O pokojninski reformi so se pripravljeni pogajati, a ne tako, kot je to počela prejšnja vlada, pravi Semolič. Foto: MMC RTV SLO
O pokojninski reformi so se pripravljeni pogajati, a ne tako, kot je to počela prejšnja vlada, pravi Semolič. Foto: MMC RTV SLO
Želje sindikatov v letu 2012 so …

Nobenega utemeljenega razloga ni, da bi verjeli, da se bodo gospodarske razmere in življenje v letošnjem letu izboljšali, je na novinarski konferenci v Ljubljani uvodoma dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič.

Prepričan je namreč, da bodo politične institucije v Sloveniji in EU-ju, ki imajo moč in oblast, še naprej vztrajale pri vrednotah, ki so pripeljale do krize in ki breme te polagajo na hrbte delavcev in upokojencev. Ob tem je novo vlado in DZ pozval, da se reševanja težav lotita predvsem s socialnim dialogom.

Med spremembami, ki jih potrebuje slovensko gospodarstvo, je omenil spremembe bančnega sistema, ki ne zagotavlja posojil podjetjem, in spremembe pravnega sistema, ki spodbuja banke, da se namesto za rešitev zdravih jeder podjetij zavzemajo za njihove stečaje.

Več zelenih mest in zaposlene mladine
Semolič prav tako meni, da bi morali bolj spodbujati tudi razvoj t. i. zelenih delovnih mest, pri čemer je izpostavil pomen spodbud lesni industriji in gradbeništvu. V sindikatu si želijo tudi manj negotovih oblik dela in zaustavitev gibanja upadanja zaposlovanja mladih za nedoločen čas. Letos bo po mnenju predstavnikov zveze potrebna tudi krepitev sistema kolektivnih pogodb.

Bi se pogovarjali, a ne na dozdajšnji način
Sindikati so sicer pripravljeni tudi na dialog na področjih, kot je pokojninska reforma, vendar pa mora biti ta oblikovana skladno z načelom pravičnosti, ne pa le z vidika proračuna oz. zmanjševanja javnofinančnega primanjkljaja, je pojasnil predsednik ZSSS-ja.

Pripravljeni so na pogovore, a na drugačen način, kot jih je vodila dozdajšnja vlada. V nasprotnem primeru se bodo za interese delavstva borili z vsemi sredstvi, je še pripomnil. V ZSSS-ju tudi zanikajo odgovornost za stagnacijo Slovenije. Semolič je ob tem spomnil na številne predloge rešitev, ki so jih ponudili, pa so jih politiki praviloma zavračali.

Želje sindikatov v letu 2012 so …