Ker je ljubezen močno, lepo čustvo, je razhod tudi zelo boleč. Nekateri se z njim ne morejo sprijazniti, ne želijo izgubiti partnerja in to lahko privede do tragedije. Foto: EPA
Ker je ljubezen močno, lepo čustvo, je razhod tudi zelo boleč. Nekateri se z njim ne morejo sprijazniti, ne želijo izgubiti partnerja in to lahko privede do tragedije. Foto: EPA
Strokovnjaka o tragediji na Rodici

Peter Umek in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer sta v oddaji Odmevi skušala pojasniti okoliščine družinskega nasilja, ki lahko privedejo tudi do umora. "Začetno nasilje žensko pogosto preseneti, prepričana je, da se bo stanje izboljšalo, nasilnežu celo odpusti, nato pa se nasilje stopnjuje," je pojasnil Umek. Na tipično "ljudsko" vprašanje, zakaj ga ni zapustila, Umek odgovarja, da to ni tako preprosto.

Zakaj prenašajo nasilneža?
Dejavnikov je lahko več, ti pa so lahko ekonomski, ženska lahko čuti, da na neki način izgublja identiteto, nekatere lahko krivdo celo zvračajo nase. Nasilje se dogaja za štirimi stenami, traja lahko tedne, mesece ali celo leta, dokler se ne zgodi tragičen izid, je dejal.

Žrtev ve največ
Podobnih misli je tudi Vlasta Nussdorfer, ki opozarja, da bi se dogodek lahko zgodil kjer koli in da ni povezan z vrtcem. Nussdorferjeva je opozorila, da so žrtve tiste, ki morajo spregovoriti, saj najbolje vedo, kaj se jim dogaja. Policiji in/ali centru za socialno delo je treba povedati vse podrobnosti, kar pomeni tudi, ali nasilnež ima orožje, je grozil že prej ... "Žrtev najbolje ve, česa je sposoben partner," je poudarila, a dodala, da se lahko tudi žrtev zmoti, se pobota z nasilnežem, nato pa se lahko nasilje lahko stopnjuje tudi do umora. Svoje mora narediti tudi center za socialno delo, saj je treba ukrepati hitro. "Pogosto je malo časa, ker ne vemo, kaj se bo zgodilo," je dejala Nussdorferjeva.

Umek: Policija se odziva na klice
Voditeljica Odmevov Rosvita Pesek je opozorila na klice gledalcev, ki so prepričani, da policija ne ukrepa dovolj odločno, da "dokler se kaj ne zgodi", ne stori dovolj. Umek je prepričan, da ima družba napačno predstavo o intervencijah. Na policiji veliko pozornosti posvečajo zakonu, ki varuje žrtve, je dejal in izrazil prepričanje, da se policija na klice odziva.

Ker je ljubezen močno, lepo čustvo, je razhod tudi zelo boleč. Nekateri se z njim ne morejo sprijazniti, ne želijo izgubiti partnerja in to lahko privede do tega, da nasilnež začne razmišljati v smislu, "tudi od nikogar drugega ne boš", kar lahko privede do takšnih tragičnih posledic, kot je zadnji dogodek na Rodici, pa je pojasnila varuhinja človekovih pravic.

Tudi razhajanje je boleč proces, ki traja
Gre za zelo težek proces, zato je treba razhajanju posvetiti veliko časa. Tudi nasilneži potrebujejo neko obravnavo, da se spremenijo, saj si sicer poiščejo novo žrtev ali celo staro. Nekateri se celo iz zapora vrnejo k žrtvi, je še dejala Nussdorferjeva.

Tragedija na Rodici je že tretji podoben dogodek v le 19 dneh. Po mnenju Petra Umka zgostitev dogodkov ni "nekaj specifičnega", pomeni pa, da je treba družine spremljati in ženske ozavestiti, koga in kako opozoriti, da doživljajo grožnje. "Upam, da gre res za naključje, čeprav številni takšne dogodke povezujejo z recesijo. Ta je lahko posreden razlog, neposreden pa gotovo ne," je prepričan Umek.

Strokovnjaka o tragediji na Rodici