V združenju opozarjajo, da po zdajšnjem kazenskem zakoniku novinarjem in odgovornim urednikom zaradi razžalitve državnega ali lokalnega funkcionarja grozi denarna kazen ali zapor do šestih mesecev. Po njihovem mnenju so takšni postopki države proti novinarjem namenjeni zastraševanju in spodbujanju samocenzure. Foto: RTV SLO
V združenju opozarjajo, da po zdajšnjem kazenskem zakoniku novinarjem in odgovornim urednikom zaradi razžalitve državnega ali lokalnega funkcionarja grozi denarna kazen ali zapor do šestih mesecev. Po njihovem mnenju so takšni postopki države proti novinarjem namenjeni zastraševanju in spodbujanju samocenzure. Foto: RTV SLO
Melita Župevc
Komisija, ki pod vodstvom Melite Župevc (SD) preiskuje izdajanje brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, je napovedala zaslišanje novinarjev, ki naj bi pisali za omenjena brezplačnika. Po mnenju ZNP-ja bi bilo takšno zaslišanje namenjeno javnemu linču novinarjev, ki niso naklonjeni zdajšnji vladajoči koaliciji. Foto: MMC RTV SLO

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) v svojem poročilu o svobodi tiska v Sloveniji za leto 2010 opozarjajo na čedalje večje pritiske vladajoče politike na slovenske medije. ZNP med drugim opozarja, da je policija tik pred koncem lanskega leta na zahtevo ljubljanskega župana Zorana Jankovića zaslišala odgovornega urednika revije Reporter Silvestra Šurlo.

Janković proti Tavčarju, Urbasu in Mustru
Takoj po novem letu pa je državno tožilstvo prav tako na zahtevo župana Jankovića vložilo obtožni predlog zoper novinarja Dela Boruta Tavčarja, ki se je šaljivo izražal o odnosih med mestno upravo in holdingom javnih podjetij v lasti mestne občine Ljubljana, je zapisano v poročilu.

Ljubljanski župan je zahteval kazenski pregon tudi zoper karikaturista Mikija Mustra in urednika Financ Uroša Urbasa, vendar ga je državno tožilstvo zavrnilo. Nekaj mesecev pred tem so v ZNP-ju obsodili tudi kazenski pregon novinarjev več časopisnih hiš, ki so kritično pisali o delu sodnice Mojce Kocjančič Zalar, žene pravosodnega ministra Aleša Zalarja.

Zastraševanje novinarjev in spodbujanje samocenzure?
V združenju še opozarjajo, da po sedanjem kazenskem zakoniku novinarjem in odgovornim urednikom zaradi razžalitve državnega ali lokalnega funkcionarja grozi denarna kazen ali zapor do šestih mesecev. Po njihovem mnenju so takšni postopki države proti novinarjem namenjeni zastraševanju in spodbujanju samocenzure.

"Državni in lokalni funkcionarji na ta način skušajo s pomočjo represivnih organov zatreti vsako kritiko svojega dela, kar ni le napad na svobodo javne besede, ampak tudi na temeljne vrednote demokracije," so zapisali.

ZNP proti zaslišanju novinarjev
Po njihovem mnenju je problematična tudi napoved zaslišanja novinarjev, ki so pisali za brezplačnika Slovenski tednik in Ekspres. Menijo, da je preiskovalna komisija DZ-ja, ki je napovedala zaslišanja, po zakonu pristojna samo za preiskovanje javnih funkcionarjev, ne pa tudi novinarjev. Združenje nasprotuje, da bi se morali novinarji zaradi svojega pisanja zagovarjati pred politiki, "ker je namenjeno javnemu linču novinarjev, ki niso naklonjeni sedanji vladajoči koaliciji".

V ZNP-ju so sicer decembra lani predstavili vmesno poročilo o svobodi tiska in opozorili na čedalje večje pritiske vladajoče politike na medije, pri čemer so izpostavili pritiske stranke Zares in njegovega predsednika Gregorja Golobiča ter "omrežje okoli Katarine Kresal".