Koprivnikar poudarja, da je predlog uredbe pripravljen v skladu s stališčem informacijskega pooblaščenca in v skladu z veljavnimi javnimi ceniki. Foto: BoBo
Koprivnikar poudarja, da je predlog uredbe pripravljen v skladu s stališčem informacijskega pooblaščenca in v skladu z veljavnimi javnimi ceniki. Foto: BoBo

Minister je pojasnil, da je predlog uredbe šele v medresorskem usklajevanju, prav tako pa so iz zakona in uredbe izvzeli zaračunavanje stroškov dela javnih uslužbencev pri posredovanju informacij javnega značaja.

A poslanec ZL-ja Matej T. Vatovec je na novinarski konferenci zatrdil, da je uredba v nasprotju z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja, saj še vedno ohranja zaračunavanje stroškov dela javnih uslužbencev. Pojasnil je, da je vlada lani decembra lani ob sprejemanju novele zakona predlagala, da bi lahko državni organi prosilcu zaračunali stroške posredovanja prepisa, fotokopije, elektronskega zapisa ali ponovne uporabe informacije, ki nastanejo neposredno v povezavi s pripravo in posredovanjem kopije zahtevane informacije. Vatovec pa meni, da bi ob tem organi za posredovanje informacij javnega značaja zaračunavali tudi stroške dela javnih uslužbencev.

Minister: Zaračunavanje stroškov dela javnih uslužbencev v uredbo ni vključeno
Minister kljub pojasnilu ne razume, zakaj je ZL sklical sejo parlamentarnega odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, saj poudarja, da stroški dela javnih uslužbencev v ceno fotokopije oziroma pri posredovanju informacij javnega značaja niso vključeni. To so črtali tudi iz zakona in uredbe, zato je presenečen, da je ZL zahteval sejo odbora o zadevi, glede katere so se strinjali, da je ni več.

Poudaril je, da je predlog uredbe pripravljen v skladu s stališči informacijskega pooblaščenca in v skladu z veljavnimi javnimi ceniki. Tako je predvideno zgolj zaračunavanje materialnih stroškov, ki se zaračunavajo samo, kadar presežejo 20 evrov osnovnega stroška.

Vseeno pa ugotavlja, da je bistvo težave v vprašanju, ali se cena posredovanja fotokopije ovrednoti na 0,06 evra ali na na 0,04 evra. "Če pa od mene pričakujete oceno, ali je pravilna cena 0,06 ali 0,04 evra na fotokopijo, bom prosil nekoga, ki se razume na fotokopije, da to še enkrat natančno preračuna," je dodal. "Vsebinsko se pogovarjamo o ceni fotokopije, poleg tega pa o podzakonskem aktu, ki je v javni razpravi. V ta namen Vatovec zahteva sklic matičnega delovnega telesa DZ-ja," kar je minister že ocenil za neprimerno.

ZL je sicer predlagal, da odbor sprejme sklep o neprimernosti rešitve, saj naj bi po njihovem mnenju vsebovala zaračunavanje stroškov dela, ministrstvo pa pozivajo, da pripravi nov predlog uredbe.