Težave ima večina večjih mest. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Težave ima večina večjih mest. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Poleg tega v ZL-ju odboru predlagajo, da naloži ministrstvu, naj v treh mesecih v sodelovanju z občinami pripravi še predloge rešitev za zmanjšanje onesnaženja z delci PM v večjih slovenskih mestih. Problematični so tako delci PM 2,5 kot delci PM 10, je pojasnil poslanec ZL-ja Franc Trček.

Ljubljana je letos zelena prestolnica Evrope, a je imela v januarju vse dneve presežene mejne vrednosti, je opomnil in opozoril, da so mejne vrednosti pri nas "bolj blaga oblika", saj so priporočila Svetovne zdravstvene organizacije dvakrat strožja.

"Težava ni le Ljubljana, ampak večina regionalnih središč - Maribor, Celje, Murska Sobota, Kranj ... ter izrazito Zasavje," je poudaril Trček. "Jasno je tudi, da to težavo ustvarjajo zlasti promet in individualna kurišča."

Trdni delci PM so po njegovih besedah tihi ubijalec. "So zelo nevarni, večajo tveganja za razvoj bolezni dihal, srca, ožilja in večajo umrljivost," je še dejal Trček in ocenil, da se te težave na ministrstvu za okolje in prostor očitno ne zavedajo v zadostni meri.