga je politika namestila na to delovno mesto, naj prevzame odgovornost," je prepričan.