Igor Zorčič je bil gost oddaje Politično. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Igor Zorčič je bil gost oddaje Politično. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Vladni koaliciji je pred interpelacijo uspelo obraniti še enega ministra, tokrat za okolje, Andreja Vizjaka. Predvolilni čas intonira delo parlamenta, na začetku tedna se je vlada v burni razpravi branila očitkov o korupciji in mafijskih prijemih, ki jih je za nazaj očitala zdajšnji opoziciji. Z glasovanjem so pretekli teden tudi večinsko odvzeli besedo poslancu Levice Mihi Kordišu, za še več nemira in posledično obstrukcijo v parlamentarni dvorani pa je poskrbel predsednik DZ-ja, ko je na predlog koalicije KUL odločil, da sklepa o sestavi programskega sveta RTV Slovenija ne uvrsti na glasovanje, češ da sklep ni v duhu zakona.

O burnem tednu v parlamentu in o ustanavljanju nove stranke se je voditeljica Tanja Gobec pogovarjala s predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem.

Sorodna novica Zorčič pred ustanovitvijo nove stranke govoril tudi z Golobom in Gantarjem

Zakaj niste uvrstili sklepa o sestavi programskega sveta RTV Slovenija na glasovanje v DZ-ju?
V povezavi s tem primerom sem si pridobil mnenje zakonodajno-pravne službe DZ-ja, to mnenje pa je do tega sklepa, ki je bil sprejet na mandatno-volilni komisiji (MVK), negativno. Na podlagi tega mnenja sem zadevo umaknil v skladu z 59. členom poslovnika, ki mi daje možnost, da uvrščam mandatno-volilne zadeve na sejo ali pa jih umikam.

Ampak ta točka na dnevnem redu očitno bo, zahtevajo izredno sejo, ki pa jo morate sklicati. Drži?
Da, tako sem bil obveščen od koalicije konec prejšnjega tedna oz. v petek. Koalicija me je obvestila, da se je posvetovala z zakonodajno-pravno službo in da bodo zadevo uvrstili v zahtevo za sklic izredne seje. Zahteva za sklic izredne seje v skladu s 85. členom Ustave RS pomeni, da predsednik državnega zbora takšno sejo mora sklicati, kar pomeni, da bomo na koncu o tem tudi odločali.

Ko ste govorili, da večina lahko potrdi diktaturo, ste govorili o čem? 44 poslancev zdajšnje opozicije pravi, da po tem postopku na MVK-ju nima svojega predstavnika.
To je najbolj problematično, RTV Slovenija je javni servis, ki mora delovati v dobro vseh državljank in državljanov. V zakonu o RTV Slovenija je določeno, da pet predstavnikov v nadzorni svet imenuje DZ, in sicer v skladu z zastopanostjo strank. Kar se je zgodilo, je to, da smo dobili v odločanje takšno sestavo, ki nagrajuje samo tiste stranke, ki so v koaliciji ali pa podpirajo koalicijo. Torej, med izbranimi kandidati ni bilo nikogar, ki bi bil predlagan od druge, tretje ali četrte največje stranke, se pravi nikogar od koalicije KUL na primer. Mislim, da je to problematično. Nekateri se sicer izgovarjajo, da se je to dogajalo že v preteklosti, a slabe prakse moramo prekiniti.

Zanima me vaše mnenje o dogajanju v parlamentu ta teden. Začelo se je z besedami o korupciji in mafiji v parlamentu, končalo pa z "diktaturo" in "glupimi davki". Lahko javnost pričakuje takšen besednjak do volitev?
Mislim, da, ker se politična retorika zaostruje, stopnjuje. Več kot očitno je, da se politični prostor pred volitvami še bolj polarizira, pričakovati je, da bodo prišli tudi trenutki, kakršne smo videli prejšnji teden, ko seje postanejo podobne razgrajanju v kakšnem vrtcu.

Volitve so blizu. Ta vlada vlada tudi z vašim glasom, ko ste bili v SMC-ju, bližje kot so volitve, večkrat vam to očitajo. Bi to naredili še enkrat, če bi se lahko vrnili v marec leta 2020?
To mi očitajo tisti, ki niso sposobni nikakršnega sodelovanja, ki živijo v svojem mehurčku. To je ena izmed težav Slovenije, da imamo polarizirano družbo, polarizirano politiko in nihče se ne pogovarja prek navidezne meje. Jaz se takrat sem, nisem vodil nobenih pogajanj, ampak kot nekdo, ki je bil takrat član SMC-ja. Postavil sem meje svojega sodelovanja, ko so bile te meje prekoračene, s takšno vlado nisem več sodeloval, tako da lahko vsakemu odgovorim točno s temi besedami na ta očitek. Zdaj, če me vprašate, ali bi bil znova pripravljen sodelovati z Janezom Janšo kot predsednikom vlade, lahko vsakega pomirim, da če sem enkrat odšel iz SMC-ja in iz vlade, prav zaradi tega, ker se nisem strinjal z njenim delovanjem, zagotovo ne ustanavljam oz. ne sodelujem pri ustanavljanju stranke zato, da bi se spet vrnil k sodelovanju z istimi akterji.

Zorčič je zavrnil možnost ponovnega sodelovanja z Janezom Janšo kot premierjem. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Zorčič je zavrnil možnost ponovnega sodelovanja z Janezom Janšo kot premierjem. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Večkrat se je govorilo, da boste ustanovili stranko, zdaj ste na tem in menda ste že zbrali potrebnih 200 podpisov. Kakšna stranka bo to? Koga ste povabili? Vemo, da vzporedno nastaja tudi gibanje Roberta Goloba.
Smo v relativno težkem položaju in nanj je opozoril tudi Evropski parlament. Imamo veliko polarizacijo, veliko sovražnega govora in mislim, da je to treba preseči. Potrebujemo neko normalno, zmerno, preudarno politiko, ki pa mora imeti tudi svojo ideološko podstat, ki pa bo liberalna. Mislim, da če Slovenija kaj potrebuje po covidu in za spopadanje s covidom, je to liberalna politika, ki bo obravnavala ves pritisk na našo svobodo, ki je bil tudi pod izgovorom covida izvršen v preteklih mesecih in dveh letih. Na drugi strani pa mora biti politika sposobna pristopiti tudi nasproti malim in srednje velikim podjetjem, ki so hrbtenica našega gospodarstva in ki bodo še posebej na udaru v teh časih, ne samo zaradi covida, ampak tudi zaradi drugih razmer na svetovnih trgih.

Zorčič pravi, da ustanavlja liberalno stranko

Ali drži podatek, da boste črpali tudi od nekdanjih članov SMC-ja, ki so se zdaj v tej vladi nekoliko odstranili, in tudi nekatere iz DeSUS-a?
Podpiram, da v politiki zaveje nov veter, ampak zagotovo potrebujemo tudi izkušene ljudi. Da, pogovarjam se in nagovarjam tudi tiste, ki so že imeli politično izkušnjo, ki niso omadeževani s kakršnimi koli rabotami in ki so skozi to svojo politično izkušnjo lahko garant, da bo tisto, kar je obljubljeno, lahko tudi narejeno. Tudi sam sem bil nekoč pred osmimi leti zgodba novih obrazov in iz svoje izkušnje vem, da zgodba povsem novih obrazov brez političnih izkušenj pomeni za politiko dve leti lera (prostega teka, op. n.).

H koaliciji KUL se niste pridružili. Kaj pa gibanje oz. stranka Roberta Goloba?
Tu je veliko čejev, najprej moramo ugotoviti, na kakšen način vidimo Slovenijo v prihodnje, ali lahko uskladimo svoje poglede pri liberalni politiki, ki sem jo poudaril prej, ali morda kakšni drugi. Če bomo ugotovili, da so naši pogledi zelo podobni, ne vidim nobene ovire za sodelovanje, nasprotno mislim, da bi celo morali kombinirati sodelovanje, ki pomeni politično izkušnjo, pa tudi izkušnjo iz gospodarstva.

Govorite o povezovanju pred volitvami?
Vse je dobrodošlo, oboje.

To pomeni?
Če ne pred volitvami, pa po volitvah.

Igor Zorčič v oddaji Politično