Članstvo zahteva bolj odločen ne privatizaciji, zato bo Židan moral iti proti obljubam, ki jih je Slovenija  dala Evropski komisiji. Foto: BoBo
Članstvo zahteva bolj odločen ne privatizaciji, zato bo Židan moral iti proti obljubam, ki jih je Slovenija dala Evropski komisiji. Foto: BoBo

Židan meni, da so bile EU-ju zaveze za prodajo državnih podjetij dane v drugačnih razmerah, kot so sedaj. To je bil čas, ko je država težko prišla do posojil, obrestna mera za slovenski državni dolg je bila izjemno visoka, nestabilno je bilo gibanje brezposelnih. Zdaj je po njegovem mnenju stanje v Sloveniji povsem drugačno, saj imamo ponovno gospodarsko rast, celo eno najvišjih v EU-ju, upad števila brezposelnih in veliko zaupanje zunanjih vlagateljev.

.
Po ocenah SD-ja je prišel čas, ko se lahko tudi z evropskimi partnerji opravi pogovor, ali in pod kakšnimi pogoji je možno aktualni seznam 15 podjetij dopolniti, spremeniti ali prilagoditi. Povedal je, da so prve pogovore opravili v Evropskem parlamentu, in sicer v skupini evropskih socialistov S&D. Kot je Židan razumel nekatere izjave Evropske komisije, so tudi oni pripravljeni na tovrstne pogovore.

A ob tem je izpostavil pristojnost premierja Mira Cerarja in finančnega ministra Dušana Mramorja, ki sta v neposrednih pogovorih s pristojnimi v Bruslju, da preverijo možnosti, da Slovenija glede privatizacije najde kakšno boljšo rešitev.

Nezadovoljstvo članov
Na sobotnem kongresu SD-ja je bilo namreč slišati več pozivov proti privatizaciji in k jasnemu stališču stranke pri tej temi. Židan je v zvezi s tem dejal, da v SD-ju ne pristajajo več na razpravo o razprodaji državnega premoženja, pristajajo pa na razpravo o strategiji upravljanja premoženja. Ob tem je zagotovil, da koalicija ni ogrožena, saj je to stališče skladno s koalicijsko pogodbo.

Dotaknil se je tudi napovedi opozicijskega ZL-ja, da se bodo proti privatizaciji borili tako s protesti kot tudi morda z referendumom in spomnil, da prodajni seznam nima več opravka z vlado, saj ga je sprejel DZ, ki pa odločitev lahko tudi spremeni.

O tem, kako bi ravnali v primeru, če bi ZL v DZ vložil pobudo za posvetovalni referendum o tem naj državni zbor ponovno odloči o privatizaciji, v SD-ju še niso govorili. Za zdaj ne vedo, ali obstaja ta možnost. Če bodo ugotovili, da obstaja, se bodo do tega opredelili, je dodal Židan. Med večjimi izzivi, ki jih letos čakajo, pa je predsednik SD naštel sprejetje rebalansa proračuna za letos, kot drugo kritično točko pa strategijo za upravljanje z državnimi naložbami.