Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič ponavlja očitke vladi:
Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič ponavlja očitke vladi: "Ni kriterij socialnega dialoga število sestankov, ni kriterij število fototerminov, kriterij je, v kakšni meri in kdaj vlada prisluhne sindikatom. In tukaj je izplen izjemno slab." Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Rožič
Ladislav Rožič meni, da bo vlada na upokojencih varčevala, da bo lahko "dala kredit Grčiji ali pa še enkrat sanirala kakšen NLB". Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny

V sindikatih vladi očitajo izvajanje reform brez predhodnih izračunov in kratkoročnost rešitev, ki jih predlagani pokojninski sistem za sindikate nosi s seboj. Ministrstvo: predčasne pokojnine nižje zaradi malusov.

Svoje mnenje so predstavili na novinarski konferenci, na kateri so se osredotočili na nekatere elemente zakona in znova podali nekatere pripombe.

Sindikati: Damijan odgovoren, Svetlik nepripravljen
Izvršni sekretar za ekonomsko področje pri ZSSS-ju Ladislav Rožič je v svoji predstavitvi kritičen do nekaterih "neoliberalnih ekonomistov in sociologov", ki kritizirajo delovanje sindikata in njegova stališča.

Jožetu P. Damijanu očita, da je v resnici najodgovornejši za tajkunsko krizo v Sloveniji, za ministra Ivana Svetlika pa je dejal, da je edini minister v EU-ju, ki je stopil v pokojninsko reformo brez vseh izračunov. "Na pritisk sindikatov je nabavil izračune na ekonomski fakulteti. In še v teh izračunih koristi le določene postavke, ki mu pridejo prav."

Nove reforme v bližnji prihodnosti?
Rožič glede na izračune, ki so jih opravili v sindikatih, ocenjuje: "Vlada hoče na makropodročju rešiti le ti dve leti, ko bo še na oblasti, potem pa se nam glede na ta nov zakon zopet predvideva reforma."

Po svojih besedah Rožič to sklepa na podlagi prihodnjega nižanja pokojninskih osnov, ki bodo padle pod mejo tvegane revščine, ki se bo v prihodnjih letih dvigovala. To bo po predlaganem zakonu pomenilo, da bo zanje država morala plačevati dodatna sredstva.

Rožič: "Vsi, ki bodo šli predčasno v pokoj, bodo kaznovani."
Pokojnine se bodo rahlo zvišale ali pa ostale približno enake za tri leta dodatnega dela je povzel povprečno višino pokojnine za delavce, ki se bodo redno upokojevali. Pri tem pa je opozoril na problematiko delavcev v nekaterih zahtevnejših poklicih.

O piscih zakona je dejal: "Ti gospodje ne razumejo, da niso vsi univerzitetni profesorji, ki lahko delajo do 75. leta, ampak da so to delavci, ki garajo. In ti delavci bodo prisiljeni iti v pokoj predčasno zaradi zdravstvenih razlogov."

Izračuni sindikatov
Po predvidenem zakonu je tako "kazen" za predčasno upokojitev delavca pri 60 letih z 42 leti delovne dobe za 20 % znižana odmerna stopnja. Pri delavcu z neto plačo v višini približno 740 evrov bo to pomenilo, da bo namesto 481,6 evra prejel 369,6 evra pokojnine.

Zaradi znižane pokojnine bodo delavci prisiljeni delati dlje, zato Rožič meni, da se bodo delavci "tega Pahorja spominjali po tem, da morajo za njega tri leta delati več za nič denarja".

Kako naprej?
Poleg neugodne predčasne upokojitve so v sindikatih kritični predvsem do podaljševanja dobe za izračun pokojninske osnove, ki se z zdajšnjih 18 let podaljšuje na 34 let. Ta ukrep po mnenju sindikatov v veliki meri izničuje nekatere predvidene pozitivne učinke predlagane reforme. Poleg tega jih moti tudi sprememba obravnavanja daljše bolniške odsotnosti, ki bo v prihodnje bolj kot do zdaj nižala pokojninsko osnovo, pravica predčasnega upokojevanja zaradi otrok pa se krči.

Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič rešitve vidi v novih delovnih mestih, večji obdavčitvi kapitala in usklajevanju pokojnin s plačami, ne pa, kot je predvideno, po formuli, ki vsebuje kombinacijo plač in inflacije.


Ministrstvo veselo izračunov
Ministrstvo za delo veseli, da so tudi strokovne službe sindikatov z izračuni potrdile, da starostne pokojnine po novi pokojninski zakonodaji ne bodo nižje in da se bo zaustavilo tudi njihovo nadaljnje zniževanje, je v odzivu na izračune Zveze svobodnih sindikatov Slovenije zapisalo ministrstvo za delo. Poudarjajo, da je to bil tudi eden izmed dveh temeljnih ciljev modernizacije pokojninskega sistema v Sloveniji.

Po navedbah ministrstva predlog novega pokojninskega zakona, da se pokojnine zaradi podaljševanja obdobja za izračun pokojninske osnove na 34 let ne bi znižale, predvideva ukinitev usklajevanja novo odmerjenih pokojnin s pokojninami že upokojenih. To usklajevanje trenutno novo odmerjene pokojnine znižuje za približno 20 odstotkov.

Novi zakon uveljavlja fiksni odmerni odstotek v višini 80 odstotkov
Na ministrstvu pojasnjujejo, da zato, da bi zaustavili kontinuirano padanje pokojnin zaradi zniževanja odmernega odstotka po obstoječem sistemu, novi zakon uveljavlja fiksni odmerni odstotek v višini 80 odstotkov.

Po njihovih besedah bodo predčasne pokojnine nekoliko nižje zaradi malusov, ki jih zavarovanec prejme za razliko med starostjo ob upokojitvi in polno upokojitveno starostjo. Zagotavljajo, da bodo pri ženskah malusi naraščali postopoma in bodo popolnoma uveljavljeni šele po zaključku vseh prehodnih obdobij.

Kot so zapisali, je razlika v višini med predčasno pokojnino in starostno pokojnino namenjena spodbujanju podaljševanja delovne aktivnosti zavarovancev in poznejšemu upokojevanju. Ob tem ministrstvo poudarja, da so tudi po zdajšnjem sistemu pokojnine tistih, ki ne dopolnijo polne pokojninske dobe, nekoliko nižje.