Minister Židan si je ogledal posledice suše na Krškem polju. Foto: Goran Rovan
Minister Židan si je ogledal posledice suše na Krškem polju. Foto: Goran Rovan
Suša kljub manjšim padavinam še ni rekla svoje zadnje besede. Foto: Goran Rovan
Židan zaradi suše v Posavju

Slovenijo so prizadele moča, poplave in suša, ki je tudi tam, "kjer se namaka in so najboljša tehnološka navodila, povzročila hudo škodo", ugotavlja kmetijski minister. Ob tem je opomnil, da si suše pri nas tako sledijo, da ne bomo več mogli govoriti o posameznih katastrofah, ampak o stanju, pri čemer pa opozarja, da je denar, namenjen namakanju, še vedno neizrabljen.

Židan je ob obisku Dolenjske še pojasnil, da je bila škoda prijavljena v vseh občinah, ponekod pa so že začeli ocenjevati škodo. Lani je popis škode znašal 56 milijonov evrov, minister pa ocenjuje, da se bo znesek tudi letos gibal okoli te številke.

Predčasna akontacija že oktobra
Ukrep predčasne akontacije neposrednih plačil, ki bodo lahko na polovici oktobra, so že aktivirali, pri tem pa minister pričakuje, da bodo vsi župani občin, kjer je škoda, to prijavili izpostavam uprave za zaščito pred nesrečami, ki bo nato sprožila postopke popisovanja, na podlagi katerega je mogoče pripraviti sanacijski program na ravni države.

Židan je sicer že ob obisku Pomurja in Podravja pretekli teden poudaril, da je škoda zaradi letošnje suše že presegla tri promile državnih prihodkov, zato bo zagotovo razglašena naravna nesreča, če bodo ustrezno izpeljani potrebni postopki.

"Projekti se vlečejo predlogo"
Kmetovalec Franc Flajšman iz vasi Kalce-Naklo v krški občini, kjer ima prašičjo farmo s 300 prašiči, ugotavlja, da se projekti za namakanje vlečejo predolgo. Na njegovem območju že več kot šest let. Sam je prepričan, da je tudi namakanje koruze lahko ekonomsko upravičeno, saj bi imel stalno krmo za svoje prašiče. Zaradi letošnje suše jo bo namreč namesto 120 ton pridelal le od 20 do 30 ton. Zato bo moral dokupiti krmo ali zmanjšati stalež živali na svoji farmi.

Tudi oškodovanci, ki so utrpeli škodo zaradi toče, upajo, da jim bo država kaj pomagala. Ne pričakujejo zgolj odškodnin, saj so možnosti lahko tudi drugje, je prepričan vinogradnik in sadjar Stane Voglar iz Libelja, ki pravi: "Če bi nam država brisala vsaj invalidsko in pokojninsko zavarovanje in če bi katastrski dohodek ostal na tej ravni, ko je zdaj, bi veliko naredila za nas. In če nas je že narava kaznovala, ni treba, da nas še država."

Židan zaradi suše v Posavju