Slovenija
Janez Drnovšek
Za svoja prizadevanja je bil Drnovšek leta 1992 nagrajen z najvišjim državnim odlikovanjem Zlatim častnim znakom svobode Republike Slovenije. Foto: Urad predsednika republike
Ena zadnjih fotografij Janeza Drnovška
Leta 1999 so mu odkrili raka na ledvicah. Foto: Urad predsednika republike
VIDEO
15.5.1990: Zamenjava v pr...
VIDEO
20.10.2005: Drnovškova po...
VIDEO
22. 12.2002: Drnovšek pri...
VIDEO
Jan. 1993: Drnovšek prvič...
VIDEO
22.01.2006: Drnovšek na z...
VIDEO
Jan. 1997: Drnovšek prise...
VIDEO
Apr. 1989: Drnovškov prih...

Dodaj v

Življenje Janeza Drnovška

Po težki bolezni je umrl danes ponoči
23. februar 2008 ob 08:52
Ljubljana - MMC RTV SLO

Janez Drnovšek je slovensko politiko zaznamoval predvsem kot glavni pogajalec med slovenskim vodstvom, vodstvom nekdanje Jugoslavije in JLA-jem ter kot predsednik države.

Janez Drnovšek se je rodil 17. maja 1950 v Celju, svoje otroštvo in mladost pa je preživel v Zagorju ob Savi. Po srednji ekonomski šoli je šolanje nadaljeval na ekonomski fakulteti v Mariboru, po diplomi leta 1973 pa se je zaposlil v podjetju IGM Zagorje. Na mariborski fakulteti je nadaljeval šolanje in leta 1981 magistriral na temo analize organizacijskega razvoja tipičnega gradbenega podjetja.

V začetku 80. letih je preživel leto dni v glavnem mestu Egipta Kairu, kjer je delal kot ekonomski svetovalec jugoslovanske ambasade. Naziv doktorja je osvojil leta 1986, z naslovom disertacije Vpliv dolžniške krize in pogojev Mednarodnega denarnega sklada na jugoslovanski denarno-kreditni sistem. Leta 1989 je nastopil funkcijo člana predsedstva SFRJ (Socialistična federativna republika Jugoslavija), 15. maja istega leta je postal predsednik predsedstva Jugoslavije, svoje predsedovanje pa je končal natanko po letu dni.

Samostojna Slovenija
Po burnem dogajanju v začetku 90. let, ko je v Evropi prišlo do velikih sprememb na političnem področju, je tudi Slovenija stopila na novo pot. Drnovšek je v tistih kočljivih časih igral pomembno vlogo, saj je bil glavni pogajalec med slovenskim vodstvom, vodstvom nekdanje Jugoslavije in Jugoslovansko ljudsko armado. Za svoja prizadevanja je bil leta 1992 nagrajen z najvišjim državnim odlikovanjem Zlatim častnim znakom svobode Republike Slovenije.

Na čelu LDS-a
Drnovšek je leta 1992 postal predsednik stranke liberalnih demokratov, še isto leto pa je sprejel tudi odgovorno nalogo predsednika vlade. Slovenija kot novonastala država je morala šele poiskati svoje mesto na evropskem političnem zemljevidu. Smer je bila znana, Evropska unija, pot do nje pa veliko bolj negotova. Po izteku drugega mandata Milana Kučana in po devetih letih predsedovanja vladi je Drnovšek leta 2002 postal predsednik države.

Zasebno življenje
O zasebnem življenju Drnovšek ni veliko govoril. Njegov zakon z Majdo Drnovšek, s katero ima sina Jašo, ni trajal dolgo, potem pa ob njegovi strani nikoli ni bilo opaziti spremljevalke. Največ prahu je njegovo zasebno življenje dvignilo konec leta 2005, ko je Drnovšek priznal, da ima nezakonsko hči Nano Forte, za katero je izvedel šele za božič leto predtem. 24-letna Nana je sad zveze z Zagorjanko Darinko Forte, s katero pa potem dolga leta nista imela nobenih stikov.

V vlogi predsednika
Prvi dve leti predsedovanja sta najbolj zaznamovali dokajšnja odmaknjenost predsednika iz javnosti in njegova bolezen. Še ko je bil premier, so Drnovška operirali zaradi težav z ledvicami, leta 1999 so mu odkrili raka na ledvicah, zato so mu odstranili eno ledvico. Drnovšek je svoje delo opravljal proè od medijskih luči, tudi na prireditvah ga je bilo redko opaziti.

Preobrat v predsedovanju
Konec leta 2005 in leta 2006 pa je Drnovšek obrnil nov list v svojem predsedovanju. Začel je zahajati med ljudi, obiskoval je razne prireditve, svoj vpliv je izkoristil za opominjanje na številne probleme znotraj, predvsem pa tudi zunaj države. Svoja mednarodna prizadevanja je usmeril predvsem na reševanje krize v sudanski pokrajini Darfur. V svoji vlogi posrednika je sprtim stranem predstavil tudi mirovni načrt, obiskal je številne države, kjer je sogovornike prepričeval o nujnosti aktivne vloge celotne mednarodne skupnosti. Februarja 2006 je tudi formalno izstopil iz stranke LDS, v kateri je bilo njegovo članstvo po prevzemu predsedniške funkcije sicer zamrznjeno. Svojo pozornost je namenil predvsem Gibanju za pravičnost in razvoj.

"Ne razmišljam o tem, ali sem komu všeč ali ne", je dejal v nekem intervjuju in tako nakazal, da je zanj obdobje boja za naklonjenost volivcev minilo. V resnici pa je njegova priljubljenost narasla prav v času, ko se je, kot je zapisal londonski Times, prelevil iz "dolgočasnega tehnokrata" v aktivista, ki bi svet rad spremenil na bolje. Pri tem ni pomembno, koga ali kaj si je Drnovšek ob privzetju novega načina razmišljanja in delovanja vzel za zgled. Nesebičnost in pozitivna naravnanost sta gesli, ki sta dovolj univerzalni, da sežeta onkraj vsakršne specifične svetovnonazorske, filozofske ali religiozne usmeritve.

V času predsedovanja napisal štiri knjige
V tem obdobju se je Drnovšek prvič po izidu knjige Moja resnica (1996) resneje oprijel tudi pisanja. Misli o življenju in zavedanju, Zlate misli o življenju in zavedanju, Bistvo sveta in Pogovori so dela, v prvi vrsti namenjena premisleku. Seveda pa ni ostalo zgolj pri besedah; Drnovšek je večkrat poudaril, da so v Gibanju za pravičnost in razvoj dobrodošli predvsem tisti, ki želijo na kakršenkoli način pomagati, bodisi s pomočjo bolnim in ostarelim, z ekološkim delovanjem in skrbjo za živali ali z iskanjem rešitev za večjo socialno pravičnost.

Predsednik Drnovšek je večkrat poudaril: svet potrebuje nove vrste politike, če nič drugega, zaradi grozečih podnebnih sprememb, ki predstavljajo doslej morda najhujšo grožnjo življenju na Zemlji. Na svoj način je vlogo takega politika skušal prevzeti sam, in to v času, ki morda ni bil dovolj pripravljen na nestandardnega državnika, ki bi želel storiti kaj več od stresanja fraz na proslavah in rokovanja s pomembnimi možmi. Drnovšek pri tem ni vselej naletel na razumevanje; toda vsem, ki so se kdaj v imenu kake izvirne ideje postavili po robu povprečnosti in pri tem naleteli na težave, je pustil jasno sporočilo: "Pogum!".

Prijavi napako
Komentarji
Ladko Gajšek
# 25.02.2008 ob 10:51
Janezu Dr.novšku

Molk govorice -
umrl je poštenjak.
Dobri Slovenec.

Vladimir Gajšek
bartol
# 23.02.2008 ob 18:00
LDS je črn madež v Drnovškovem življenju
Capital78
# 23.02.2008 ob 12:53
Spoštovani dr. Drnovšek!
Bili ste velik človek in dober državnik! Hvala za vse! Počivajte v miru!
kitarist
# 23.02.2008 ob 12:49
Hvala predsednik!
mujaffa
# 23.02.2008 ob 12:44
Za mene osebno ni bil Drnovsek noben veliki drzavnik ali veliki mislec kot sedaj nekateriji tocijo krokodilje solze po forumu. Pac doziveti nekaksen duhovni preporod v zadnjih par letih ne opravicuje dejanj, katere si storil v svojem prejsnem zivljenju. Za mene je bil pac navaden premier, ki je po volji in zaslugi nekriticnih medijev lahko pocel, kar ga je bila volja in so taksen videz prodajali tudi javnosti. Tako nismo nikoli zvedeli o visoki inflaciji ali armadi brezposelnih, niti o malverzacijah v SOVI, Golobicevem klientelizmu, korupciji, da ne omenjam raznih zunanjepoliticnih kiksov kot je bila Kriznarjeva ekspedicija v Sudanju. Veliki ljudje ne puscajo za seboj taksnih stvari.

Pac umrl je tako kot bomo vsi mi. Tako je vedno bilo in tako vedno bo in tako nam ostane samo se zelja, da je koncno nasel mir, po katerem je verjetno tako dolgo hrepenel.
samo eden
# 23.02.2008 ob 12:32
Nikoli ne veš kaj imaš, dokler tega ne izgubiš.
MoTmOt
# 23.02.2008 ob 11:23
Naj počiva v miru...Velik človek in politik.Slava mu
serdzo
# 23.02.2008 ob 10:51
SLAVA MU!!
minnaema
# 23.02.2008 ob 10:30
& ko bi resnično bilo tako, da bi -veliki misleci kakor je bil Dr. Jenez Drvnovšek doživeli reinkarnacijo.
Počivajte v miru Dr.Janez Drnovšek.
In jutri na nedeljo 24.februarja 2008 bomo vsi ljudje, ki smo vas spoštovali in imeli radi ob družinskem kosilu (po možnosti naj se to zgodi od 13 do 14 ure imeli enominutni molk...v vašo čast in spomin!
Oukeea
# 23.02.2008 ob 10:28
DMB... res se ti samo zdi...

Sicer pa, leta 91 ni storil politične napake in se je dokončno opredelil za samostojno Slovenijo. Takrat je, tako kot drugi politiki, res naredil vse, da je prišlo do umika JLA. To bo verjetno njegova najpomembnejša zapuščina, če že ne najbolj cenjena.
Za čas njegovih mandatov, kot premiera bo verjetno največja zapuščina ta, da je brzdal svoje strankarske kolege, ki so se šli "divje privatizacije", da niso pokradli čisto vsega in je kljub temu, ta tranzicija lepo uspela in je Slovenija gospodarsko postala najbolje pozicionirana država v tranzitu.
Njegovo predsedovanje... lahko bi bilo boljše. Bi bilo bolje, če bi se posvetil malce več slovenskemu človeku, ter ne bi zapravil skoraj vsakega momenta predsedniškega mandatana na potovanjih za lastn dušo in pri pisanju knjig, ki so jih tuji strokovnjaki na ezoteričnem, mislečem ali kakršnem koli že področju, označili kot marginalnega pomena...
Največje priznanje pa mu dajem kot človeku, ki se je boril do konca proti zahrbtni bolezni. Na žalost jo ni dokončno premagal. Vse to je zapuščina, ki jih danes v člankih zavijajo v celofan.

V zgodovini slovenske države pa za vedno zapisan z velikimi črkami skupaj z ostalimi ustanovitelji države!
RIP
fulgur
# 23.02.2008 ob 10:28
Ali se samo meni zdi, ali pa je res bilo v Sloveniji veliko lažje živeti, ko je bil predsednik vlade Dr. Drnovšek. To kar se dogaja danes, tako ali tako ni vredno omembe.... Vsako leto slabše.

S tem se sicer ne strinjam, ampak vseeno mislim, da je bil Drni dober človek... Počivaj v miru!!!
igrego
# 23.02.2008 ob 10:19
Tvoja dobra dela za Slovenijo bodo deležni in uživali še poznejši rodovi...počivaj v miru.
AC1
# 23.02.2008 ob 10:07
Hvala za vse, iskrene sožalje bližnjim.
bavpeter
# 23.02.2008 ob 10:03
Zbogom Janez.. Počivaj v miru.
enoo
# 23.02.2008 ob 09:52
Hvala ti za vse kar si dobrega naredil za Slovenijo!! Počivaj v miru
lonewolf77
# 23.02.2008 ob 09:44
Pogum! Predsednik.

počivajte v miru.
DMB
# 23.02.2008 ob 09:43
Ali se samo meni zdi, ali pa je res bilo v Sloveniji veliko lažje živeti, ko je bil predsednik vlade Dr. Drnovšek. To kar se dogaja danes, tako ali tako ni vredno omembe.... Vsako leto slabše.

Počivajte v miru Dr. Drnovček!
rona
# 23.02.2008 ob 09:33
Bil je velik človek in hvala mu za vse, počivaj v miru!
MisiM
# 23.02.2008 ob 09:21
Res je bil velik človek. Žal mu bolezen ni prizanesla in tako je mnogo prehitro vstopil v svet nikoli pozabljenih spominov.
Janez Drnovšek (1950-2008)
link
"Janez D. bi znal ljudi nagovoriti s človeškim obrazom"
102
23. februar 2010 ob 06:17 Minevata dve leti, odkar se je poslovil nekdanji predsednik države Janez Drnovšek, ki se je javnosti, predvsem zadnja leta življenja v spomin zapisal tudi kot nenavadni, trmasti in barviti presednik.
Več novic ...
Kazalo