Poslanec italijanske manjšine Felice Žiža je ob podpisu pogodbe o sodelovanju z vlado dejal, da bosta po potrebi v ključnih zadevah manjšinska polsanca jeziček na tehtnici. Foto: Radio Koper
Poslanec italijanske manjšine Felice Žiža je ob podpisu pogodbe o sodelovanju z vlado dejal, da bosta po potrebi v ključnih zadevah manjšinska polsanca jeziček na tehtnici. Foto: Radio Koper

Kot smo se takrat pogovarjali, ne bi želela biti jeziček na tehtnici. A če bo treba, bova tudi to sprejela, če bodo zadeve ključnega pomena, kot je državni proračun.

Felice Žiža
Marjan Šarec, Angela Merkel
Marjan Šarec je dejal, da je podpisan sporazum predvsem uresničitev njegove obljube o sodelovanju z narodnima manjšinama in ne gre za vprašanje, kdo bo jeziček na tehtnici. Foto: Reuters

Premier Marjan Šarec je ob podpisu poudaril, da gre za uresničitev dogovora o sodelovanju, o katerem so se pogovarjali že pred oblikovanjem vlade. Po njegovih navedbah si želijo uresničiti ključne zadeve za obe narodni manjšini, zato bo za njihovo dobro sodelovanje posebej skrbel nekdo v kabinetu predsednika vlade. "Ne želimo ostati pri besedah, ampak preiti k dejanjem," je pojasnil Šarec.

Poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža je dejal, da je dogovor na mestu, saj se vlada zavzema za izvajanje vseh pravic narodnih skupnosti. Po njegovih besedah se morajo vsi angažirati, da bodo vse izpeljali tako, kot pričakujejo narodne skupnosti, ob tem pa dobro sodelovali tudi s koalicijskimi partnerji.

Zagotovil je, da bosta poslanca narodnih manjšin sodelovala pri vseh ključnih projektih za vlado, ne pa tudi pri projektih, ki ne bodo usklajeni in bi lahko predstavljali težave za državljane ter za narodno skupnost. Dodal pa je, da vsekakor podpirajo koalicijsko pogodbo.

53. in 54. glas vlade
Po njegovih besedah so se o sodelovanju pogovarjali še pred imenovanjem predsednika vlade v DZ, ob predpostavki, da bo z vlado sodelovala tudi Levica, ki je za zdaj le parafirala protokol o sodelovanju z vlado. Tako bi manjšinska poslanca pri glasovanjih predstavljala 53. in 54. glas v sicer manjšinski vladi LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB, ki imajo v DZ skupaj 43 glasov.

"Kot smo se takrat pogovarjali, ne bi želela biti jeziček na tehtnici. A če bo treba, bova tudi to sprejela, če bodo zadeve ključnega pomena, kot je državni proračun," je povedal Žiža.

Obljuba o sodelovanju z manjšinama
Poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath je ocenil, da dogovor o sodelovanju zajema poglavitna področja, ki so pomembna za obe narodni skupnosti. Je pa po njegovih navedbah veliko od njih samih odvisno, koliko od tega bodo tudi uresničili. Zato je zadovoljen, da bo za sodelovanje posebej skrbel nekdo v kabinetu predsednika vlade.

Kdo bo to, Šarec danes še ni razkril. Poudaril pa je, da je podpisan sporazum predvsem uresničitev njegove obljube o sodelovanju z narodnima manjšinama in ne gre za vprašanje, kdo bo jeziček na tehtnici ter kaj je podpisano z Levico.

Pretekli dogovori o sodelovanju
Dogovor o sodelovanju s poslancema italijanske in madžarske narodne skupnosti je sicer prvič leta 2004 in zatem še leta 2012 sklenila vlada Janeza Janše, je ob tej priložnosti spomnil dolgoletni poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli, ki na zadnjih volitvah ni več kandidiral. Leta 2014 so dogovor o sodelovanju z vlado Mira Cerarja vnesli v koalicijsko pogodbo s posebnim členom.

Kot je spomnil Battelli, gre v dogovoru navadno za vprašanja, ki neposredno zadevajo položaj narodnih skupnosti. Ob tem pa se ne strinja povsem s parolo, češ da poslanca narodnih skupnosti pri glasovanju v DZ načeloma nista jeziček na tehtnici. Poslanci so si enaki, je poudaril Battelli, ki ne vidi pravega smisla v tem, da bi se nekdo od njih samodejno odrekel svoji vlogi in ne sodeloval pri najpomembnejših odločitvah. Spomnil je, da je pred nekaj leti podprl izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu in s tem odigral pomembno vlogo pri njegovi uveljavitvi.

Podpis dogovora s Šarčevo vlado je veliko več pozornosti požel zato, ker gre za manjšinsko vlado in je lahko glas manjšinskih poslancev večkrat odločilen pri glasovanju v DZ.

Kot smo se takrat pogovarjali, ne bi želela biti jeziček na tehtnici. A če bo treba, bova tudi to sprejela, če bodo zadeve ključnega pomena, kot je državni proračun.

Felice Žiža