Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 141 glasov Ocenite to novico!
Zoran Janković
Zoran Janković bo kandidiral za predsednika stranke, zakj se je tako odoločil, pa bo povedal na kongresu stranke. Foto: BoBo
       Odločitev ni bila enostavna, odločitev, da bom dal soglasje h kandidaturi za predsednika stranke, je ena težjih. Po 19. oktobru pričakujem, da bomo imeli predsednico vlade, ljubljanskega župana, predsednika ali predsednico stranke.       
 Ljubljanski župan Zoran Janković
Premierka danes kljub vztrajanju RTV-jeve beograjske dopisnice Marte Razboršek ni želela dati izjav. To naj bi dala jutri, ko se vrne vlada vrne iz Beograda. Bolj zgovoren je bil predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, ki je poudaril, da bi morebitna zmaga Jankovića pomenila razpad koalicije. Opozarja, da bi bilo najprej treba razčistiti vprašanja glede poročila KPK-ja. Od Bratuškove tako pričakuje, da bo sklicala koalicijski vrh in pojasnila dogajanja v njeni stranki.
BoBo Ljubljanski župan Zoran Janković želi znova postati predsednik Pozitivne Slovenije.
VIDEO
Geneza Jankovićeve odločitve
VIDEO
Janković ne bi odšel, amp...

Dodaj v

Zoran Janković: Kandidiral bom, se vidimo na kongresu

Kandidiral bo na pobudo članov izvršnega odbora PS-ja.
2. oktober 2013 ob 07:46,
zadnji poseg: 2. oktober 2013 ob 18:56
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ljubljanski župan Zoran Janković je razkril, da bo dal soglasje h kandidaturi za predsednika Pozitivne Slovenije (PS). Krožijo informacije o morebitni prestavitvi kongresa stranke.

Janković je na tiskovni konferenci potrdil ugibanja, da se bo podal v boj za predsedniški stolček. "Prav je, da razloge povem na kongresu," je dejal.

"Odločitev ni bila enostavna, odločitev, da bom dal soglasje h kandidaturi za predsednika stranke, je ena težjih. Po 19. oktobru pričakujem, da bomo imeli predsednico vlade, ljubljanskega župana, predsednika ali predsednico stranke," je dejal Janković.

Se vidimo na kongresu!
Okrog 12. ure so bili pri njem nekateri člani izvršnega odbora, ki so, kot je preciziral, s "to idejo prišli ven". Kdo ga je obiskal, ni preciziral. "Jaz nisem član odbora, izvršni odbor pa med kongresoma vodi stranko," je dodal. Ni hotel odgovoriti na novinarska vprašanja o tem, ali si bo še premislil in kako se bo na to odločitev odzvala predsednica vlade. Tako njo kot poslance pa je Janković o svoji odločitvi obvestil pred javnostjo. Janković je bil sicer skop s pojasnili, sporočil je le: "Se vidimo na kongresu."

Kako je bilo na kongresu 12. januarjaPS je suverena stranka
V zvezi z informacijami, da naj bi Izvršni odbor PS-ja razmišljal o tem, da kongres prestavi, pa Janković ne pričakuje ničesar, ker ni član izvršnega odbora. "Imamo dve možnosti: več kandidatov ali pa samo enega kandidata" za predsednika, je dejal Janković in dodal, da ne ve, kaj naj bi njegova odločitev povzročila na političnem prizorišču. "Zakaj? A smo se mi vtikali v kakšno drugo stranko? Vsaka stranka je suverena in sama odloča o svojih vodstvenih organih. To je pravica vsakega člana stranke, da pride na kongres in pove svoje mnenje," je prepričan Janković.

"Na kongresu 12. januarja bi dobil podporo za kakršno koli potezo, a sem zamrznil svojo funkcijo, kasneje tudi podal odstopno biankoizjavo. Odšel sem s te scene za nekaj časa. Razlog: KPK in hišne preiskave. Nikoli nisem komentiral poročila KPK-ja, a ena stvar se mi zdi čudna: da nimam pravnih sredstev ugovarjati poročilu. Mislim, da bi se zadeva morala procesirati na sodišču, čakam še na zadnjo instanco - ustavno sodišče," je še pojasnil Janković.

Opolnoči se izteče rok
Opolnoči se bo sicer iztekel rok za oddajo soglasij h kandidaturam. Do zdaj je bila potrjena le kandidatura premierke in začasne predsednice PS-ja Alenke Bratušek, Janković pa je eden izmed 12 evidentiranih kandidatov. Vsa imena bodo javnosti znana v četrtek.

Več scenarijev
Po današnji odločitvi Jankovića je mogočih več scenarijev, od tega, da torej odda soglasje h kandidaturi, do tega, da to isto soglasje umakne na samem kongresu največje vladajoče stranke 19. oktobra. Po sedanjem statutu PS-ja liste kandidatov ni mogoče spreminjati in je - ko je enkrat v roku, ki se torej izteče ob polnoči - tudi potrjena.

Med razumom in čustvi
Mogoč je tudi spopad Janković - Bratušek na samem kongresu, a poznavalci pravijo, da bo v njem prepričljivo zmagal prvi predsednik PS-ja, ki ima tudi največ zaslug za zmago te stranke na volitvah.

Razdeljeni poslanci
Poslanci, ki so svojo podporo pred časom izrazili tudi premierki Bratuškovi, pa so razdeljeni. "Če bi med njimi obveljal politični razum, bi se odločili za Bratuškovo, ki simbolizira stabilnost in obstoj vlade oziroma koalicije. Ker pa večina poslancev svojo izvolitev dolguje prav Jankoviću, se utegne tehtnica odločitve bolj prevesiti v čustveno smer, čeprav odpira vrata nestabilnosti. Politika pa je precej čustvena zadeva," so za MMC ocenili poznavalci političnih razmer v Pozitivni Sloveniji.

B. V., A. Č., Saša Banjanac Lubej
Prijavi napako
Komentarji
samba
# 02.10.2013 ob 07:49
V vsaki pošteni državi bi za jankovičem dirjali policaji in kriminalisti pri nas pa za njim dirjajo novinarji.
Gospod se lepo smehlja in si misli je.....te se jaz imam dovolj denarja da lahko počnem kar hočem.
Ogulil je banke , ogulil je mestno občino sedaj pa bo ogulil še vse državljne in ljudje ga še kar podpirajo in on se veselo smehlja
Vsaka stvar ima svoj konec in samo klobasa ima 2.
rooster
# 02.10.2013 ob 07:55
novinarji pa za Jankovičem tekajo kot cucki :D

ja, pejte ga vprašat še na wc, kako se ima
ms-dante
# 02.10.2013 ob 08:10
Tale farsa z Zokijem pa ni več nobeni stvari podobna.

Tip bi moral biti v zaporu, pa paradira po Ljubljani ko petelin po gnoju. Obenem pa celo spravlja v nevarnost delo vlade, ker njegov ego ne prenese, da on ne bi bil predsednik stranke, ki so mu jo ustanovili Kučan&Co.

Seveda je to možno le ob zvesti podpori svojih fanatičnih vernkov, ki vidijo v njem odrešitelja pred pobesnelim Janšo in fundamentalno desnico, ki bi rada vse spravila v cerkve, na kolena pa molit.

PS je skupaj z Zokijem, GG, Janijem in platinastimi prebežnicami (Župevc pa una iz Trbovelj) res ena žalostna farsa demokratične stranke. Ampak glavno, da ima fanatike na ulicah (od 'vstajnikov' naprej) in podpornike v zaodrju.

Živela Slovenija in živel naš Zoki!!!!
kyllingen
# 02.10.2013 ob 07:51
kaj vas za nos vlečejo novinarje haha... seveda nebo kandidiral, je pa fajn da časopise raje s tem polnite kot z delom vlade...
atal
# 02.10.2013 ob 07:57
Tri možnosti so:

1.Kandidira
2.Ne kandidira
3.Postane častni predsednik stranke (in glavni voditelj stranke iz ozadja, ostane župan, ter še
vedno nedotakljiv) kar je tudi najverjetnejša opcija glede na mešetarjenje in kupčkanje v
slovenski politiki.

Vse ostalo je navaden blef.
sportivko
# 02.10.2013 ob 08:10
Zdejle še čaka na e-mail od Kučana, kako se nej odloči :)
shemish
# 02.10.2013 ob 08:07
Kdorkoli že rola sceno v tej kloaki, čestitam! Vrhunska igra, scenarij, napetost in akcija. Še res čisto malo pa bo H'wood ponosen na vas, scenariste in producente tega bednega filma imenovanega Slovenija. Igralci pa ... ma, en drek ste vredni!
rooster
# 02.10.2013 ob 07:56
btw, dobra medijska kampanija Jankoviča

ampak, to pride v kompletu, ane
grauhaariger
# 02.10.2013 ob 08:24
Težko si predstavljam, da bi se z Z.J. sestajali Merklova, Holland in ostali bolj eminentni evropski predsedniki.
Sestajali z osebo, ki bi v njihovih državah za mahinacije, provizije, davčne utaje, itd. dobila 15 ali 25 let zapora.

Debelina dosjeja z dokazi proti Jankoviću je po informacijah insajderjev desetkrat debelejša, kot je bila debelina dosjeja proti Janši.
Ampak, sam sebi najbrž ne bo sodil...

Po Berlusconija so prišli ob petih zjutraj, predsednik države gor ali dol. Zgolj zaradi suma... Tu pa obstajajo DOKAZI.

Ampak telefoni, zveze, mreže in "strici" delajo svoje. Žalostno!
Breathe
# 02.10.2013 ob 08:22
Hehe, če samo pomislim, kakšnega hudiča bi zganjali "osrednji mediji", če bi kakšen politik z desnice take zganjal...
Lovec
# 02.10.2013 ob 08:12
Na VAL202 so mu rekli OČE stranke. Kar je po moje napačana interpertacija. ZJ-GAZDA je eden izmed formalnih ustanoviteljev stranke.

Sedaj se lahko, drage Slovenke in slovenci prepričate, kakšen sistem imamo. Država je odvisna od kanditature ene osebe v stranki, ki nima programa. Lahko bi si zamislili.

Boter I II in III so uame vrhunske filmske stvaritve.
rooster
# 02.10.2013 ob 08:28
Hehe, če samo pomislim, kakšnega hudiča bi zganjali "osrednji mediji", če bi kakšen politik z desnice take zganjal...

:D
tomtom
# 02.10.2013 ob 08:27
V Nemčiji bi bil Janković kvečjemu šofer kamiona, pri nas na brdovitom balkanu je pa celo usoda vlade in stabilnost države odvisna od tega narcisoida...
viljam_s
# 02.10.2013 ob 08:21
Zakaj vsi mediji prepisujejo Požarjeve informacije? Toliko o sposobnosti, 'neodvisnih' novinarjev.
viljam_s
# 02.10.2013 ob 08:27
Sicer pa samo da desniče ni na oblasti - pa ni važno če jemo travo ali vozimo jugiče in nimamo za kavo in banane. Važno je da je na oblasti leva avantgarda in da smo mi svetilnik komunistične internacionale v EU.
Binder Dandet
# 02.10.2013 ob 08:13
Če bo kandidiral, bo pokazal resno mero egocentrizma, ki prevladuje nad razumom.
Če ne bo kandidiral po vsem tem nategovanju javnosti, se potrdi, da je spor AB - ZJ insceniran.
Tretje opcije, da je prevladal razum, po moje ni v igri zato, ker zdravorazumska oseba ne bi nategovala na tak način javnosti do zadnjega.
atlantis666
# 02.10.2013 ob 08:11
Zoran kandidira, Alenki se svet podira.

Zoran ne kandidira, Alenki se svet podira.

Zoran je "mrtva teža" oz. deadweight
toni66
# 02.10.2013 ob 14:04
jethros jethros
Ti, ti, ti, manipulator ti.
Tvoji zadnji posti so klic iz obupa. Sočustvujem s teboj ob tem tragičnem spoznanju, da je propadlo božanstvo za katerega si bil pripravljen življenje dat.
lipnik
# 02.10.2013 ob 08:12
stranke sodijo na smetišče zgodovine
Lovec
# 02.10.2013 ob 13:39
No sedaj pa da vidimo tiste, ki so KPK vzele kot začetek čiste politike v sloveniji.

Jutri pričakujem, da bodo tri stranke odpoklicale svoje ministre iz Vlade. Kar bi bilo povsem logično dejanje. Ker vladajo z nekom, katerega je komisija KPK osmila koruptivnosti in se sedaj poteguje za vodenje te stranke.

Če malo pomislim je to v posmeh Gregorju Viranu in Karliju. Lukšič im tako in tako težave z ideologijo in utopizmom vseh vrst.

Vsekakor pa je ključno vprašanje : Kdo ga je odmrznil ????
rubin
# 02.10.2013 ob 08:38
dve stvari sta potrebni, da se slovenija (pa tudi svet) reši takšnega ničvrednega kapitalizma, kot ga mamo:
1- ljudje naj se ekonomsko opismenijo in prevzamejo del odgovornosti za sranje, ki ga imamo. ekonomski analfabet, ki naprimer ne loči med davki na delo in na rente naravnih virov ter davki na kapital ne more verodostojno opravljati vlogo družbeno odgovornega državljana, ki soodloča preko volitev o državi. takega vsak populist tipa janković ali janša pelje žejnega čez vodo..ekonomijo pa je treba globoko razumet v osnovah in ne piflarsko , nekritično povzemat razne ekonomske "profesorje". treba je kritično gledat na sistem. ekonomsko opismenjevanje bi moralo biti že od 5 razreda o. š. naprej! samo politiki rabijo ovce, zato se tega izogibajo..
2- da se prepreči , da politična "elita" dela v korist bogate peščice in ne za korist široke javnosti, je treba prekinit mehanizem, ki omogoča bogati peščici kontrolo nad politiko- to je korupcijo. v ta namen je bistveno, še posebej za balkance, da se enkrat preide v popolno negotovinsko poslovanje preko pametnih telefončkov z beleženjem vseh transakcij! to je edini spas, kaj to prinese pa naj si vsak sam odgovori.
sharkyslo
# 02.10.2013 ob 10:52
Zoki čaka na komando...

dingec
# 02.10.2013 ob 09:47
A se je Zoki že vsral??? Aja niste še poročali..
tupamaross
# 02.10.2013 ob 08:19
Nobenega dana "D" ni za nikogar. Tudi, če bi Janković
postal predsednik Liste Zorana Jankovića in bi na ta
način prišel na mesto predsednika vlade, bi fol Lukšić
in Virant zarjovela, Janković bi se kot predsednik vlade
dal "zamrzniti," na njegovo mesto bi ponovno prišla
Bratuškova ali kak drug fundamentalni komunist in bi
fol Lukšić in Virant z takim načinom bili zadovoljni.

Z 2 milijona človeških duš se dobesedno briše prah
in so z vsakim dnevom bližje suženjstvu dobesedno
vsi in ne le tistih 700 tisoč, ki že stojijo v vrstah pred
Rdečim Križem.

Poročeni možki pravijo, da nesreča nikoli ne pride
sama, pač pa si jo sami izvolimo.

Enako tako je v politiki. Listo Zorana Jankovića in
Listo Gregorja Viranta tel Lukšićeve fundamentaliste
smo si sami izvolili in iamo to, kar pač imamo in to
je v resnici poden vseh možnih podnov v ZE.
biberkopf
# 02.10.2013 ob 14:06
poskus ponovnega natega butalcev kakor že ničkolikokrat v zadnjih dvajsetih letih,insceniran dvoboj jankovića in bratuškove, vse za dobrobit tistih ki so trenutno pri koritu.Janković bo na koncu izpadel bad guy,bratuškova pa velika rešiteljica ps in slovenije,v osnovi bi lahko bil tv prenos z naslovom kuhinja ps išče šefa.
Sebastjan666
# 02.10.2013 ob 08:43
Ker so naša sodišča skorumpirana, bi moral biti vsaj folk toliko pri sebi, da bi tega lopova in nesposobneža ne bi non stop nastavljali h koritu. Ga pa veliko ljudi podpira le zaradi tega, ker je proti Janši. A Slovence čaka še dolga pot do spoznanja in razgledanosti, da takšne poteze niso rešitev in da lopov pri koritu, čeravno je sovražnik Janše, ne samo da ni rešitev za Slovenijo, je predvsem pokop za Slovenijo. Pa ne da bi se v 20ih letih lopovščine Slovenci kaj naučili. Ne. Ne da bi si kaj prebrali in se malo razsvetlili. Ne. 20 let iste napake. Bolj se voli proti nekomu, kot za nekaj. Samo da se voli.
NDB
# 02.10.2013 ob 14:11
Magnifiko , Predin , Svetlana ; GGM , Bučar ( fotr nationale, pazi ura ) , Kučka , Čop , Kožuharca ,
Menziger , rentar Vojnovič , Vuk Ćošić , Vilfan in ostali veselite se mziljeni je vstal .
sharkyslo
# 02.10.2013 ob 13:49
Takšno sranje ste izvolili - sedaj pa izvolite!
zapatist
# 02.10.2013 ob 13:44
Janši se samo smeje:)
čak mal noris
# 02.10.2013 ob 14:11
@Jethross

Ti si goden za "strokovni pregled". A se ti znaš vsaj usrati, da med tem nekje v dreku ne bi iskal še Janše? Enkrat se osredotoči na tematiko in ostani pri njej, ne moreš vedno in povsod na pol opravičevati "svojih", češ; "Še eden tak obstaja, ki je še hujši"! Bedno do amena.
boroč
# 02.10.2013 ob 14:06
Res me zanima komentar Jankovičevih "botrov in tet" iz politike, športa, zabave in celo kulture:
prvi predsednik slovenskega parlamenta France Bučar, nekdanji predsednik države Milan Kučan, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik, strokovni direktor Pediatrične klinike Rajko Kenda, ustavni pravnik Lojze Ude, nekdanji minister za gospodarstvo Jože Mencinger, predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak, športnik Iztok Čop, pesnica Svetlana Makarovič, igralka in nekdanja poslanka Jerca Mrzelj, igralec Branko Đurić – Đuro ter pevca Magnifico in Zoran Predin.....
NDB
# 02.10.2013 ob 14:04
Zakaj pa Jankovič ne sme kandidirati za cesarskega pingvina , a tako piše v Mladini , WTF?
Polymath
# 02.10.2013 ob 12:09
zakaj tega mafijca toliko omenjate? Rajši bi bil, da bi pisali članke, kako bo šel počasi v zapor zaradi tega in onega, ne pa da bo še naprej v politiki ...
domobrán
# 02.10.2013 ob 14:04
Blef, kao bo kandidiral in izgubil. Da bodo neumni njihovi volivci mislili, češ da ni on glavni v PS.
slavkodobrina
# 02.10.2013 ob 14:04
Tudi jaz ne razumem zakaj omenjate Janšo in SDS pod temi komentarji!!! Tu gre za PS in Jankoviča, ki si dela norca iz nas "slovenčkov" in še vedno nasedamo tej politiki...komaj čakam konec agonije te vlade! Blizu je konec, vendar se bodo držali pri "koritu" do konca, zato lahko pričakujemo še nekaj težav dokler se ne poberejo..Lp
7up
# 02.10.2013 ob 13:46
Bravo Janko!

Troika bo očitno še pred pomladjo tukaj,...
Bake
# 02.10.2013 ob 13:41
Tole je po moje en navaden medijski spin.
spf 25
# 02.10.2013 ob 13:40
Gre samo za dobro organiziran PR, tako nekako so tudi Pahorja spromoviral ne gre za noben spopad ampak samo promocija PS in nič drugega
svabo
# 02.10.2013 ob 13:37
Očitno se je njemu tudi skisalo do konca.
MucaMaca
# 02.10.2013 ob 13:35
Zoki je ravnokar zabil zadnji žebelj v krsto vlade in na stežaj odprl vrata trojki.
krumpek
# 02.10.2013 ob 14:38
Kako je že rekel Drnovšek?
"Saj se boste še pobili za moje nasledstvo"
atal
# 02.10.2013 ob 14:02
Očitno gre spet ZARES, Jethros je na forumu.
endrug
# 02.10.2013 ob 13:57
Jankovič je zmagal kot antijanša, se pa tega ne zaveda.
bell26
# 02.10.2013 ob 13:45
hahahahahahahahahaha ha ha hahhahahahahahahahah ah hahaha
PačNekdo
# 02.10.2013 ob 09:54
kaj bo dons zoki jedu za kosilo? dejte še kej o tem poročat, motenci.
oljka
# 02.10.2013 ob 09:25
S temi Kučanovimi strankami(SD,Zares,LDS,PS,SNS,Zeleni,DL) je podobno kakor pri kuhanju kravjega mleka-pač je treba pazit da ni predolgo na vročini,ker začne kipet,potem pa nimaš nič.
foxhunt
# 02.10.2013 ob 09:08
cool, igrali bodo pa Dan D.
Ramus
# 02.10.2013 ob 20:59
"Zoran Janković: Kandidiral bom, se vidimo na kongresu"

Kdo pri zdravi pameti še lahko voli to stranko???
Breathe
# 02.10.2013 ob 20:45
Hehe, ti kar kandidiraj.
Te bodo spet prišli podpret po kolenih na Magistrat.
Tisti, ki zdaj pravijo, da so te podpirali samo zato, da ne zmaga nekdo drug.

Hehe..
Binder Dandet
# 02.10.2013 ob 20:07
@MIRNČAN:
"Glede nato da sem bil proti prevratnikom potem težko sedaj to organiziram se ti ne zdi? tudi nimam želje po primitivnemu izražanju svoje volje. Sem pa na koncu le imel prav o njih."

Zadnjič si mene prepričeval, da si proteste podpiram in da si bil na prvih dveh vstajah. Neverjeten si.
Kazalo