Število kaznivih dejanj na področju delovnih razmerij je poskočilo za več kot 200 odstotkov. Foto: EPA
Število kaznivih dejanj na področju delovnih razmerij je poskočilo za več kot 200 odstotkov. Foto: EPA
Dušan Semolič
Zveza svobodnih sindikatov pričakuje odgovor IMF-a. Foto: STA

Te so po mnenju sindikata prav tako zelo pomembne za zagotavljanja ekonomske stabilnosti države. V pismu, naslovljenem na Antonia Spilimberga, vodjo misije Mednarodnega denarnega sklada v Sloveniji, in Christiane Legarde, direktorico sklada, sindikat navaja podatke Generalne uprave policije, da se je v Sloveniji število kaznivih dejanj zoper delovno razmerje v prvih devetih mesecih letošnjega leta močno povečalo, in sicer za kar 241 odstotkov.

"Ali pač verjamete, da delavske pravice niso 'kompatibilne' z ekonomsko politiko?" naslovnika pisma sprašuje Dušan Semolič, predsednik ZSSS-ja.

Semolič še dodaja, da Spilimbergo v govoru o pokojninski reformi ni omenil, da je znižanje delodajalčevih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v letu 1996 (na 8,85 odstotka) povzročilo "nekajmilijardni finančni izpad prihodkov pokojninske blagajne," hkrati pa ni izboljšalo konkurenčnosti slovenskih delodajalcev.

Nasveti, ki drago stanejo
Predsednik sindikata je še spomnil, da je IMF javno priznal napako pri izračunih negativnih učinkov finančne konsolidacije, hkrati pa je znan kot organizacija, ki je "kar nekaj državam" delil nasvete, ki so države na koncu "drago stali".

Kot je znano, je med priporočili IMF-a Sloveniji nujna sanacija bančnega sistema ob hkratnem izboljšanju korporativnega upravljanja v državnih podjetjih in ureditvi razmer v podjetniškem sektorju.