Davčni dolg zaradi neplačanih prispevkov za pokojninsko blagajno je konec lanskega leta znašal približno 294 milijonov evrov. Po besedah predstavnika delodajalcev Dušana Bavca pa bi bilo manj neizterljivega dolga, če bi bila še vedno dovoljena delno odplačevanje in odlog plačila. Foto: EPA
Davčni dolg zaradi neplačanih prispevkov za pokojninsko blagajno je konec lanskega leta znašal približno 294 milijonov evrov. Po besedah predstavnika delodajalcev Dušana Bavca pa bi bilo manj neizterljivega dolga, če bi bila še vedno dovoljena delno odplačevanje in odlog plačila. Foto: EPA

Svet pokojninskega zavoda se je danes namreč seznanil s poročilom finančne uprave o plačevanju prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za lansko leto.

Finančna uprava RS (Furs) je lani pobrala za skoraj 3,4 milijarde evrov prispevkov za socialno varnost, ki so prihodek Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). To je za 1,5 odstotka več kot v letu prej, je povedala direktorica uprave za računovodstvo in izvršbo na Fursu Marta Kerin.

Delno odplačevanje in odlog za manj dolga
Davčni dolg zaradi neplačanih prispevkov za pokojninsko blagajno je konec lanskega leta znašal približno 294 milijonov evrov. Od tega je bilo aktivnega dolga približno 178,3 milijona evrov, pogojno izterljivega dolga pa 115,7 milijona evrov.

Lani so izdali več kot 388.000 opominov za znesek približno 323,4 milijona evrov. Po izdanih opominih je bilo nekaj manj kot 70 odstotkov tega zneska tudi plačanega.

Če dolžnik kljub opominu ne poravna dolgovanega zneska, davčni organ začne postopek davčne izvršbe. Lani je po sklepih terjal več kot 202,1 milijona evrov, od tega pa je bilo nekaj manj kot 68 milijonov evrov tudi plačanih.

Člani sveta so v razpravi izrazili željo po konkretnih predlogih za izboljšanje stanja. "Zdaj imamo poročilo, toda želel bi se pogovarjati o predlogih za rešitve," je dejal predstavnik sindikatov v svetu Zdenko Lorber. Po besedah predstavnika delodajalcev Dušana Bavca pa bi bilo manj neizterljivega dolga, če bi bila še vedno dovoljena delno odplačevanje in odlog plačila.

Pregledali dobro polovico dosjejev
Svet se je seznanil tudi z informacijo o izvajanju ustavne odločbe glede delnic za notranji odkup, vplačanih z delom plače. Ustavno sodišče je del pokojninskega zakona, veljavnega do konca leta 2012, ocenilo za protiustavnega.

Pri nekaterih so v reviziji ugotovili, da so delnice za notranji odkup vplačali z delom plače, ki se všteva v pokojninsko osnovo. Vendar ta del plače zaradi ugotovljene protiustavnosti zakona ni bil vštet. Zavod mora do 29. junija po uradni dolžnosti izdati odločbe o vnovični odmeri pokojnine.

Direktor sektorja za izvajanje zavarovanja na Zpizu Boris Gačnik je povedal, da so že rešili približno 4.800 dosjejev, medtem ko jih bo skupno po ocenah treba pregledati približno 9.000. Po novi odmeri gre v povprečju za 47 evrov večjo pokojnino na mesec, je povedal.

Tisti, za katere revizija ni bila opravljena, pa lahko do 29. junija zahtevajo revizijo podatkov o plačah in pokojninskih osnovah za obdobje, v katerem so bile vplačane delnice za notranji odkup, ter vnovično odmero pokojnine na podlagi ugotovitev revizije. Po Gačnikovih besedah so na Zpizu prejeli že več kot 10.000 vlog, ki se nanašajo na več kot 1.200 podjetij.