Židan je v izjavi za medije zanikal, da so v stranki nezadovoljni z dodeljenimi ministrskimi resorji. Foto: Stranka SD
Židan je v izjavi za medije zanikal, da so v stranki nezadovoljni z dodeljenimi ministrskimi resorji. Foto: Stranka SD
LMŠ
V stranki LMŠ – kot zadnji od petih strank prihodnje koalicije – so v nedeljo izbrali svoje ministrske kandidate. Foto: BoBo
SMC
Ministrski kandidati SMC-ja Peter Gašperšič, Zdravko Počivalšek, Ksenija Klampfer in Jure Leben. Foto: BoBo
ministri
Ministrske kandidate so potrjevali tudi v SD-ju. Foto: BoBo

Vlada polagoma dobiva (skoraj) dokončen ministrski obris. Izvršni svet stranke LMŠ je namreč potrdil svoje ministrske kandidate. To so Andrej Bertoncelj za finance, Samo Fakin za zdravje, Boštjan Poklukar za notranje zadeve in Tugomir Kodelja za javno upravo.

Podporo svojim ministrskim kandidatom so namenili tudi v SMC-ju. Svet stranke je hkrati sprejel sklep, da bodo v koalicijo pod vodstvom Marjana Šarca vstopili, če bo sprejet njihov predlog ministrskih kandidatov. SMC poleg dozdajšnjega ministra Zdravka Počivalška za ministrske kandidate predlaga še Mira Cerarja, ki bi prevzel zunanje zadeve, Jureta Lebna, ki bi vodil okoljsko ministrstvo, in Ksenijo Klampfer, ki bi prevzela ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Cerar je poudaril, da SMC predlaga kakovostne kandidate, "ki so kompetentni po svojem znanju, pa tudi po izkušnjah", zato upa, da zapletov pri njihovem potrjevanju ne bo.

Tudi predsedstvo SD-ja je soglasno potrdilo predlog liste kandidatov za ministre iz kvote Socialnih demokratov, in sicer Andrejo Katič kot kandidatko za ministrico za pravosodje, Jerneja Pikala kot kandidata za ministra za izobraževanje, znanost in šport in Dejana Prešička kot kandidata za vodenje ministrstva za kulturo. Prvak SD-ja Dejan Židan je prepričan, "da so naši kandidati strokovni in dovolj izkušeni, zato verjamem, da bodo zastavljene cilje, zapisane v koalicijski pogodbi na področjih, ki jih bodo vodili, tudi v največji meri uresničili".

Konferenca SD-ja je soglasno potrdila tudi odločitev za vstop stranke v levosredinsko vladno koalicijo pod vodstvom Šarca.

DZ bo o Šarčevi vladi odločal 13. septembra
Mandatar namerava pogovore z vsemi ministrskimi kandidati opraviti v prihodnjih dneh.

Peterica strank bo prihodnje sodelovanje zapečatila predvidoma v četrtek s podpisom koalicijskega sporazuma, dan pozneje bo predsednik vlade Šarec v državni zbor vložil listo ministrskih kandidatov. Vse potrebno za sestavo nove vlade bodo po besedah novega predsednika Dejana Židana uredili tudi v državnem zboru, kjer morajo oblikovati odbore, pred katerimi bodo ministrski kandidati zaslišani 7. in 10. septembra. DZ bo o Šarčevi vladi odločal tri dni pozneje, torej 13. septembra, je poročal Radio Slovenija.

Šarec verjame, da bo vladna ekipa potrjena, tudi od zunajvladne partnerice Levice pričakuje, da se bo držala protokola in kandidatom ne bo nasprotovala.

Kuštrin s podporo Fidesa
Svoje ministrske kandidate so sicer kot zadnji od petih strank prihodnje koalicije izbrali v LMŠ-ju. Z izjemo Fakina so imena ministrskih kandidatov LMŠ-ja precej neznana, a ravno Fakina, če bo prevzel vodenje ministrstva, med LMŠ-jevimi kandidati čaka najzahtevnejše delo. Prihodnji minister se bo moral namreč znajti v navzkrižju številnih interesov, zahtevni nalogi pa naj bi bil Fakin po mnenju predsednika Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Konrada Kuštrina in direktorja združenja zdravstvenih zavodov Metoda Mezka kos. Fakina sta oba opisala kot dobrega poznavalca zdravstvenega sistema, ki ve, kateri so pravilni koraki za zdravstvo.

Od novega zdravstvenega ministra pričakujeta, da se bo najprej lotil vprašanja podfinanciranosti zdravstvenega sistema in zagotavljanja dodatnih finančnih virov. Zdravstveni zavodi pri svojem delovanju tudi potrebujejo večjo avtonomijo, zato med prvimi zakonodajnimi rešitvami izpod njegovih rok Mezek pričakuje zakon o vodenju in upravljanju zdravstvenih zavodov.

Bertoncelj – visoka raven ekonomskega znanja, a malo političnih izkušenj
Veliko večja uganka kot Fakin pa ostajajo Bertoncelj, Poklukar in Kodelja. Bertoncelj, kandidat za finančnega ministra, zdaj opravlja delo začasnega člana uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH). Bertoncelj je bil začasno v upravo SDH-ja za največ eno leto imenovan konec aprila, nastopil pa jo je na začetku maja. Nadzorni svet SDH-ja se bo zaradi njegove kandidature že prihodnji teden sešel na izredni seji, nadzorniki naj bi popolnili upravo in s tem zagotovili nemoteno in stabilno poslovanje. Čeprav Bertonclju nihče ne oporeka visoke ravni ekonomskega znanja in njegovega poznavanja farmacevtske panoge, dolga leta je bil namreč zaposlen v Leku, izpopolnjeval pa se je tudi čez lužo, očitki letijo na njegovo politično neizkušenost. Prav tako ostajajo pomisleki, ali bo zdržal pritiske po čezmernem zadolževanju in delitvi denarja.

Z viteškim redom nagrajen Kodelja
Z očitki o politični neizkušenosti se spopada tudi 58-letni Tugomir Kodelja, kandidat za ministra za javno upravo. Kodelja, sicer diplomirani ekonomist, je svojo kariero po poročanju Radia Slovenija začel v Drogi Portorož in jo nato nadaljeval v avtomobilski industriji. Delal je v podjetjih Avtoplus in Citroën Slovenija, za delo v zadnjem mu je francoski predsednik podelil viteštvo – nacionalni red za zasluge. Leta 2014 se je preusmeril v ekonomskoposlovno svetovanje, najprej v Münchnu in nato v Sloveniji, vmes je krajši čas vodil novogoriško enoto AC Cosmosa.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pravi, da za Kodeljo do zdaj še ni slišal. Opozarja pa, da prihodnjega ministra takoj čakajo pogajanja s sindikati javnega sektorja in da sto dni časa za uvajanje ne bo imel. Tudi vodja druge pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je pojasnil, da Kodelje ne pozna, zato ga težko ocenjuje kot kandidata za ministra za javno upravo. Upa pa, da pozna področje v tolikšni meri, da se bo lahko nemudoma spopadel z izzivi, ki ga čakajo. Kodeljev prvi stik z realnostjo bodo tako speče stavke javnega sektorja, kako se bo Kodelja, če bo nastopil funkcijo ministra, znašel v vlogi vladnega pogajalca, pa za zdaj ni mogoče vedeti.

Po Šarčevem mnenju je sicer dobro, da ga sindikati ne poznajo, saj to pomeni, da ni starih zamer, v pogajanja pa "vstopa nov človek, brez nahrbtnika preteklih dogovarjanj s sindikati". Obenem je dodal, da ni nujno, da se bo s sindikati pogajal Kodelja osebno. "Vlada bo našla pogajalca, ki bo kompetenten, ki bo sindikate jemal za partnerje in tako verjamem, da bodo prišli tudi do dogovora," je dejal.

Poklukar je udeleženec vojne za Slovenijo
V javnosti ni znan niti Poklukar, kandidat za notranjega ministra. Poklukar, po izobrazbi magister javne uprave in udeleženec vojne za Slovenijo, je od leta 1991 zaposlen na ministrstvu za obrambo, od leta 2015 dela na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje, leta 2017 pa je prevzel vodenje Centra za obveščanje Kranj.

Na očitke na račun neznanih obrazov med ministrskimi kandidati je že odgovoril Šarec, ki pravi, da so kandidate izbrali "izključno po ključu strokovnosti". Po njegovem mnenju je najpomembneje, da izbiraš med ljudmi, ki imajo znanje in strokovnost. "Predvsem pa moraš kot predsednik vlade okoli sebe nabrati ljudi, ki vedo več od tebe. Edino to je lahko zagotovilo za uspešno delo," je še dodal Šarec.

Neuradni seznam kandidatov:

MinistrstvoKandidatStranka
FinanceAndrej BertonceljLMŠ
ZdravjeSamo FakinLMŠ
Notranje zadeveBoštjan PoklukarLMŠ
Javna upravaTugomir KodeljaLMŠ
Gospodarstvo, tehnologijaZdravko PočivalšekSMC
Okolje in prostorJure LebenSMC
Delo, družina, socialne zadeveKsenija KlampferSMC
Zunanje zadeveMiro CerarSMC
Šolstvo, znanost, športJernej PikaloSD
PravosodjeAndreja KatičSD
KulturaDejan PrešičekSD
InfrastrukturaAlenka BratušekSAB
Razvoj in kohezijaMarko BandelliSAB
Slovenci v zamejstvuPeter Jožef ČesnikSAB
ObrambaKarl ErjavecDeSUS
KmetijstvoAleksandra PivecDeSUS
Novo vlado čaka reforma pokojninskega sistema
Znani vsi ministrski kandidati
Novo vlado čaka reforma pokojninskega sistema
Znani vsi ministrski kandidati