Slovenija
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 0.0 od 0 glasov Ocenite to novico!
Jure Zupan
Nekatere zahteve študentov so za vlado sprejemljive. Foto: RTV SLO
Študenti želijo več denarja za visoko šolstvo. Foto: RTV SLO
Študentski dom
Študenti želijo 5.000 novih postelj. Foto: RTV SLO

Dodaj v

Zupan si želi dogovora s študenti

Nekatere zahteve je vlada že izpolnila
7. april 2006 ob 12:58
Ljubljana - MMC RTV SLO

Minister Jure Zupan si prizadeva za vzpostavitev dialoga s študenti, zato se je že sešel s predstavniki štirih pristojnih ministrstev.

Ugotovili so, da je osem izmed 13 študentskih zahtev sprejemljivih za vlado, nekaj pa jih je že izvedenih. Dogovor, ki bi ga sklenili s študenti, naj bi bil po Zupanovem mnenju krovni dokument, na podlagi katerega bi študenti z vlado urejali svoje zahteve.

Vlada se je s študenti skušala dogovoriti že pred osmimi meseci, a dogovora takrat ni bilo, saj so študenti sejo zapustili. V šestih delovnih skupinah pa so pogovori potekali neodvisno.

V pogovorih, na katerih so sodelovali predstavniki štirih ministrstev, za zdravje, finance, delo družino in socialne zadeve in visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, so sprejeli odločitev o podeljevanju 20.000 novih štipendij. Več štipendij bi namreč pomenilo hitrejše končanje študija, manj študentskega dela in čim hitrejšo zaposlitev.

Predstavniki ministrstev se strinjajo z ohranitivijo študentskega dela, vendar želijo, da bi bilo delo usmerjeno predvsem na delo na univerzah in laboratorijih. Študentje so zahtevali še večje financiranje visokega šolstva, s čimer se Zupan strinja.

Študentje in vlada pa se ne strinjajo na treh področjih. Gre za študij brez šolnin, česar država ne more zakonsko urediti, višje subvencije za prehrano in zagotovitev 5.000 novih študentskih postelj. Pri tem Zupan poudarja, da je potrebno upoštevati tri dejavnike: upadanje velikosti generacije, praznijo se dijaški domovi, skušajo pa tudi regionalizirati visokošolski prostor, kar bi več študentom omogočilo, da bi študirali v domačem kraju.

Študentje zahtevajo še brezplačni javni prevoz in ohranjanje študentske davčne olajšave, kar pa naj bi bilo po Zupanovih besedah težko uresničljivo.

Na izjave ministra Zupana se je odzvala tudi Študentska organizacija Slovenije, ki zahteva podpis vsebinskega dogovora z vlado in ne le proceduralbega, kar napoveduje Zupan.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo