Tomaž Drolec odločbe komisije ni želel komentirati, ker je še ni uradno prejel. Odzval se bo prihodnji teden. Foto: BoBo
Tomaž Drolec odločbe komisije ni želel komentirati, ker je še ni uradno prejel. Odzval se bo prihodnji teden. Foto: BoBo
Drolec o tem, zakaj je obšel občinski svet glede poroštva zasebnemu podjetju

Župan občine Komenda Tomaž Drolec je ravnal koruptivno, je ugotovila Komisija za preprečevanje korupcije. Občino naj bi oškodoval za približno tri milijone evrov.

Kot ugotavlja Komisija za preprečevanje korupcije, je Drolec gospodarski družbi IGRM omogočil premoženjsko korist v obliki nepremičnine, gospodarski družbi Hades Trgovina pa korist v obliki posojil. Občina Komenda je namreč v letih 2007 in 2009 družbi IGRM omogočila odkup zemljišč v vrednosti 791.000 evrov za izgradnjo poslovno-stanovanjskega objekta, kupnino pa naj bi IGRM poplačal z izgradnjo hlevov za potrebe konjeniškega društva Komenda in s prostori v objektu, ki naj bi ga zgradila.

Čeprav družba kupnine do danes ni plačala, Drolec sklenjene pogodbe, ki je tudi ni sklenil v skladu z veljavnimi predpisi, ni razdrl. Občina je tako gradnjo hlevov z 200.000 evri dokončala sama. Pridobljene nepremičnine je IGRM leta 2010 prodal naprej družbi Hades Trgovina, občina pa je plačilo kupnine prenesla na novega kupca, namesto da bi kot upnica od IGRM-a zahtevala poplačilo kupnine.

Izdal poroštvo v nasprotju s predpisi in brez vednosti občinskega sveta
Hades Trgovina naj bi s 6,84 milijona evrov vrednim posojilom poslovno stanovanjsko sosesko vendarle zgradila, župan pa je za družbo podpisal bančne garancije v višini dobrih dveh milijonov evrov. Občinski svet o tem poroštvu sploh ni govoril, Drolec pa je na seji senata protikorupcijske komisije na vprašanje, zakaj občinskega sveta s podpisom pogodb ni seznanil, dejal, "da ne bi dobil sklepa in bi bilo preveč enega govorjenja". Ob tem velja opozoriti na dejstvo, da je prevzem dolga ali izdaja poroštva zasebnemu podjetju v nasprotju z veljavnimi predpisi na področju zadolževanja občin.

Drolec je dejal, da je Hades Trgovina občini z odkupom pravzaprav naredila uslugo, saj naj bi družbi IGRM grozil stečaj, a Hades Trgovina najetega posojila ni odplačala. Gorenjska banka je jeseni 2011 k plačilu tako pozvala občino Komenda. Protikorupcijska komisija opozarja, da bi se Drolec moral dobro zavedati pravic, dolžnosti in odgovornosti, ki jih ima, ter poznati področno zakonodajo, ki ureja delovanje lokalne samouprave, saj je župan že od leta 1999.

Drolec je za STA dejal, da poročila komisije še ni prebral in ga zato tudi ne more komentirati. To bo lahko storil predvidoma v začetku prihodnjega tedna.

Drolca preiskovala tudi policija
Komisija za preprečevanje korupcije je začela ravnanja župana Drolca preiskovati na podlagi prijave, ki jo je prejela junija lani. Delovanje Drolca je v preteklih letih sicer preučevala tudi policija, ki je zoper njega februarja podala kazensko ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja podkupovanja pri izgradnji poslovne cone v Komendi, maja pa še ovadbo za sum ponarejanja listin v korist družbe Gratel.

B. V.

Drolec o tem, zakaj je obšel občinski svet glede poroštva zasebnemu podjetju