Slovenija
Predsednik SD-ja Dejan Židan je po seji predsedstva stranke dejal, da je pogodba o sodelovanju manjšinske vlade z Levico za stranko ustrezna. Foto: BoBo
Protokol o sodelovanju tako med strankami petorčka kot z Levico mora biti po Cerarjevih besedah zelo jasno napisan in tudi spoštovan (na fotografiji Miro Cerar ob prihodu na pogajanja v Kamnik). Foto: BoBo
V sredo bosta v DZ vloženi dve kandidaturi - Šarčeva za mandatarja in Židanova za predsednika državnega zbora. Bosta dobila podporo? Foto: BoBo
Violeta Tomić
Violeta Tomić je po sestanku s petorčkom dejala, da Levica ne bo privolila v to, da bi po njihovi podpori Marjanu Šarcu za mandatarja izpogajane socialne ukrepe naknadno odstranili. Foto: BoBo
Janez Janša, Matej Tonin in Marjan Šarec
Matej Tonin bo držal obljubo in odstopil z mesta predsednika DZ-ja, so zatrdili v NSi-ju. Foto: BoBo
VIDEO
SMC glede manjšinske vlade
VIDEO
SD pričakuje dober razplet
VIDEO
V Levici čakajo na strank...
VIDEO
Pogajanja se nadaljujejo

Dodaj v

Židan: "Verjamemo, da bo Šarec izvoljen za mandatarja in bo hitro sestavil vlado"

Sporazum o partnerstvu z Levico še ni usklajen
7. avgust 2018 ob 08:46,
zadnji poseg: 7. avgust 2018 ob 20:02
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Peterica strank je na pobudo Levice usklajevala protokol o sodelovanju manjšinske vlade z Levico, a končnega dogovora še niso sklenili. SD in SMC sta napovedala podporo kandidaturi Marjana Šarca s podpisi poslancev.

Vsebinsko je vseh šest strank sporazum o partnerstvu potrdilo že včeraj, danes pa je na pobudo Levice potekalo še usklajevanje na ravni strokovnih skupin okoli oblikovanja protokola o sodelovanju peterice z Levico. Po treh urah je sklep strokovne skupine, "da je bil narejen velik korak k uskladitvi končnega dokumenta, da pa še vedno ostaja nekaj odprtih točk protokola, ki se bodo predvidoma reševale v prihodnjih dneh", so sporočili iz Liste Marjana Šarca.

Židan: Za SD pogodba ustrezna
Za stranko SD je partnerska pogodba o sodelovanju manjšinske vlade z Levico ustrezna, je po seji predsedstva, ki je v popoldanskih urah sledila usklajevanju petorčka z Levico, v izjavi za javnost dejal predsednik SD-ja Dejan Židan. Predsedstvo je pogodbo tako potrdilo, zdaj pa bo sledilo potrjevanje še po strankinih odborih po Sloveniji.

V stranki jih veseli, da je pogodba socialna, saj jim je vanjo uspelo vključiti zaščito ljudi, ki so najšibkejši, to pomeni dvig minimalne plače in pokojnin. "Pokojnina za polno delovno dobo bo višja, kot je prag revščine," je poudaril Židan. V pogodbo so zapisali tudi usmerjenost k razvoju. "Povečujejo se vlaganja v razvojno infrastrukturo in kulturo, glede preživetja slovenskega naroda se moramo zavedati, da smo preživeli, ker smo varovali jezik in kulturo," je dodal.

Koalicija bi bila po njegovem mnenju učinkovitejša, če bi bilo v vladi vseh šest strank, a v SD-ju so pripravljeni sodelovati tudi v manjšinski koaliciji petih strank s podporo Levice od zunaj. Poslanci SD-ja bodo tako prispevali svoje podpise za kandidaturo Šarca za predsednika vlade. "Verjamemo, da bo Marjan Šarec izvoljen za mandatarja in bo hitro sestavil vlado, ki bo realizirala kvalitetno partnersko pogodbo," je sklenil Židan.

Cerar: SMC podpira Šarčevo kandidaturo
V SMC-ju so se soglasno odločili, da bodo s podpisi poslancev podprli kandidaturo Šarca, je po seji stranke dejal predsednik SMC-ja Miro Cerar. "Želimo si koalicijski sporazum, ki še ni oblikovan, saj je pri pogajanjih z Levico prišlo do razhajanj glede načina sodelovanja med nami," je dejal v izjavi za javnost.

"Obžalujem nekatere izjave predstavnikov levice, saj ne pripomorejo h konstruktivnemu dialogu in sestavljanju vlade, za kar si v SMC-ju ves čas prizadevamo, imeti je treba potrpljenje, biti spoštljiv, zato zavračam izjave, kot je tista Violete Tomić," je opozoril na izjavo poslanke o "Levici kot privesku neoliberalne vlade".

Protokol o sodelovanju tako med strankami petorčka kot z Levico mora biti po Cerarjevih besedah zelo jasno napisan in tudi spoštovan. "Če ne bomo mogli učinkovito voditi vlade, potem je ni smiselno sestavljati," je bil jasen.

Javnofinančno ovrednotenje
Svet SMC-ja pričakuje v prihodnjih dneh javnofinančno ovrednotenje celotnega sporazuma, ki je vsebinsko že zelo dobro dorečen. "Šele takrat bomo videli, koliko naše postavke v sporazumu presegajo fiskalni okvir, da bomo lahko znotraj okvira postavili prioritete vlade, s tem pa je povezano tudi oblikovanje resorjev," je pojasnil Cerar.

Cerar: Predlog petorčka "korekten"
Kje se petorček največ razhaja z Levico glede sodelovanja? "Nekatere predloge Levice smo upoštevali, a smo jih nadgradili s predlogi, ki omogočajo konstruktivno sodelovanje, saj je sodelovanje manjšinske vlade s stranko, ki jo podpira, zelo občutljiva zadeva," je odgovoril na novinarkino vprašanje in dodal, da je bil predlog petorčka "korekten".

Koalicijska pogodba se je z Levico usklajevala pod predpostavko, da stranka vstopi v vlado. "To, da so se premislili, je velik izziv za vse nas, ki smo pri vsebinskem delu pri marsičem popustili bolj, kot če bi vedeli, da Levica ne želi biti član vlade in prevzeti polne odgovornosti, za kar je res potreben pogum," je sklenil Cerar.

Tomić: Levica ni šla v politiko, da bo privesek neoliberalni vladi
Predlog sodelovanja, ki ga je napisala Levica, je sicer peterica zavrnila in oblikovala svojega. Največja razhajanja naj bi bila sicer pri določanju načina dela. "V teh pičlih dveh dnevih smo vendarle uspeli vnesti nekatere socialne ukrepe v koalicijsko pogodbo. A pojavlja se tendenca, da bi po naši podpori Marjanu Šarcu za mandatarja – o čemer naše članstvo odloča na referendumu – te socialne ukrepe naknadno odstranili. V to ne moremo privoliti. Pri ključnih stvareh še nismo našli konsenza, je pa upanje, da to uredijo v četrtek na pogovoru med predsedniki teh strank," pa je po pogovorih povedala Violeta Tomić iz Levice.

Ob tem je Tomićeva poudarila, da Levica ni šla v politiko, da "bi bila privesek neoliberalni vladi", ampak so prišli z obljubo, da bodo spremenili politike, ne samo obrazov. Levica sicer po besedah Luke Mesca ne bo podprla Marjana Šarca za mandatarja, dokler protokol ne bo usklajen in dano zagotovilo, da se ne bo spreminjal.

Tonin bo držal obljubo in odstopil
Predsednik DZ-ja Matej Tonin ne bo požrl besede, ki jo je dal ob izvolitvi na to funkcijo, in bo z nje odstopil, so zatrdili v NSi-ju po ponedeljkovem dogovoru petorčka pod okriljem LMŠ-ja, da bo na to mesto predlagal prvaka SD-ja Dejana Židana.

Spomnimo, da je Tonin ob svoji izvolitvi 22. junija napovedal, da ne bo ovira prihodnji koaliciji in da se je s predsedniške funkcije pripravljen umakniti, ko bo prihodnja koalicija znana. Kot so pojasnili v NSi-ju, zdaj ko se LMŠ s še štirimi strankami pogovarja o manjšinski vladi s podporo Levice, iščejo pot, da se Toninova obljuba postopkovno učinkovito in pravilno izpelje.

Je pa treba pred Toninovim odstopom izvoliti podpredsednika, ki bo namesto njega vodil sejo, navajajo v državnem zboru (DZ), kjer so pojasnili, da morajo biti pred Toninovim odstopom imenovani podpredsedniki oziroma vsaj eden izmed njih, ki bo lahko vodil sejo namesto Tonina. Temu bo funkcija prenehala, ko se bo DZ seznanil z njegovim odstopom.

Seje v vmesnem času ne more voditi najstarejši poslanec, saj je to predpisano le za ustanovno sejo ob začetku mandata do izvolitve predsednika DZ-ja, so še pojasnili.


Odprta vprašanja ostajajo

Čas ni zaveznik nikogar v zgodbi o oblikovanju koalicije, prav veliko manevrskega prostora pred petkom, ko bo potekel drugi krog iskanja mandatarja, nimajo. V ponedeljek bo odločanje poslank in poslancev.

Po vseh peripetijah v koalicijskih usklajevanjih se je tako le zgodil premik glede oblikovanja vlade. Peterica strank bo v sredo v DZ vložila kandidaturi Šarca za mandatarja in Židana za predsednika DZ-ja. Ob tem odprta vprašanja ostajajo. Med drugim to, ali bo peterčku in Levici uspelo uskladiti protokol o sodelovanju, pa tudi, ali bo Levica prikimala predlogu peterice, da Dejan Židan postane predsednik DZ.

Kaj pa SAB in DeSUS?
V SAB-u bodo z dokončnimi odločitvami počakali in o vstopu v koalicijo odločali, ko bo dogovorjeno vse, torej partnerska pogodba, protokol o sodelovanju z Levico in kadrovski razrez. V DeSUS-u pa si bodo čas za vnovičen pogovor vzeli, ko bo Šarec potrjen za mandatarja.

Celotne izjave Violete Tomić, Dejana Židana in Mira Cerarja v videu spodaj.

A. S., G. K.
Prijavi napako
Komentarji
knedlck
# 07.08.2018 ob 08:57
@NOPCBS

zato da vse kar bo vlada dobrga nardila se bojo kitili s tem. Kar bo pa slabo, pa niso oni krivi, saj niso v vladi. za njih je to win-win
ZETAC
# 07.08.2018 ob 08:59
Če so prejšnjo koalicijo krasili visoki moralno etični standardi, bo tole koalicijo, ki se sedaj nakazuje, velika in brezpogojna medsebojna ljubezen, pa kaj bi radi lubi Slovenci še več...
Reset
# 07.08.2018 ob 09:01
Manjšinska vlada nikakor ni v interesu nas, volivcev, ki si želimo konkretnih sprememb. Ponovne volitve pa nikakor niso v interesu strank, ki so se komaj prebile v parlament, saj bi ob ponovnem premešanju kart najverjetneje izpadle. Posledica je vlada za vsako ceno - ni panike, saj častijo volivci.
Kvantni mehanik
# 07.08.2018 ob 09:03
Predlagam, da vlado postavita kar poslanca manjšin, drugi pa naj z njo projektno sodelujejo.

Manjšinska vlada press.
krumpek
# 07.08.2018 ob 09:11
Iz koalicijske pogodbe - stran 30

Uvedba učnih vsebin učenje o odgovornem in aktivnem državljanstvu (»Državljanska vzgoja« / »Domovinska vzgoja« v srednje šole) Levica: to je ideološki poseg v učne načrte

Od stranke , ki na svojem kongresu ne izobesi SLO zastave in poje Internacionalo drugačnega mnenja niti ni za pričakovati. .
BAD
# 07.08.2018 ob 09:03
Ko človek misli, da v "naši" državi ne more biti nobenega presenečenja več, dobimo za predsednika vlade imitatorja g. Drnovška. To je edino kar tov. Šarca povezuje z politiko, da je bil imitator g. Drnovška.
Slovenija je dejansko imitacija drugih držav, ker nikoli ni postala država v pravem pomenu besede, ker nismo naredili lustracije takrat ko je bilo to nujno potrebno, takega predsednika tudi potrebuje.
conanbarbarian
# 07.08.2018 ob 09:02
Katastrofa, levičarji hočejo oblast za vsako ceno ! Razpišite že enkrat nove volitve !
Kvantni mehanik
# 07.08.2018 ob 09:06
Projektno sodelovanje z Levico, koordinacijski sestanki vsake tri mesece, Levica nosilka nekaterih skupnih projektov -- hkrati pa opozicijska stranka?????

Projektno delo se izvaja na ministrstvih, koordinacijski sestanki pa so seje vlade. Naj jim to prosim kdo pove.

Neverjetno, kakšne nore vragolije se gredo pri Levici, samo da jim ne bi bilo treba prevzeti odgovornosti vladanja. In na kaj pristajajo Šarec & Co., samo da bi napraskali tisto večino.

Krave na polju se vam smejijo.
Vijolčni1
# 07.08.2018 ob 09:05
Ta človek bi res naredil vse, da bi v njegovem življenjepisu pisalo “predsednik vlade za eno leto”. Sramota
viljam_s
# 07.08.2018 ob 09:02
Pa saj pri zdravi pameti ne moreš volit za Šarca če si parlamentarec. Zanimam ne kako bo to naredil Cerar ki je ustavni pravnik, redni profesor in bivši premier. Kaj resnično levi nimajo več nobenih meril? To ne spominja na slovenske takse kjer diplomirajo in doktorirajo vsi, brez selekcije, potem se pa čudijo da je vse brez vrednosti.
MYX8
# 07.08.2018 ob 09:04
S takšno vlado, Slovenija ne potrebuje sovražnikov. Bolje bi bilo, da sploh ne bi imeli vlade, kot pa, da dobimo vlado v takšni obliki s takšnimi akterji.
NOPCBS
# 07.08.2018 ob 08:54
Ce bo taka 5plus1 vlada potrjena, bo imela Levica definitivno veliko medijsko pokritost in to v asociaciji z vlado,

zakaj potem ne gredo kar v vlado?

kompliciranje za brezveze
Godfather11
# 07.08.2018 ob 09:22
Cerar je pred par meseci odstopil z mesta predsednika vlade, ker je rekel da s koalicijskimi partnerji ne da delat, ter da je preveč vpliva lobijev (beri stricev) iz ozadja. In sedaj bo verjetno SMC v podprl isto vlado, zraven pa bo poleg Kahla, ministra za vse resorje, še oportuna Levica, ki ne bi prevzela nobene odgovornosti, vlado pa bo izsiljevala na vsakem glasovanju. Razumi kdo more. Edina razlaga je očitno, da so liderji strank "novih obrazov" le kmetje na šahovnici lobijev iz ozadja, ki so jih ti dejansko preko medijske mašinerije postavili, in ob neposlušnosti jih lahko tudi hitro ukinejo.
TineB
# 07.08.2018 ob 09:24
Pa kak kretenizem je to?

Podpirajo nekoga za mandatarja, ne pa nujno njegove vlade?

In kateri bizgec bi na to pristal? Da se da za mandatarja izvolit, ne da bi imel potem zagotovljenih 46 glasov za izvolitev vlade. Aja, Serpentinšek, ja. Se sliši logično.
KovacevZrebec
# 07.08.2018 ob 09:12
Trije jezdeci apokalipse in dva pogube
prizemljen
# 07.08.2018 ob 09:19
Imamo predlog za mandatarja?
- Skoraj. Morajo ga še uradno vložiti-
Imamo mandatarja?
- Verjetno. Potem, ko bodo vložili predlog in glasovali o njem?
Imamo vlado?
- (še) Ne.
Jo bomo imeli?
- ?? Najbrž.
- Bo "petorček"?
- ?? Najbrž.
kako bo delovala
- ????????????????????????????????????
- Počakajmo, na prvi sestanek o prodaji NLB.
heristalski166
# 07.08.2018 ob 09:09
vlada namenjena predvsem temu da se podelijo strankarski klientelistični korenčki v smislu službic za nedoločen čas na ministrstvu za digitalizacijo in za spodbujanje digitalizacije, čist izrojena slovenska politika
Hijena
# 07.08.2018 ob 09:10
Kaj pa mislijo, da bodo naredili?
Že močnejše vlade so imele probleme, to bo pa ena velika komedija. Ne navijam ne za SDS, SD, LMŠ, Levico,...itd. ampak si želim stabilne vlade, ki bi enkrat za spremembo naredila nekaj za državo, ne samo za svoje!!!
gerder433
# 07.08.2018 ob 09:24
vse na silo samo da smo na oblasti
Churchill W.
# 07.08.2018 ob 10:52
@cat in a sack
# 07.08.2018 ob 10:05
@Skippy
Če pogledaš program levice:
...
- ukinitev državljanske vzgoje v šolah
- proti ukrepom za povečanje rodnosti
- proti zunanjim investicijam
...

Je namen levice izolacija in uničenje države, kot jo poznaš.


Bolj se nebi mogel strinjati - to je dejansko uničenje! Včeraj sem si vzel čas in prebral predlog in predvsem popravke ter zahteve Levice kaj mora biti vključeno vanjo. Točno ti trije, ki jih navajaš so tudi meni padli v oči.
- ukinitev državljanske vzgoje v šolah
Zakaj bi otroci poznali slovenske državne simbole, se učili himne, se učili zgodovino Slovenije, se učili kako deluje država - le tisto kar poznaš lahko razumeš, in rad imaš lahko tisto kar poznaš! Predvidevam, da tako kot so zapisali, da bi morala Slovenija obvezno zmanjšati uporabo svinjskega mesa - vemo kdo ga ne je iz verskega prepričanja - je tudi državljanjska vzgoja trn v peti iz istega razloga. Zakaj bi naši otroci, otroci slovenskih staršev učili o tem? Zakaj bi se prišleki učili o državi v kateri živijo? Ukinimo in bodimo multi-kulti, da ne bodo razni AI in ostali ki se borijo za človekove pravice slučajno imeli razloga, da diskriminiramo manjšine, ker se morajo učiti o Slovenij, o njenih nacionalnih simbolih, o njeni zgodovini.

- proti ukrepom za povečanje rodnosti
Naj razume kdor more, jaz žal nisem med njimi. V eni sapi zagovarjajo stabilno gospodarsko okolje, trdna delovna mesta, ki bodo mladim omogočila varno zaposlitev in s tem možnost pridobitve kredita, da si lahko kupijo, zgradijo svoj domek, ne pa da so na plečih staršev ali pa plačujejo odiralske najemnine. Stabilnost tudi omogoča, da se bodo mladi prej odločali za ustvarjanje družin, saj vsi vemo kako gre: "Najprej štalca poj pa kravca:" A v nadaljevanju se ne strinjajo s tem kar zagovarjajo, saj so predvsem to - stabilno gospodarsko okolje, varne zaposlitve, možnost stanovanjskih kreditov, razlog za povečanje rodnosti.
Ah, kaj nam bodo slovenski otroci, otroci slovenske matere in očeta. Rodnost nam bodo prinesli vsi tisti, ki si življenjski prostor pod soncem iščejo z migracijami, v njihovi kulturi pa je da imajo 5, 6 otrok. Otrok bo kmalu preveč in zato ne potrebujemo še dodatnih spodbujevalcev, da bi jih bilo še več!

- proti zunanjim investicijam
Ja, tujci bodo vse pokupili - ne investirali, kupili!!! - zato da bo Slovenec hlapčeval za minimalca ali še manj! Tudi zagonska podjetja se ne smejo financirati s tujim kapitalom! Kot da jim ni jasno, da smo na področju inovacij, visoko tehnoloških in okolju prijaznih (tudi to gospodarsko politiko zahtevajo zapisano v koalicijski pogodbi) podjetij med zelo naprednimi, ne samo v Evropi ampak globalno. 3 mladi nadobudneži, ki sedijo in premlevajo kaj bi počeli dobijo idejo, naredijo načrt a zmanjka jim denarja. Nasprotujejo tudi subvencioniranju podjetij s strani države!!! Ja kako jo boš pa izpeljal če nimaš svojega denarja zato da izdelaš še kaj več kot prototip? Državne subvencije se ukinijo, tujega denarja ne smemo sprejeti, slovenska podjetja pa so samo še cm nad vodo! Lastili bi si ideje, inovacije, a preprečevali njihov zagon in preboj na trg! Če pa bi kateri od teh mandelcev z idejami slučajno imel dovolj premožne starše, da investirajo v svojega nadobudneža, ga bo pa država tako opilila z davki, da spet ne bo nič s tem!

Levica in njihov gospodarski program je največji polom za to državo, katere najboljši izvozni artikel, z največjo dodano vrednostjo, z najbolje plačanimi delovnimi mesti in z najbolj okolju prijaznim poslovnim modelom je znanje! Ampak tudi tega bi preprečili, ker je v današnjem šolskem sistemu preveč praktičnih ur pouka in premalo povdarka na splošni izobrazbi in razgledanosti.

p.s. dvomim, da bi nasprotovali uvedbi marksizma v šolski sistem!
najdise
# 07.08.2018 ob 15:08
Baje levica že tiska bone za bencin.
TineB
# 07.08.2018 ob 09:33
Upam, da nas članstvo levice odreši in na notranjem referendumu glasuje proti podpori Šarcu in njegovi vladi. In bo mir s tem cirkusom.

Državljanska vzgoja je ideološka zadeva? Pa to ni res! Skoraj vsaka država ima neke vrste "civics" v šoli - vzgojo za državljana.

Kjer se otrokom pove, kaj država je, kaj je parlament, kaj dela predsednik vlade, kaj ministri, kaj predsednik države, kaj poslanci. Kaj so volitve. Kako se voli. Kaj je ustava. Kaj so davki, Kaj proračun. Zakaj plačujemo davke. O državnih simbolih. Učijo se himne. Kaj so občine in kaj delajo. Kaj župani in občinski sveti. Kaj je EU itd

OSNOVE. Res osnovne info za otroke, ki odraščajo v državljane.

Za Levico je pa to ideološka tema?

Že Gaber in LDS (in kasneje Lukšič in Pikalo v SD) so imeli to fiksacijo in neko spreverženo predstavo, da je državljanska vzgoja neke vrste vzgoja v hitlerjugend in zato nesprejemljiva za "vrednostno in ideološko nevtralne šole". Kaj?
Bivši uporabnik
# 07.08.2018 ob 17:16
Ko vidim Levico in Tomicevo mi gre po glavi le odhod iz te banana republike.
resnicar
# 07.08.2018 ob 15:15
Edina stranka z jasnimi in dobrohotnimi cilji je Levica. Zabijte si že enkrat to v glavo, desničarji.

Cilji so lahko dobri, problem je izvedba. Ti socialistični eksperimenti širom sveta ena sama revščina. Ne hvala.
Churchill W.
# 07.08.2018 ob 10:10
NSi je dobila 2x priložnost pred Levico, pa je v pogajanjih dosegla, da vse njihove zahteve gredo v koalicijsko pogodbo, potem pa ... je imela neke svoje računice in rekla Sajonara.....

Tonin je jasno povedal, da ne odstopajo iz pogajanj zaradi programskih razlik, priznal je tudi da je bilo veliko njihovih "želja" upoštevanih in da so v mnogih zadevah sprejeli kompromis. Ja pa povedal, da so razmerja znotraj te koalicije tista zardi katerih se umikajo. Židan, Cerar in Erjavec se živi ne morejo med sabo! In če k temu dodaš še Alenko, ter pa komika neizkušenega v državni politiki, tudi slepemu, neumnemu in gluhemu postane jasno, da to enostavno ne more delovati!

Verjemite - ti ljudje se med sabo zelo dobro poznajo! Saj se konec koncev leta in leta gledajo iz pisarne v pisarno in se srečujejo na hodnikih našega "hrama demokracije"! So stvari, ki jih mi državljani ne vemo, ker nimamo kamere, ki bi prenašala dogajanje na hodnikih, niti zvočnikov ki bi prenašali pogovore pred ali za zaprtimi vrati poslanskih skupin!

Samo poglej si še 1x posnetek včerajšnje izjave Šarca. Lahko daš na "mute", ker ni bistvo sebina ampak mimika obrazov veljakov, ki bodo vodili to državo.

Šarec - utrujen kot še nikoli v življenju z nasmehom, ki pa ni prepričljiv.
Židan - nasmeh do ušes in še večji bi bil, če bi se le lahko dalo
Alenka - v ozadju s ciničnim nasmehom, ki govori "pa da te vidim "komik", kako boš tole krmaril, glede na to da sem bila jaz največja tarča posmeha"
Erjavec - tako kislega obraza, kot da bi pojedel kilo limon
Cerar - kamera ga sploh ni pokazala

Teh 5 na kavo ne more skupaj zaradi osebnih zamer in podtikanj, kaj šele voditi državo.

Manj poslušajte politike in več glejte njihove mimike obrazov ter kretnje. Govor se da naučiti, nasmeh se da narediti, obrazno mimiko pa se brez trdega treninga ne da spremeniti! Človek ki ne govori lahko pove več kot tisti, ki ima 1 urni govor!
znagovalec
# 07.08.2018 ob 09:24
Glede na to da levica ščiti največjo pralnico NLB in leglo korupcije javno zdravstvo bi bila ta vlada res dodana vrednost.
Simba
# 07.08.2018 ob 17:24
Tomić: Levica ni šla v politiko, da bo privesek neoliberalni vladi

Kvantni Mehanik: "Zakaj jo pa potemtakem mislite podprti v bistvenem, tj. v njenem obstoju???????????????"

Ker niso privesek... no, mogoče so pudlji?
gregori
# 07.08.2018 ob 13:05
A bodo igralci vodili Slovenijo? Marjan,Violeta,???
Vendar igralci so vajeni ,da imajo v ozadju šepetalce .
TineB
# 07.08.2018 ob 16:54
Je pa tole res zabavno ... za Levico je vlada Peterčka neoliberlana. Da crkneš od smeha!

Tole , kar klamfa Peterček skupaj, je neke vrste socialdemokratska tretja pot, zelo blaga. Tisto z NSi je kazalo na neko običajno zahodno ekonomsko politiko, kjer je javno in zasebno lepo uravnoteženo.

In potem se čudite, če Levico uvrščamo med ekstremno levico oziroma med neosocialiste. Ker to so. Ker če bi bili normalno levi, vlade Peterčka ne bi imenovali za neoliberlano vlado, ampak za levo-sredinsko. S poudarkom na levo.

Pri nas nobena stranka ne zagovarja neoliberalizma. To, da spodbujaš zasebno podjetništvo in uravnotežaš javno in zasebno, je normalno. Ne pa neoliberalizem. Neoliberalizem vključuje totalni razkroj javnega - množične privatizacije osnovne infrastrukture in osnovnih socialnih storitev. Niti v Evropi tega ni, v Sloveniji pa še najmanj.

Res, s tem neoliberalizmom se opleta, pa sploh ne vedo, zakaj gre. Za Violeto je itak fašistično in liberalno VSE, kar ni ideja in stališče Levice.

Bi razumel, da bi se borili za močno socialno državo. Kar je point socialnedemokracije. Ampak Levica se bori proti zasebnemu sektorju in kapitalu , tudi malim družinskim podjetjem - kar je pa tipično NEOSOCIALISTIČNO stališče.
Soni
# 07.08.2018 ob 13:46
Pri nas manjšinska vlada preprosto ne more uspevati!
Prefrigani Mesec bo postal predsednik vlade v ozadju, odgovornosti pa ne bo imel nobene!
Najslabša možna rešitev, ki so si jo lahko izmislili! Stvar ne bo zdržala več kot nekaj mesecev, Janša pa se bo povzpel kot rešitelj iz te godlje.
Bravo leva stran, res ste zablesteli!
Kvantni mehanik
# 07.08.2018 ob 09:10
Ampak da ne bo pomote: v celoti podpiram konstituiranje takšne vlade. Lepo nam je bilo razloženo, kaj je vodilni kriterij in kakšna je parlamentarna aritmetika. Vodilnemu saj-vemo-kateremu kriteriju sledi 52 poslancev, 36 pa ne. Je čisto jasno, kdo ima več, in poskušati s čemerkoli drugem v takem ozračju je popolnoma deplasirano.

Postavite torej vašo vlado in vladajte! Sodili vas bomo po slednjem.
Voly
# 07.08.2018 ob 18:07
Ne, levica je šla v politiko, da bo vedrila in oblačila v opoziciji, kar je najbolj udobno!
Ne boste menda rekli, gospa Tomić, da ste šli v politiko, ker ste hoteli kaj delati!?
themetun
# 07.08.2018 ob 09:44
Že v Petorčku so stranke, ki so poskrbele za razpadlo zadnjo koalicijo. Zdaj pa naj bi se usklajevale še z dvema drugima strankama + še z Ekstremno Levico? To pa niti Serpentinšku ne mroe biti smešno.
cat in a sack
# 07.08.2018 ob 09:43
Saj je včeraj Šarec lepo rekel, da bodo predlagali njega za mandatarja "ne glede na vse" - kar v grobem pomeni sestava manjšinske vlade ne glede na vse, četudi bo to vlada teh petih strank.

Smešno je, da se še teh 5 med sabo ne razume, ob enem pa računajo na zunanjo podporo levice in nsi pri projektih, ki bi ustrezali eni ali drugi ? Šarec ima eno in edino željo in to je postati PM, četudi za en dan. Tisti brivec bo pa direktor nevladno(vladnega) inštituta internetne policije :D Ostali nevladniki bodo pa tako kot levica odločali pri sprejemanju zakonov - a v končni fazi čisto brez odgovornosti.

Sicer pa, to smo/ste izvolili. Srečno Slovenija.
TineB
# 07.08.2018 ob 17:01
@cairns

V socializmu elite nikoli niso lačne. So zelo site. Lačen je samo nategnjen narod.

Violeta in Lukec & Co bodo že poskrbeli zase.

Bodo nacionalizirali fensi pekarnice in bistroje, kjer se bodo lahko nažirali finih stvari. Narod bo pa žulil travo. Že videno nekoč.

Ko je Titej imel vse ... po nekaj rezidenc v vsaki republiki, lovske koče, vile v hribih, dvorce, vile na morju, Mercedese, Rolls-Royce, jahte, svoj vlak, svojega kuharja in lastno dostavo dobrot z Zahoda itd

Folk je imel pa bone za omejeno količino osnovnih živil in higienskih pripomočkov, buse in trolejbuse, tramvaje in kolesa. Celo avto je imel na začetku redko kdo. To je prišlo kasneje, z Zastavo, Cimosom in IMVjem.

Ne se ti za socialistične elite bati. Znajo dobro zase poskrbeti. Tudi Maduru nič ne manjka. Castru tudi ne. In tudi ne Kimu.
janroz
# 07.08.2018 ob 15:54
Če Šarec sprejme pogoje Levice glede sodelovanja potem resnično dokazuje, da je lažnivec in da mu je izključno za oblast, kajti sprejem teh pogojev je negiranje obljub, ki jih je dajal pred volitvami. Bistveno ampak res bistveno lažje bi se uskladili z NSi ali SDS in za povrhu bi s tem obdržali obraz glede predvolilnih napovedi tako pa je edina zaveza, ki so jo dali - nesodelovanje z Janšo izpolnjena in nič drugega. Zavedati se je treba, da bosta Levica in SD imela prevlado v tej vladi in take politike se resnično bojim. Ostane nam samo to, da gremo iz EU in Nata in se priključimo Bosni, Kosovu ...in skupaj "kljubujemo" zahodu ... tako kot Venezuela.
cairns
# 07.08.2018 ob 13:47
Breznik55
Vendar pa enkrat spoznaš da ni važno katero stopnjo izobrazbe imaš ampak splošna iznajdljivost, marljivost in predanost temu, da nekaj ustvariš.

Tudi jaz sem imel nekaj sodelavcev ki so končali faks (neki levi kjer ti dajo diplomo tudi če se le pojaviš v predavalnici) in bili v praksi nesposobni bebčki. Ob soočenju s problemom jim je kar ušlo v hlače. So se pa takšni najbolj izživljali nad podrejenimi in s tem hoteli prikriti svojo nesposobnost. To se de dogajalo dokler jim nisem stopil na prste.
boxi
# 07.08.2018 ob 10:09
Kamničani smo se ga pa le znebili ! He,he !
EnGlažek
# 07.08.2018 ob 12:51
Član nove združene stranke je tudi sindikalist Branimir Štrukelj.
Kako je to mogoče da je prvi sindikalist lahko član neke stranke? Občinski svetnik pa ne sme biti niti predsednik lokalnega kulturnega ali športnega društva? Lahko kdo to razloži? Konflikt interesov pa to??
cat in a sack
# 07.08.2018 ob 10:05
@Skippy

Če pogledaš program levice:
...
- ukinitev državljanske vzgoje v šolah
- proti ukrepom za povečanje rodnosti
- proti zunanjim investicijam

...

Je namen levice izolacija in uničenje države, kot jo poznaš.
Churchill W.
# 07.08.2018 ob 09:50
Maboaz
Upam, da Levica odreče glasove za mandatarja!

JAZ TUDI!
Zato da gremo še 1x na volitve, ne pa da se 5 majhnih strank dogovarja na kakšen način bodo sodelovale s še eno majhno stranko, ki bo za povrhu vsega sedela v opoziciji!

In kdor misli, da je je bil edini razlog za odstop Cerarja 2Tir in referendum je precej nevešč branja mimike obraza! Politiki veliko govorijo a po pravilu povedo zelo malo. Prav vsak ima nekaj v naprej pripravljenih stavkov za vsako priložnost, ki pa so brez vsebinski.
Poglejte si nastope Cerarja v zadnjem letu, poglejte si predvsem tiste ko sta poleg njega stala in govorila še Židan in Erjavec. Ti ljudje so tako skregani med sabo, da se niti pogledajo ne. Ko je govoril eden, se je hinavsko smehljal v ozadju drugi. Ko je govoril drugi, se je v ozadju hinavsko nasmihal tretji....itn, itn da je krog zaključen. Ti 3-je ne morejo skupaj niti kave spiti kaj šele kaj več!
In sedaj bomo imeli skupaj:
*** dva prekaljena mačka - Erjavec in Židan,
***dva bivša PV, ki sta na svoji koži občutila vse težave, ki jih prinaša "nov obraz za svež veter" - Alenka in Miro
*** še en "novim obraz", ki dlje od majhne občine Kamnik in pa imitacije Dr. Drnovška še ni prišel
v politiki

ki bodo sodelovali državotvorno, s še eno stranko, ki temelji na preživeli ideološki politiki, katero vodijo filozofi, falirani študentje družboslovja, igralci, kulturni-antropologi, njihova volilna baza pa nosi majice z napisi SKO, podpira Antifo, na shodih poje Internacionalo in ne izobeša najpomembnejšega nacionalnega simbola - zastave.

Pa kdo je tu nor???
Komedija na račun slovenskih davkoplačvelace, ki jo bomo na koncu plačali prav VSI!

In ko bodo začele bonitetne ocene padati, ko se bo vlaganje iz tujine zmanjšalo, ko se bodo krediti podražili, ko bo po tujih medijih v isti vrstici z Drunkerjem omenjem še (po novem "Voznik avtobusa", ki ni prepričan ali mu bo uspelo priti do doma ali pa do bolnišnice, bomo veseli če bo vse kar bomo dobili samo "trojka."
AM
# 07.08.2018 ob 09:38
"pa tudi, ali bo Levica prikimala predlogu peterice, da Dejan Židan postane predsednik državnega zbora."

Če se samo ozrem na izjavo Mesca, ko je dejal, da bi za predsednika DZ lahko izvolili levo-sredinskega kandidata in ne Tonina, osebno mislim da ne bo nobenega problema.
slovenc1
# 07.08.2018 ob 09:33
Volitve so boljše kot manjšinska vlada.
jurlin
# 07.08.2018 ob 09:13
Zeeehhhh...Psi lajajo karavana gre dalje.
Manus
# 07.08.2018 ob 21:18
Židan veliki strokovnjak kmetijstva. V Panviti so pod njegovim vodstvom masovno crkale svinje , uredil je zadevo z teranom in še veliko njegovih kmetijskih uspehov . No in ta človek v sodelovanju z Serpentinškom govori o uspehu. A je Cerar res padel tako nisko, da ga taki ljudje šolajo.
No smetana na torti je levica .
paraBellum
# 07.08.2018 ob 10:49
Slovan65
Levico podpirajo visoko izobraženi intelektualci in študentje.
Desne in neoliberalne stranke podpirajo manj izobraženi ljudje počasnejše pameti.
Kaj je bolje za družbo, da prisluhne prvim ali drugim ?


A šteješ FDV kot izobrazbo?
Reset
# 07.08.2018 ob 09:25
Ponovne volitve bi pobrale manj časa, denarja in predvsem živcev. Vsaki vladi, levi ali desni, želim dolgo in uspešno delo, a rad vidim, da je učinkovitost vlade zagotovljena vsaj v teoriji - takšna nestabilna sestavljanka manjšinske vlade pa mi ne vliva ravno upanja.
Bivši uporabnik
# 07.08.2018 ob 09:25
To, da stranke med seboj ne znajo normalno komunicirati, je samo odsev slovenske družbe, ki se tudi na drugih področjih in nivojih ne zna normalno delovati in komunicirati(razen svetlih izjem, ki pa niso izpostavljene kot zgled). Koliko skreganih sorodnikov, sosedov, sodelavcev in foušije imamo že od vedno. Pregovorni Slovenci, ki zunanjega sovražnika niti ne rabimo.
Zreli in odrasli ljudje in družbe se nimajo problema zmeniti tudi za manjšinsko vlado, med nezrelimi pa niti nobena večinska vlada ne deluje dobro, kar se je dobro videlo že na kar nekaj vladah v preteklosti.
The Stig
# 07.08.2018 ob 13:44
lovan65: Levico podpirajo visoko izobraženi intelektualci in študentje.
Desne in neoliberalne stranke podpirajo manj izobraženi ljudje počasnejše pameti.
Kaj je bolje za družbo, da prisluhne prvim ali drugim ?


a zato smo 'druga Švica' z vedno manj ozemlja in moči, ker nas že 75 let vodijo izobraženi levičarji? kje se pa šolajo? v S. Koreji? Venezueli?
Osupljivo :)
Breznik55
# 07.08.2018 ob 13:36
slovan65: Levico podpirajo visoko izobraženi intelektualci in študentje.
Desne in neoliberalne stranke podpirajo manj izobraženi ljudje počasnejše pameti.
Kaj je bolje za družbo, da prisluhne prvim ali drugim ?


Intelektualci? Visoko izobraženi? Sam sem šel skozi ta sistem izobraževanja in trobljenja o bodočih intelektualcih z namenom vpliva na lastno razmišljanje in sem mu tudi nasedel. Vendar pa enkrat spoznaš da ni važno katero stopnjo izobrazbe imaš ampak splošna iznajdljivost, marljivost in predanost temu, da nekaj ustvariš. Zame so za slovenji največ naredili tisti, ki so iz situacije v kateri drugi jamrajo, poprijeli za delo, bodisi z rokami bodisi z glavo. Zame ni intelektualec tisti, ki konča faks in potem ne ve kaj bi z življenjem, službe v svoji stroki ne dobi,za delo z rokami je pa preveč "izobražen", povrh pa je za vse kriv sistem. Družba naj prisluhne obojim, mogoče pa je to samo mnenje nekoga počasnejše pameti...
Kazalo