Ljubljansko okrožno sodišče je na podlagi izvedenskega mnenja komisije medicinske fakultete že lani odločilo, da Zidar ni sposoben za zapor in mu je prestajanje odložilo do oktobra letos. Njegov odvetnik je že takrat napovedal, da tudi v prihodnje ne bo. Vse pa kaže, da je padli gradbeni mogotec rešen tudi pred vsemi preostalimi številnimi odprtimi postopki. Foto: BoBo
Ljubljansko okrožno sodišče je na podlagi izvedenskega mnenja komisije medicinske fakultete že lani odločilo, da Zidar ni sposoben za zapor in mu je prestajanje odložilo do oktobra letos. Njegov odvetnik je že takrat napovedal, da tudi v prihodnje ne bo. Vse pa kaže, da je padli gradbeni mogotec rešen tudi pred vsemi preostalimi številnimi odprtimi postopki. Foto: BoBo
Croatia Airlines
Vozovnice za polete v Švico sta v eni izmed gorenjskih potovalnih agencij na svoje ime kupovala dva javnosti neznana moška, ki imata očitno vlogo Zidarjevega voznika in pomočnika. Foto: BoBo
Zidar na sojenje ne more, v Švico lahko

In ne samo to. Še sveža je odločitev sodišča, da se zoper njega ustavi postopek, povezan s preprodajo nekdanjega počitniškega doma SCT-ja v Fiesi. Ljubljansko okrožno sodišče je na podlagi izvedenskega mnenja komisije medicinske fakultete že lani odločilo, da Zidar ni sposoben za zapor in mu je prestajanje odložilo do oktobra letos. Njegov odvetnik je že takrat napovedal, da tudi v prihodnje ne bo. Vse pa kaže, da je padli gradbeni mogotec rešen tudi pred vsemi preostalimi številnimi odprtimi postopki.

Deset poletov v Zürich
A Zidarjeve zdravstvene težave očitno niso ovira za polete v Švico. Razkrivamo, da je lani in na začetku in proti koncu leta ter letos februarja Zidar tja po ugotovitvah slovenske policije in hrvaškega Interpola, letel vsaj desetkrat. In kaj hodi Zidar počet v Zürich? Njegov odvetnik Boštjan Podgoršek nam je povedal, da s potovanji svojega varovanca ni podrobneje seznanjen, da pa hodi tja "na zdravniške preglede, dogovarjanja za novo operacijo in po zdravniška mnenja". Po njegovih besedah je Zidarjevo stanje slabo, "sam ni sposoben nobenih opravil".
V tujino iz tujine
Glede na Zidarjevo zelo resno zdravstveno stanje, ki ga je med sojenjem in po obsodbi njegov odvetnik povzel s "trajna poškodba možganov, nezmožnost dojemanja, abstraktnega mišljenja in zbranega pogovora, še vedno misli, da živi v zgodovini, misli, da je še vedno direktor SCT-ja, ne more sedeti več kot pol ure ...", je vsaj nenavadno, da Zidar v Švico ne leti z domačega letališča na Brniku. V Zürich je Zidar letel izključno z zagrebškega letališča Pleso, in sicer na letalih družbe Croatia Airlines. Proti Švici je poletel zgodaj zjutraj, čez Obrežje se je denimo vozil celo ob petih zjutraj, na povratnih poletih pa je sedel še isti dan zvečer ali naslednje jutro. Pogosto je potoval enkrat tedensko, samo februarja letos dvakrat.
Letel tudi sam
Vozovnice za polete v Švico sta v eni izmed gorenjskih potovalnih agencij na svoje ime kupovala dva javnosti neznana moška, ki imata očitno vlogo Zidarjevega voznika in pomočnika. Prav onadva sta ga na poletih izmenično spremljala, z Zidarjem je enkrat letel tudi njegov brat, enkrat pa je v Zürich potoval sam. Zadnje se v povezavi z ugotovljenimi zdravstvenimi težavami zdi precej nenavadno. Prav tako bi bilo pričakovati, da bo na poletih vsakič zraven tudi medicinska ekipa, a zanjo po izjavah zagrebških letaliških oblasti nihče ni nikoli zaprosil. Tudi kabinsko osebje ni bilo seznanjeno, da prevažajo bolnika.
Zidarjev mercedes redno potuje na Hrvaško
Zidarjev mercedes je skozi več mejnih prehodov s Hrvaško lani in letos potoval kar 59-krat, sopotnik pa je bil največkrat prav Ivan Zidar. Ali je Zidar res tako hudo bolan, da ni zmožen sojenj in bivanja v zaporu? Glede na dinamiko njegovih potovanj in za ogroženega bolnika brez dvoma napornih potovalnih podvigov, se to vprašanje upravičeno zastavlja. Preiskovalci so prepričani, da so Zidarjeve poti povezane z njegovimi bančnimi računi. Milijon evrov kazni, ki jo je moral plačati po obsodbi v Nemčiji zaradi podkupovanja v aferi MAN, naj bi prišel prav s švicarskega računa.

Eugenija Carl, TV Slovenija

Zidar na sojenje ne more, v Švico lahko